Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Bayram tatilinde ister yaşadığınız şehri keşfe çıkın, ister Ege’den Güneydoğu’ya köylerin ve antik kentlerin izini sürün, ister Karadeniz’in en güzel zamanlarını yakalayın.

Yine uzun bir bayram tatili kapıda. Tüm tatili ya da tatilin birkaç gününü gezerek değerlendirmek isteyenler için benim de birkaç önerim olacak. Bu sefer hep ihmal edilen, akla pek gelmeyen bir yerle başlamak istiyorum. Bayramda hiçbir yere gitmem diyen İstanbullulara gelin, yaşadığınız şehri keşfetmeye çıkın diyorum. İstanbul’da yaşamayanlara da aynı öneride bulunuyorum, bayram kalabalıklarından kaçmak istiyorsanız fırsat bu fırsat gelin İstanbul’u keşfedin. Güzel bir Boğaz turu, tarihi yarımadadaki müzeler, cami ve kiliseler, Fener-Balat, Galata-Karaköy semtleri detaylı keşif için sizleri bekliyor. İstanbul’un adalarına da günübirlik kaçamaklar yapabilirsiniz. Büyükada kalabalığına karışmak istemiyorsanız Heybeliada’yı tercih edin.

Haberin Devamı

Bayram dışında bu kadar uzun süre tatil şansı olmayanlar organize turlarla bir GAP gezisi yapabilirler. Mardin, Urfa, Diyarbakır, Adıyaman, Nemrut, Gaziantep, Halfeti, Hatay gibi şehirleri bir seferde görmek isterseniz tek şansınız bu tatil olabilir. Daha şimdiden bu bölgelerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve büyük ihtimalle de bölgenin bayram tatilinde çok kalabalık olacağını, gezi tüm tatili de kapsasa hiçbir yeri tek tek ele alındığında olduğu gibi tüm detaylarıyla gezemeyeceğinizi de belirtmeliyim.

Bu mevsimde gidilebilecek en güzel yerlerden biri de şüphesiz ki Karadeniz. Aslında bu kadar uzun sürede baştan sona tüm Karadeniz’i gezebilir, kalabalıkların tercih etmediği yaylalara çıkabilir, şehirlerin gürültüsünden uzaklaşabilirsiniz. Genelde Trabzon’dan başlayan ve Artvin hatta Batum’a kadar uzanan Doğu Karadeniz keşfi için de en güzel zamanlar başlıyor zaten artık. Hep ihmal edilen Sinop, Ordu, Giresun ve Samsun’u da görmeye ne dersiniz? Hatta buralara kadar gelmişken şehzadeler kenti Amasya ve Hitit İmparatorluğu’nun en önemli izlerini barındıran Çorum’u keşfetmek de pek cazip olabilir.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu’da da önerim Van ve Van Gölü çevresi. Van kedileri, Van Kalesi, Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi, Tatvan, Nemrut Krater Gölü, Ahtamar Adası ve daha pek çok güzellik tam da bu mevsimlerde keşfedilmeyi bekliyor.

Bayram tatili rotaları

Çanakkale’den Antalya’ya

Ben sırt çantamı kapıp giderim diyorsanız size önerim özellikle Kuzey Ege olacak. Çanakkale’den başlayın, Troya’dan Assos’a kadar yepyeni bir kültür rotası oluşturuldu, bu yolu yürüyün, köylere girin, antik kentleri ziyaret edin. Bu bayramın vazgeçilmezleri her bayram olduğu gibi gene Bodrum, Antalya ve Alaçatı olacak gibi görünüyor. Aslında kalabalıklara rağmen civarda o kadar çok keşfedilecek yer var ki. Bodrum’da bir mavi tur ya da değişik koylar, bükler ve çok sayıda antik kent sizi bekliyor. Antalya civarında Side, Perge, Aspendos, Thermesos ve özellikle Phaselis antik kentlerini görün, hatta son yılların parlayan yıldızı Sagalassos’a uzanın. Ege’nin güzel adaları Bozcaada ve Gökçeada, Ege’de Eski Foça ve Datça’yı da gerek dinlenmek gerekse keşif için tavsiye ederim. Her yere son derece rahat ulaşabileceğiniz İzmir’in güzel ilçesi Selçuk’ta konaklayarak, ilçenin kendisiyle başlayıp, Efes Antik Kenti ve civardaki pek çok başka antik kenti ve koyları keşfedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu tatilde kıyı Ege’yi tercih ederseniz bazı Yunan adalarına da günübirlik kaçamaklar çok keyifli olacaktır. Tatil için yurt dışını tercih edenler gemiyle Yunan adalarını keşfedip çok güzel bir deneyim yaşayabilirler. Aslında bu tarihlerde her yere gidilebilir ama benim size yurt dışı için hararetle önereceğim yerler Kuzey Avrupa ülkeleri olacak. İsveç, Norveç ve Finlandiya’yı birlikte ya da tek tek keşfetmenin en güzel zamanıdır. Organize turlarla yola çıkacaksanız pek düşünmeniz gereken bir şey olmayacaktır ama kendi başınıza seyahat edecekseniz, tatilinizin bir kabusa dönüşmesini istemiyorsanız mutlaka konaklayacağınız yerleri önceden belirleyin ve mutlaka rezervasyonunuzu yaptırın. Yurt dışına çıkacaksanız da pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olup olmadığını, gideceğiniz ülke veya ülkelerin vize istemesi halinde vize işlemlerini son dakikaya bırakmamanızı hatırlatayım. Şimdiden iyi tatiller…