Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Dünyanın en ilginç ve gezmesi zor ülkelerinden biridir Tayland. Her köşesinde yüzlerce tapınak var. Gezerken hiçbir detayı kaçırmamaya çalışın.

Dünyanın en ilginç ve belki de en güzel tapınakları Bangkok’ta. Kraliyet sarayı kompleksi Grand Palace, onun içindeki Wat Phra Kaew tapınağı, Wat Pho, Wat Arun ve Wal Traimit tapınakları mutlaka görülmesi gerekenler. Tapınakları ziyaret edeceğiniz zaman kıyafetinizin düzgün ve ibadet yerlerine uygun olmasına dikkat edin. Tayland’ın her köşesinde yüzlerce tapınak var. Saydıklarım dışında kalanları da keyfinize ve vaktinize göre görmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Bangkok’un temiz bir şehir olduğunu söyleyemem. Sokaklarda o kadar farklı kokular duyacaksınız ki... Bunların hepsi hoşunuza gitmeyecektir muhtemelen.

Tapınaklar ülkesi Tayland

Thai mutfağı çok renkli

Thai mutfağı çok renklidir ama alışılmış bir mutfak değildir. O nedenle yemek konusunda önceden biraz bilgi edinip gitmekte fayda var. Sokaklarda baharat ve yemek kokularını metrelerce uzaktan duyarsınız.

Bangkok’ta aç kalmak mümkün değil, binlerce restoran ve her köşede yemek satılan stantlar var. Önemli olan sizin seçiminiz. Yemekler arasında en beğenilenler genelde tom yum goong, pad thai ve tabii deniz ürünleri.

Tatlıların çeşitleri konusunda şaşkına dönersiniz.

Meyve seven biriyseniz tropik meyvelere, meyve sularına doyacaksınız. Meyve sularınızda tuz hissederseniz sakın şaşırmayın. Bu iklimde glikoz, tuz, su ve C vitamini almanın yolu bir şekilde bunu tek seferde halletmek. Bence meyve suyunuzu iade etmeden bir deneyin. Beğeneceksiniz. Tropik meyveler arasında çok kötü üne sahip bir meyve var: Durian. Meyvelerin kralı diye anılsa da kabuğundan çıkan koku nedeniyle otellere girmesi yasak.

Tapınaklar ülkesi Tayland
Alışveriş cenneti

Tayland bir alışveriş cenneti. Bangkok’a 1.5 saat uzaklıktaki floating market (yüzen market) Damnoen Saduak’ta teknelere binilen noktada bir tik ağacı dükkânı var. Müthiş mobilya ve tablo seçenekleri sunuyorlar. Merkezde en büyük AVM içinde Rolls Royce bayii bile bulunan Siam Paragon. River City de kanal üzerinde güzel objelerin alınabileceği galeri tarzı dükkanların bulunduğu ve sergilerin yapıldığı bir AVM. Burası ayrıca gece yemekli tekne turlarının da çıkış yeri. Gece pazarları içinde en ünlüsü Pat Pong ama hiçbir pazarın hijyenik olduğunu söyleyemem.

Haberin Devamı

Tapınaklar ülkesi Tayland

Bangkok’un 50 km. batısında yer alan pek çok etkinliğin yanı sıra Thai folklor dansları ve Thai boksu izleyebileceğiniz The Rose Garden Kültür Parkı’nı mutlaka görün.

Trafikte rastlayacağınız otobüs, kamyon, tuk-tuk, songthaew gibi araçların her biri müthiş sanat eseri el boyaması resimlerle kaplı. Aslında bu güzellik ve sanattan öte kendi inançları doğrultusunda kazalara karşı kendilerini tanrısal koruma altına alma amaçlı.

Taksiye bindiğinizde ön cam aynasında asılı olanlar da inanç kaynaklı. Başkent Bangkok dışında vaktiniz varsa UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Ayyuthaya kenti, Pattaya, Chiang Mai, dünyaca ünlü Phuket adası, Koh Phangan ve Koh Samui adaları da ilginç olabilir.

Tapınaklar ülkesi Tayland
Aklınızda bulunsun

-Tayland ve Malezya’ya vize gerekmiyor. Ama komşu ülkeler Kamboçya, Myanmar ve Laos vize istiyor.

Haberin Devamı

- En iyisi Tayland’a organize turla gitmek. Kendiniz seyahat ederseniz bilmeniz gereken epey şey var. Özellikle de sonradan sıkıntı yaşamamak adına yanınızda bulundurmanız gereken evraklar konusunda.

- 3 tekerlekli motorlu tuk-tuk’lara ve longtail adı verilen teknelere mutlaka binin.

- Çılgın gece hayatıyla ünlü Tayland’da Bangkok’un en havalı barı Sky Bar’ı görün.

- Bedensel, zihinsel ve ruhsal şifa yöntemi Thai masajı yaptırın.

- Alışverişte pazarlık edin.

- Trafik korkunç, servis yavaş. Sinirlenmeyin, sakin olun.