Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ferzan Özpetek hedeflediği tonu tutturmakta problemler yaşayan yeni filminde birbirine zıt fikirleri olan bir çiftin hikayesini konu alıyor

İtalya’da yaşayan popüler yönetmen Ferzan Özpetek’in yeni filmi “Kemerlerinizi Bağlayın / Allacciate le cinture”, hedeflediği acı tatlı tonu tutturmakta problemler yaşayan bir yapım.
Yönetmenin “Şahane Misafir”in ardından çektiği filmin ana karakteri Elena’yla tanıştığımızda 25 yaşlarında ve bir restoranda garson olarak çalışıyor. Elena, arkadaşı Silvia’nın hem ırkçı hem de homofobik sevgilisi Antonio’dan ilk başta hiç hoşlanmasa da aralarında çekim onları bir ilişkiye sürüklüyor.

Ana karakterleri de tanıtamıyor
Elena’nın en yakın arkadaşı Fabio, birbirinin lafını tamamlayan ve sürekli tartışan annesi ve teyzesi gibi yan karakterleri geliştirmede pek başarılı olmayan film, ana karakterleri de layığıyla tanıtamıyor. Antonio’nun Elena’nın anlaşmakta zorlanacağı bir tip olmasına rağmen aralarında bağı tam açıklamayan film, dram ve komedi öğeleri arasındaki geçişlerde de Özpetek’in sergileyebileceği hüneri taşımıyor. Zıt kutupların çekimi filmleri arasında özel bir yerde durmayan filmin son bölümündeki dram filmin en iyi işlediği bölüm.

Haberin Devamı

“Kemerlerinizi Bağlayın / Allaccıate le cınture”
Yön.: Ferzan Özpetek
Oyn.: Kasia Smutniak (Elena), Francesco Arca (Antonio), Filippo Scicchitano (Fabio), Carolina Crescentini (Silvia), Paola Minaccioni (Egle) Sen.: Ferzan Özpetek, Gianni Romoli Gör.: Gian Filippo Corticelli
Müz.: Pasquale Catalano

Dört yerli film, bir aksiyon ve bir animasyon

* Aram Gülyüz’ün imzasını taşıyan, başrolünü Gürgen Öz’ün üstlendiği komedi “Zaman Makinesi”, 1973 yılına giden karakterin maceralarını konu alıyor.
* Güney Kore filmi uyarlaması “Sadece Sen”de Belçim Bilgin görme engelli bir kadını, İbrahim Çelikkol ise karanlık bir geçmişi olan boksörü canlandırıyor. Hakan Yonat’ın yönettiği film, aşkı abartılı ve özensiz senaryolu melodram kalıplarıyla işliyor.
* Deniz Akçay’ın İstanbul Film Festivali’nden ödüllü ve Venedik’te gösterilen filmi “Köksüz”ün başrollerinde Ahu Türkpençe, Lale Başar ve Savaş Alp Başar var.
* Ali Engin’in imzasını taşıyan “Dursun Çavuş”, gerçek bir olayı,1973’te belediye başkanlığına aday olan postacının hikayesini anlatıyor.
* Bilgisayar oyunu uyarlaması “Hız Tutkusu / Need for Speed” ve çocuklara hitap eden animasyon “Bay Peabody ve Meraklı Sherman: Zamanda Yolculuk” da haftanın diğer filmleri.

Haberin Devamı

Alıştığımız Miyazaki değil!

“Rüzgar Yükseliyor / Kaze tachinu”nun son filmi olacağını açıklayan animasyon sinemasının dev ismi Hayao Miyazaki’nin dönüş sinyalleri vermesi sinema takipçilerini rahatlattı. Açıkçası “Rüzgar Yükseliyor”, uçma hayallerinin peşinden giden adam gibi basit bir temadan yola çıksa da pek de masum yerlere gitmeyen öyküsüyle Miyazaki’nin veda filmi olmaya pek de uygun değil.
İlk kez gerçek bir kişiyi merkeze alan bir biyografi çeken Miyazaki, II. Dünya Savaşı sırasında fakir Japonya’da “milli uçak” projesini gerçekleştiren mühendis Jiro Horikosh’un hikayesini konu alıyor. Zero adlı Japon bombardıman uçaklarının yaratıcısı Horikosh’u; okuma mücadelesi, uçak tasarlama hayalleri, aşk hayatı ve zorlu tasarım süreçlerinde takip eden film, sonuç olarak ölüm makinesi yaratan bir adamın hikayesi olmasıyla alıştığımız Miyazaki filmlerinden değil.

Haberin Devamı

Dövüş ustalarına saygılarla

HONG Kong’lu yönetmen Wong Kar-wai’nin filmi “Büyük Usta / The Grandmaster”, 2012’de Berlin Film Festivali’ni açmıştı. Film, Bruce Lee’nin de hocası olarak tanınan dövüş sanatı ustası Ip Man’ın hikayesini konu alıyor. 1930’larda başlayan film, Ip Man’ın benzersiz dövüş tekniğini kazanmasını, onurlu dövüşçü tavrından taviz vermemesini, Çin’in yaşadığı savaşları arka plana alarak gösteriyor.
Ip Man’ı Asya sinemasının benzersiz aktörü Tong Leung, müthiş bir fiziksel performansla canlandırıyor. Dövüş sahnelerinin Kar-wai’nin görsel deha ününü boşa çıkarmayan bir estetikle çekilmesi de filmin öne çıkan yönlerinden.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“WINTER’S BONE / GERÇEĞİN PARÇALARI”
Jennifer Lawrence’ın üne kavuştuğu film, aynı zamanda ilgi çekici bir bağımsız yapım olarak izlenmeyi hak ediyor.
“FOR WHOM THE BELL TOLLS? - ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR?”
Ernest Hemingway klasiğinin 1943 yapımı sinema uyarlamasının yeniden DVD olarak yayınlanması bu ünlü filme bakmak için bir fırsat.