Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Her yıl 23 Nisan’ı da içine alacak şekilde planlanan Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali ile Mardin ve ilçelerinde gökyüzünü uçurtmalar dolduruyor

Damlarda uçurtma uçurulan kaç şehir bilirsiniz

Her yıl cami minarelerine, kiliselerin çan kulelerine mutlaka birkaç uçurtmanın takılıp kaldığı Mardin’de göklerde güvercinlerin şovuna nazlı nazlı salınan uçurtmalar da eklenince baharın geldiğinin işaretidir. Aslında bir Uzakdoğu buluşu olan uçurtmaya Ortadoğu coğrafyasında çok sık rastlanır. Özellikle de Mardin’de uçurtma kültürü oldukça yaygındır ve hayatın önemli bir parçasıdır. Siz bu satırları okurken her yıl çok çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Mardin’de geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali’nin ikincisi gerçekleşiyor olacak.

Haberin Devamı

Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali her yıl 23 Nisan’ı da içine alacak şekilde planlanan bir festival. Mardin Valiliği, Mardin Belediyesi ve Mardin Müzesi tarafından düzenlenen ve Martı Uçurtma Kulübü’nün öncülük ettiği Uçurtma Festivali, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi önünden Cumhuriyet Meydanı’na bir kortej yürüyüşüyle başlar. Mardin’in sembol ve simgelerinin yürüyen maketleri, masal kahramanları, sokak müzisyenleri, davul, zurna ve arbane ekipleri, akrobatlar, tahta bacak ve jonglörler, bisikletliler, rahvan atları, bando takımı, şehirdeki STK’lar ile ilköğretim okullarının katılımıyla gerçekleşir kortej. Festival boyunca gökyüzü uçurtmalarla dolar. Evlerin damlarında, sokaklarda, ovada ve tüm ilçelerde uçurtmalar uçurulur.

Bir uçurtma sevdalısı

Değişik ülkelerden profesyonel uçurtma ekipleri de etkinliklere katılır ve özel olarak hazırlanan bir festival alanında gün boyu uçurtmalar uçurulur. Bu alanda sirk ve dans gösterileri, eski çocuk oyunları atölyeleri, el sanatları ve yeme içme standları da oluyor. Bu yılki festival alanı Diyarbakır yolu üzerinde Nasıroğlu Spor Kompleksi karşısında. Bugün ve yarın bu alanda onlarca uçurtma gökyüzünü süsleyecek. Benim en heyecanla beklediğim de geçtiğimiz günlerde deneme uçuşu yapılırken hazır bulunduğum üç boyutlu Mardin eşeği uçurtması.

Haberin Devamı

Bu Mardin eşeği uçurtması çocukluğundan beri uçurtma sevdasıyla yaşayan bir Mardinli olan Zahit Mungan’ın eseri. 5 yaşından beri uçurtma uçuran ve çeşit çeşit uçurtmalar tasarlayıp yapan Zahit’in geçen yılki festivalde göklerde süzülen üç boyutlu Şahmeran uçurtması beni çok etkilemişti. Ulusal ve uluslararası pek çok festivale öncülük eden Martı Uçurtma Kulübü üyesi Zahit alışık olduğumuz çıtalı uçurtmalardan çok farklı şeyler yapıyor. Tasarladığı modelleri yurt dışından getirttiği paraşüt kumaşı ve karbon malzeme kullanarak ve dikiş makinesinde dikerek hazırlıyor. Yurt içi ve dışındaki çeşitli festivallere katılan ve inanılmaz bir uçurtma koleksiyonuna sahip olan Zahit’in 60 metrekare büyüklüğünde insan uçuran uçurtması da var. Uçurtmasına bağladığı fotoğraf makinesiyle hava fotoğrafları da çeken Zahit zaman içinde bu konuda da kendini epeyce geliştirdi. Hayal ettiği uçurtmaları hazırlayıp uçurmak onun için her şeyden önemli ve bunu öğretmek, herkese uçurtma sevgisini aşılamak için uğraşıyor. “Çarşıdan uçurtma almayın, kendi hayalinizdeki uçurtmayı kendiniz üretin” diyen Zahit, özellikle de atölyelerde çocuklara bildiklerini öğretiyor.

Haberin Devamı

Gökyüzü şenlenecek

Bugün ve yarın Mardin’de festival alanında onlarca uçurtma gökyüzünü şenlendirecek, 23 Nisan’da Dara Antik Kenti, Mor Evgin ve Kalecik Köyü’nde, 24 Nisan’da da Eski Mardin’de damlarda uçurtma uçurma programı olacak.