Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Yıllar içinde teknolojinin gelişmesiyle turizmde de yeni trendler ortaya çıkıyor. İnsanların hepsi olmasa da azımsanamayacak bir bölümü, alışılagelmiş tarzların dışına çıkmak, farklı yolculuk etmek, alışılmıştan farklı şeyler yapmak, özellikle de konaklama konusunda farklı seçenekleri denemek istiyor.

Kimi en konforlu, en lüks otel ve benzeri işletmeleri tercih ederken, kimi daha mütevazı yerlerde konaklamayı, kimi ise otantik ve sıra dışı yerleri tercih ediyor. Kimileri de tüm bunlardan çok daha farklı, romanlarda okudukları, fantastik filmlerde gördükleri ve ancak hayal ürünü denebilecek yerlerde konaklamayı düşlüyorlar. Sivas şehri tam da böyle bir konuyla gündeme geldi son günlerde.

Haberin Devamı

En az iki gün kiralanabilecek

Ünlü yazar J.R.R. Tolkien’i, sinemaya da uyarlanan ve kendisini dünyanın en çok okunan yazarlarından biri yapan “Yüzüklerin Efendisi” romanı nedeniyle elbette hemen herkes bilir. İngiliz dilbilim profesörü ve yazar Tolkien’in bence en büyük başarısı, olağanüstü bir titizlikle kurguladığı “Orta Dünya” adlı fantastik / mitolojik bir evrende geçen “Hobbit” eseridir. Tolkien, bu evrende geçen ve çocuklarına anlattığı masalları kitap haline getirmiştir. “Hobbit” eserinin üzerine kurulduğu Orta Dünya; büyülü, çeşitli ırklara ve dillere sahip epik bir dünyadır. Bu dünyada İnsanlar, Elfler, Büyücüler, Ejderhalar, Goblinler ve Orklar’ın yanı sıra dağların kalbinde yaşayan kudretli, madenci bir halk olan Cüceler de vardır.

Sivas Belediyesi’nin dünyaca ünlü “Hobbit” filmindeki evlerden esinlenerek inşa ettiği Yamaç Evleri, uluslararası bir proje olmaya aday.

Sivas Belediyesi, Tolkien’in yazdığı, Peter Jackson’ın sinemaya uyarladığı “Yüzüklerin Efendisi” ve “Hobbit” film serilerinde yer alan ve Hobbit karakterlerinin yaşadığı küçük tepeler içine gömülen evlerden esinlenerek, iki yıl önce kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı’na benzeri evler inşa etmeye başladı. Film kahramanı cücelerin yaşadığı evler büyüklüğündeki yamaç evleri, henüz yapım aşamasındayken bile büyük ilgi gördü. 1+1 olarak inşa edilen 65 metrekarelik yamaç evlerinde mutfak, banyo, tuvalet ve yatak odası bulunuyor.

Haberin Devamı

Sivas’ın Hobbit evleri

1+1 olarak inşa edilen 65 metrekarelik Yamaç Evleri‘nde mutfak, banyo, tuvalet ve yatak odası bulunuyor.

Belediyenin “Yamaç Evleri” olarak adlandırdığı proje, bu dünyaca meşhur roman ve filmlerin hayranlarını çok mutlu edecek. Çünkü artık en az iki gün olmak şartıyla bu evleri kiralayarak kendilerini, okudukları romanlar ve izledikleri filmlerdeki gibi hissedebilecekler. Yapı olarak oldukça başarılı görünen bu evlerin iç dekorasyonuna da aynı özen gösterilirse “Yamaç Evleri” uluslararası bir proje olmaya bile aday olabilir.

Sivas’ın Hobbit evleri

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ilk kabul edilen eserlerden.

Sivas’ın Hobbit evleri

Mutlaka görülmesi gerekenler

Sivas demişken, tarihi açıdan büyük önem taşıyan ve İç Anadolu bölgesinde yer alan, dünyaca ünlü kangal köpekleri, Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal gibi değerleri ile akla gelen bu şehirde görülmesi gereken o kadar çok yer var ki... 13. yüzyılda Mengücekoğulları döneminde yapılmış olup, İslâm mimarisinin başyapıtlarından kabul edilen ve Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ilk kabul edilen eserlerden olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas merkezde bulunan ve 13. yüzyıla tarihlenen Gök Medrese, Danişmendi Dönemi önemli eserlerinden Ulu Cami, çok ilginç bir yapı olan ve 14. yüzyıla tarihlenen Güdük Minare, şehrin meşhur konaklarından olan 19. yüzyıl yapısı Hükümet Konağı, Eylül 1919’da Sivas Kongresi’nin toplandığı ve ilk millî mücadele karargâhı olan Sivas Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, biraz vaktiniz varsa Sarissa (Kuşaklı) Hitit yerleşimi mutlaka görülmesi gereken yerlerin en başında gelenler. Benim bir şehirde en önem verdiğim şeylerden biri de ölmeye yüz tutan kahve kültürünün yaşatıldığı eski ve otantik kahvelerdir. Sivas’ta Çerkez’in Kahvesi buna çok güzel bir örnektir. Bu ilginç kahvehaneyi görmeden, harika Türk kahvesini içmeden dönmeyin.