Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yunanistan’ı dünya sinemasının merkezine taşıyan 2009 yapımı “Köpek Dişi”, Türkiye’de ilk kez gösterime giriyor.

Yunanistan yaklaşık 10 yıldır sinemaseverleri heyecanlandıran birçok yapım çıkardı. Dünya sinemasını takip edenler için birçok yenilik sunan Yunan Yeni Dalgası adlı akımın ilk örneklerinden biri Yorgos Lanthimos’un imzasını taşıyan 2009 yapımı “Köpek Dişi / Kynodontas”tı. Çekildiği dönemde Türkiye’de gösterime girmeyen bu önemli filmi bu hafta beyazperdede izleme şansı yakalandı. Film, çocuklarını dışarıdaki dünyadan uzakta büyüten bir aileyi merkeze alıyor. O dönem ekonomik krizle gündemde olan Yunanistan’ın bu durumunu direkt referans almasa da bir çürüme ve huzursuzluk halini yansıtan bir film.

Haberin Devamı

Yunan sinemasının yakın dönem başyapıtı

Lanthimos, mesafeli ve karakterlerine karşı acımasız bir üslubu benimserken izleyiciyi bir tür cehennemin içine atıyor. Ancak kurduğu soğuk dünya, mizahtan yoksun değil. Özgün filmlerin çok nadir çekildiği düşünülürse Lanthimos’un parlak filmlerle dolu filmografisinin bu özel üyesi zamana direniyor. Film, ilk gösterimini yaptığı Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” bölümünün büyük ödülünü kazandıktan sonra “En İyi Yabancı Dilde Film” dalında aday da olmuştu.

Haftanın diğerleri

- Gerilim türündeki “Karanlıkta / In Darkness”, Anthony Byrne’ün imzasını taşıyor. Filmde görme engelli bir piyanist üst katında işlenen bir cinayetin ardından suç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyor. Film, İngiltere yapımı.

- Fransa yapımı animasyon “Beyaz Diş / Croc-Blanc”, Jack London’ın aynı adlı romanının sinema uyarlaması.

- Alper Mestçi’nin yönettiği “Siccin 5”, bir ayinden yola çıkan bir korku filmi. Çılgın Sedat’ın yönettiği “Benim Adım Osssman”, Hayal Aslanzade’nin imzasını taşıyan “Milyonluk Kuş” ve Kubilay Yılmaz’ın yönettiği “Yarım ve Yamalak”, haftanın yerli komedi seçenekleri.

- Mümtaz Yıldırımlar’ın yönettiği ABD yapımı korku filmi “My Guardian Angel / Cin Çıkarması”, kardeşi ölen bir genç kızın yaşadıklarını konu alıyor.

- Kabir Khan’ın yönettiği Bollywood filmi “Sevginin Gücü / Bajrangi Bhaijaan”, bir adam ve küçük bir kızın yollarının kesişmesi üzerine.