Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Doğayla içiçe bir tatil yapmak, tatil yaparken yeni şeyler öğrenmek ve gittiğiniz yöreye, üreticisine faydanızın dokunması, dünyadaki karbon ayak izlerinizi mümkün olduğunca azaltmak için yapılacak en güzel şey kendi ülkenizden başlayan ekoturizm rotaları olacaktır

Dünyayı yaşanır bir yer olmaktan çıkaran sayısız sorunun çözümü için tüm dünyada küresel anlamda uğraş verilirken aslında “Bireysel olarak ne yapabiliriz ki” diye düşünmek yanlış olur. Bireysel olarak herkesin yapacağı çok büyük katkılar var. Öncelikle herkes yaşamında doğadaki karbon ayak izlerini azaltmak için çaba sarf eder, tatil anlayışında da buna önem vermeye çalışırsa yarına daha yaşanabilir bir dünya bırakmak mümkün olur.

Haberin Devamı

Karbon ayak izlerinin en baş sebeplerinden biri uçaklardır, uçaklar için kullanılan yakıtlardır. Elbette günümüz dünyasında bundan kaçınmak oldukça zor ama hiç değilse senede bir ya da iki tatilinizi turizmin pek çok çeşidinden biri olan ekoturizm konseptine uygun yapmanız hem dünyaya nefes aldıracak hem de sizi mutlu edecektir.

Outdoorcu ya da karavancıysanız ekoturizm büyük ihtimalle zaten tatil anlayışınızla örtüşüyordur. Bu durumda outdoorcular bütün yıl boyunca artık Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan ekolojik kamplara katılabilir, karavancılar da yerel üreticilerden yaptıkları yiyecek alışverişleriyle hem üreticiye, hem doğaya ve özellikle de kendilerine büyük iyilik etmiş olurlar. Bu konuda seçenekleri sonsuza kadar çoğaltabiliriz.

Ekoturizm rotaları

Gönüllü de olabilirsiniz  konuk da

Ama siz derseniz ki “Ben outdoorcu da karavancı da değilim ama ekolojik tatil yapmak istiyorum” benim de aklıma ilk gelen ne olur biliyor musunuz? TATUTA. Buğday Derneği’nin Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası projesinin kısa adı TATUTA. Projenin Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış çiftlik evlerinde gönüllü de olabilirsiniz, konuk da. Denemenizi hararetle tavsiye edeceğim yerler buralar. Bu çiftliklere habersiz gitmemenizi mutlaka daha önceden müsaitlik durumunu öğrenerek ve rezervasyon yaparak gitmenizi özellikle hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

Tek başına, arkadaşlarıyla ya da ailecek yapılacak bir tatil için bir başka önerim de Fethiye’deki Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği olacak. Ekolojik mimari tasarımlarından oluşan taş, kerpiç ve ahşap evleriyle tüm yıl boyunca her isteğe hitap edecek bir tatil sunuyorlar. İster inzivaya çekilin, ister yoga, dans, terapi ve meditasyon çalışmalarına katılın sizi çok hoş bir tatil bekliyor olacak. Çocuklarınız varsa yazın burada yapılan çocuk kampı da mutlaka ilginizi çekecektir.

Ekoturizmi yalnızca yaşamak değil öğrenmek de isterseniz benim aklıma ilk gelen yerlerden biri Narköy. Eğitim odaklı bir çiftlik ve otel olan Narköy her bütçeye ve zevke hitap eden bir yer. Kandıra’da bulunan Narköy’de bir yandan farklı seçeneklerde tatil yaparken bir yandan da sürdürülebilir yaşam eğitimleri alabilirsiniz.

Belki de hiç aklınıza bile gelmeyecek bir yerde, Kapadokya’da Avanos’a yakın Kapor Organik Çiftlik Evi de sizi havuzu, kendi bahçesinde yetişen sebze ve meyveleriyle, her sene yapılan bağbozumu festivalleriyle ağırlamak için bekleyenlerden bir diğeri.

Haberin Devamı

Türkiye’nin oksijen deposu olarak bilinen Kazdağları’nda da zevkinize göre seçebileceğiniz çok sayıda otel, pansiyon ve butik otel de ekoturizm beklentilerinizi fazlasıyla karşılamak ve misafir etmek için sizi bekliyor. Araştırdıkça yepyeni yerler keşfedeceğiniz, keşfettikçe bağımlısı olacağınız muhteşem tatiller dilerim.