Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Rengârenk tezgahları, yarışmaları ve yemek atölyeleriyle Alaçatı Ot Festivali 10’uncu yılını kutluyor. Fethiye’nin Yeşilüzümlü köyünde 11’incisi düzenlenecek Kuzugöbeği Mantarı Festivali de nisan ayında öne çıkanlar arasında.

Festival turizmi son yıllarda Türkiye’de yükselen bir trend. Bahar aylarının gelmesi ve doğanın canlanmasıyla Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılan festivallerin de zamanı geldi. İsterseniz öncelikle festival kavramını ve turizmdeki yerini inceleyelim sonra da önümüzdeki en yakın festivallere bir bakalım: Festivaller tarih boyunca tüm toplumlarda görülen bir gelenek olduğundan aslında yeni bir fenomen değildir. Latincedeki festum sözcüğünden gelen festival kavramı “halk eğlencesi, sevinç, şenlik” ve “tanrılar onuruna işi bırakmak” gibi iki ayrı anlama sahiptir. Eski çağlardan bu yana her toplumda düzenlenen festivaller insanlar arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmesi, neşelendirmesi, bilgi alışverişinde bulunulması ve içinde bulunduğu toplulukla bir arada olmayı sağlaması açısından toplum yaşamında önemli bir rol oynar. Festivaller kültür, şehir ve turizm coğrafyasının önemli bir parçasıdır.

Haberin Devamı

Alaçatı ve Fethiye festivale çağırıyor

Tek seferlik ya da belirli aralıklarla tekrarlanan, konusu, programı önceden belli olan ve pek çok etkinliği içinde barındıran festivaller yöresel kültür ve tarihi korumak, geliştirmek, rekreasyon ve iş imkânı sağlamak nedeniyle de çok önemlidir. Yapıldıkları bölgenin veya şehrin imajına olumlu katkılarda bulunurlar ve şehir yaşamının da önemli bir parçasıdırlar. Festival turizmi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en hızlı büyüyen ve en popüler turizm türleri arasında. Son yıllarda yerel festivallerin turizmin gelişmesinde bir araç olarak kullanılması dünya çapında ivme kazandı. Festivaller aslında kültür turizminin bir parçasıdır. Bu nedenle de kültürler arası deneyim yaşamak isteyen, ev sahibi topluma karışıp “kâşif” gezgin olmak isteyen biriyseniz bu tür etkinlikler tam da size göredir.

Özellikle de nisan ayında iki köklü festival sizleri bekliyor. 5-8 Nisan tarihlerinde Alaçatı Ot Festivali ile 5-7 Nisan tarihlerinde Fethiye Kuzugöbeği Mantarı Festivali.

Haberin Devamı

Gastronomi turizminin de bir parçası

Ege’nin cazibeli alanlarında gerçekleşen Alaçatı Ot Festivali 10’uncu, Fethiye Kuzugöbeği Festivali de 11’inci yılını kutluyor bu yıl. Her iki festival de kendi konularında oldukça deneyimli ve son yıllarda yükselen bir başka turizm trendi olan gastronomi turizminin de bir parçası aslında. Alaçatı Ot Festivali, Ege’nin eşsiz otlarını dünyaya tanıtan bir etkinlik. Rengârenk tezgahlar, çeşitli yarışmalar, otlarla yapılan yemekler, otları tanıma ve toplama etkinlikleri, yemek atölyeleri, çeşitli seminerler, canlı konserler, adları Alaçatı ile birlikte anılan pek çok tasarım ürünler, takı, giyim ev tekstili vs hep bu festivalin bir parçası.

Fethiye’nin Yeşilüzümlü köyünde gerçekleşecek olan Kuzugöbeği Mantarı Festivali’nde her türlü mantar ürünü ve onlarla hazırlanan yemekler sergilenecek. Mantarla ilgili konular ve mantar toplarken dikkat edilmesi gerekenlerin tartışıldığı paneller ve çeşitli sanatsal etkinliklerle canlı konserler de olacak.

Haberin Devamı

Alaçatı ve Fethiye festivale çağırıyor

Çevre gezilerini unutmayın

İki festival de Ege’nin kültürel açıdan epeyce seçenek sunduğu ortamlarda gerçekleşiyor. Yani bu festivallerde yalnızca festival alanında kalmanız gerekmiyor, çeşitli çevre gezisi ve keşifleri de sizi bekliyor. Fethiye’de yeterli vaktiniz varsa Tlos Antik kentini, Kelebekler Vadisi’ni ve Kaya mezarlıklarını görmenizi öneririm. Alaçatı’daki etkinliklerden pek vaktiniz kalacağını sanmıyorum ama olur da kalırsa deniz kenarına gidip nefes almak iyi gelebilir. Rüzgarlarıyla meşhur Alaçatı’nın yel değirmenlerini de mutlaka görün.Bu festivallerden birine ya da ikisine de katılmak istiyorsanız size önerim yıllardır bu festivallere tur düzenleyen seyahat acentelerinden biriyle gitmeniz. Ama ben kendim gitmek istiyorum diyorsanız sırt çantanızı kapıp gitmeden önce mutlaka konaklamak için otel, pansiyon seçeneklerini araştırarak rezervasyon yaptırmanız. Outdoor konusunda tecrübeliyseniz uygun yerlerde kamp yaparak da bu etkinliklere katılabilirsiniz.