Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

La Tomatina İspanyolların dünya çapında en çok ilgi gören festivallerinden biridir, Buñol adlı küçük kasabaya binlerce insanın akın akın gelmesine neden olur

Ağustos bereketin, bolluğun ve festivallerin ayıdır. En eski çağlardan beri bu ayda insanlar emeklerinin karşılığını aldıkları için şükrederler. Toprak ana bereketini sunmuş, hasat döneminin sonuna gelinmiştir artık. Sıcak ve keyifli yaz günlerinin ardından kışa hazırlık başlayacak, sofraların şenliği hiç bitmeyecektir.

Bazı Hıristiyanlar ağustos ayında üzümler okunmadan üzüm yemezler. Bunun nedeni de gayet basit açıklanabilir, bağbozumu gelmeden koruk üzüm yenmesin, insanlar bağları bozmasın diye düşünülmüş ve gelenekselleşmiş bir şeydir bu. Örneğin Ermeniler, 15 Ağustos Meryem Ana’nın göğe yükseliş bayramında okurlar üzümleri, Rum Ortodokslar da 6 Ağustos Meryem Ana’nın tecelli bayramında. Süryaniler de 15 Ağustos’ta hem üzüm hem incir okurlar. İşte İspanya’da Valencia yakınlarındaki Buñol’de her yıl ağustos ayının son çarşambası yapılan La Tomatina domates savaşı her ne kadar tarihçesi öyle değilmiş gibi gözükse de bana bu gelenekleri hatırlatır.

Haberin Devamı

Domates savaşları

Mutlaka bilet almak gerekiyor

Festivalin herkes tarafından dört gözle beklenen domates savaşları ağustosun son çarşamba günü sabah saat 11.00 ile 13.00 arası yapılır. İspanya da tüm ülkeler gibi yaz aylarında onlarca festival ve etkinliğe ev sahipliği yapar ama La Tomatina festivali İspanyolların dünya çapında en çok ilgi gören festivallerinden biridir ve bu küçücük kasabaya binlerce insanın akın akın gelmesine neden olur.

Aslında 1945 yılında bir geçit töreni sırasında çıkan bir karışıklık nedeni ile çevredeki domatesleri atmaya başlayan insanların, ertesi yıl kendi domateslerini getirerek domates savaşları başlattığı söylenir. Bunları takip eden yıllarda da polis müdahalesi ve yetkili makamların bu domates savaşlarını gelenek haline gelmesini engelleyemediğini ve sonuçta bugünlerde yapılan bu büyük kutlamalara ulaşıldığını biliyoruz. Bu küçük kasabada kalacak yer bulmak zor olabilir. Bu açıdan belki Valencia’da kalarak trenle Buñol kasabasına gelmeyi deneyebilirsiniz. Valencia’da konaklamak için çok ucuz seçenekler de bulmanız mümkün.

Haberin Devamı

Buñol kasabası Valencia’ya 40 km uzaklıkta. Her saat başını sekiz dakika geçe bu kasabaya giden bir tren kalkıyor şehrin tren istasyonundan. Bilet rezervasyonuna da gerek yok, gidip direkt istasyondan biletinizi alıp trene binebilirsiniz. Yolculuk 50 dakika sürüyor, domates savaşları saat 11.00’de başladığı için sabah saat 08.08, 09.08 ve 10.08 trenleri sizi festivale zamanında yetiştirir.

Buñol’de festival süresince pek çok sokak partisi yapılır bunlara mutlaka katılın. Kamp yapmak isteyenler için de Buñol’un 10 km uzağında La Granjita in Chiva denen bir kamp alanı da var. Burada çadırdan kahvaltıya her türlü ihtiyacınızı karşılıyorlar. Hatta festival dönüşü yorgunluğunuzu atabileceğiniz bir havuzu bile var.

Domates savaşları

Ne giyerseniz giyin bu domates savaşlarında perişan olacağını bilin. O nedenle dönüş için yanınıza yedek kıyafet alın. Temizlenmek için de halka açık duşları kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Domates savaşlarına katılabilmek için mutlaka bilet almak gerekiyor. Bu aslında kasabayı kontrol edilemeyecek kalabalıklardan korumak için. Bence aslında en iyisi ağustosun son haftası yapılan bu festivale ya Türkiye’den organize bir turla gitmek ya da İspanya’da bu festivale tur yapan acentelerden bir tur almak.

Domates savaşlarının yapıldığı alana şişe ve benzeri kazaya neden olacak hiçbir şeyin sokulmasına izin verilmiyor ve domatesler de atılmadan önce parçalanmak zorunda ki kimseye zarar vermesin. Bu festivali mutlaka yaşamanızı öneririm. İyi eğlenceler.