Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunu 23 Ocak’ta kesin bir dille ifade ettim. Bizim meslekte bazen kesin ifadeler yazmak sıkıntılı olabilir. Ancak Kılıçdaroğlu, o gün Soyer’e adaylığını tebliğ etti. Birçok kişide kafa karışıklığı yaşanırken ben haber kaynağıma sonuna kadar güvendim ve yazdım!

Aynı haber kaynağım bana, “İsim konusunda ısrar etme ama büyük bir değişim yaşanacak” dedi. Elbette verdiği bu bilgiye de inandım. 7-8 ilçe belediye başkan adayının değişebileceğini öngördüm ancak isim vermedim. Bu hassas süreçte isim vermek bize yakışmazdı elbet!

Haberin Devamı

CHP’nin İzmir adaylarının belirlendiği 27 Ocak’taki Parti Meclisi (PM) toplantısında hepimiz küçük çaplı bir şok yaşadık! Çünkü, hiçbirimiz bu kadar büyük bir değişimin olabileceğini asla öngörmedik. Öyle ya da böyle, 18 belediye başkanı değişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Değişim iyidir, bu süreçte kaçınılmazdı” diyerek konuyu özetledi. Ancak, bazı ilçe belediye başkan adaylarının değiştirilmesini kesinlikle beklemiyorduk. Örneğin Buca... Örneğin Bornova...

2014’te parti büyük bir değişime gitmişti. Ancak bu değişim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ve diğer etkenlerin baskısıyla olmuştu. Bu sefer öyle olmadı! Değişimi bizzat CHP lideri istedi ve yaptı!

AK Partililer savundu

Burada Başkan Kocaoğlu için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. En başından beri sürecin içinde olan Kocaoğlu’nun yaptığı hesap çarşıya uymadı! Başkan Kocaoğlu’nun birçok kişiye göre (ki ben de böyle düşünüyorum) parti için yanlış stratejileri, kendisine yakın olan belediye başkanlarının da çizik yemesine neden oldu! Kocaoğlu, parti yönetimine ve politikalarına sert eleştirilerde bulunmasa, istemediği ismin aday yapılacağını öğrenince “Yeniden adayım” demese, en azından bazı ilçe adaylarının kalması noktasında etkisi olacaktı! Ancak o bile olmadı.

Aziz Kocaoğlu’na bu süreçte sahip çıkan isim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ oldu.

Yok, şaka değil gerçek! Gerçi açıklamanın içinde ironi var! “Aziz Kocaoğlu, bizim de belediyecilik anlamında eleştirdiğimiz biridir ama kötü bir insan değildir, insani ilişkileri de iyidir. Bizim de kendisiyle gayet güzel insani ilişkilerimiz oldu. Belediyeciliğini eleştirdik, insanlığıyla ilgili bir şey söylemedik. Gidişinden ziyade böyle bir muamele ile gidecek olması hak edilen bir nokta değil. Bu muameleyi hak etmiyor!”

Haberin Devamı

Gelinen noktada Kocaoğlu’nu AK Partililerin savunması da tarihe geçmiş oldu!