Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Numbeo adlı veri tabanının istatistik raporlarına göre belirlenen en güvenli şehirler listesinde Türkiye’den Eskişehir, Bursa ve İzmir yer aldı. Katar’ın başkenti Doha ise listeye bir numaradan girmiş.

Seyahatte güvenlik çok önemlidir. Organize gezilerde acentelerin en önem verdikleri konu budur. Gidilecek yer güvenli mi? Güvenli olmayan bir yere kimse tur düzenlemez, orayı tavsiye de etmez. Ayrıca bu konuda tüm ülkelerin Dış İşleri Bakanlıkları da son derece hassas davranır ve tehlike durumunda vatandaşlarını o ülkelere seyahat etmeme konusunda uyarırlar.

Haberin Devamı

Tek başına gezen kişilerin de güvenlik konusuna çok önem vermeleri gerekir. Mutlaka gidilecek yerle ilgili iyi ve doğru araştırma yapılmalıdır. Kulaktan dolma bilgiler, sosyal medyada doğruluğu kanıtlanmayan dedikodular doğrultusunda gezilmesini tavsiye etmem.

Dünyanın en güvenli 50 şehri yayınlandı. Bu liste Numbeo adlı dünyanın en büyük veri tabanının istatistik raporlarına göre, 1 ile 100 arasında numaralar verilerek yapılmış. Mutlulukla gördüm ki Türkiye 3 şehirle bu listeye girmiş. 15. sırada Eskişehir, 24. sırada Bursa ve 47. sırada İzmir ile. Son yıllarda Türk gezgininin dikkatlerini üzerinde toplayan şehirlerden biri Eskişehir. Üniversite şehri olması, temizliği, tarihi, eski ve yeniyi çok güzel harmanlaması ile özellikle günübirlik geziler için ideal.

Müthiş tarihi, tarihi eserleri ve güzellikleriyle yıllardır kültür ve gurme turlarının en sevilen güzergahlarından biridir Bursa.

İzmir ise gezginlerin aslında yıllardır ihmal ettikleri, yol üzerindeki bir şehir olmanın ötesine götürmedikleri, muhteşem tarihi, müzeleri, güzellikleri ile keşfedilmeyi fazlasıyla hak eden müthiş bir şehirdir.

Seyahatte güvenlik kriteri

Dünyanın en güvenli şehri neresi diye merak ediyorsunuzdur. Her zaman ateşten bir top olan Ortadoğu’da hemen hemen herkesle sıkıntılı ilişkiler içinde olan Katar’ın başkenti Doha listeye bir numaradan girmiş. Doha aslında gezginlere pek fazla şey vaat etmeyen ama son zamanlarda ciddi gelişmelerin olduğu bir şehirdir. Hızla yapılan müzeler, oteller, parklar vs ile turizmde de atak yapmaya hazırlanıyor Katar’ın başkenti.

Haberin Devamı

Nüfusun yarısından fazlası yabancı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi bayağı yüksek bir puanla listede ikinci sırada. Tabii Dubai de epey üst sıralarda yer alıyor. İlginç bir şehirdir Abu Dabi, nüfusun yarısından fazlası yabancıdır. Müthiş park ve bahçelerin yanı sıra sırf 2007 yılında açılan Şeyh Zayed camiini görmek için bile gitmeye değer. Alışveriş cenneti Dubai ise yalnızca dünyanın en yüksek binası Burc Halife, Burj el-Arab gibi yapılardan ibaret değil elbette.

Listede en hoşuma giden, benim köşemde sürekli yazmakta ısrar ettiğim ve güvenlik konusunda adım kadar emin olduğum şehirlerin en üst sıralarda olması. Dünyanın en yaşanılası şehri seçilen Viyana, bence dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Ermenistan’ın başkenti Yerevan, hiç yurt dışına çıkmadınızsa oraya giderek başlayın diye ısrar ettiğim Tayland’dan Chiang Mai, yine Uzakdoğu’dan Singapur ve Hong Kong , iki şehriyle Japonya hep listedekilerden.

Haberin Devamı

Seyahatte güvenlik kriteri

Umman’ın başkenti Mascat ile, Avrupa ülkelerinin ve ABD ile Kanada’nın 2-3 şehirle girdiği listeye ne yazık ki Akdeniz’e kıyısı olan hiçbir ülke girememiş Türkiye dışında. Stressiz ve keyifli bir gezi için elbette güvenlik sorunlarını düşünmeden seyahat etmek çok önemli. Fakat burada şunu da belirtmek gerekir ki dünyanın en güvenli yerine de gitseniz hiçbir şeyin garantisi olmaz, olamaz. Her zaman herkesin başına bir şeyler gelebilir. Siz gene de güven konusunu inceleseniz de, teyit de etseniz, gereken önlemleri almadan seyahat etmeyin. Önemli evraklarınızı, paranızı, kredi kartlarınızı, kıymetli eşyalarınızı güvende tutmak ve güvenli şekilde taşımak için gerekeni yapın. Herkese keyifli ve güvenli geziler dilerim.