Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Ses sanatçılarının burun estetiği yaptırmadan önce şunu bilmeleri gerekir: Bu operasyon, sadece burnunuzun şeklini değil sesinizi de değiştirir...

Estetik doktorlarının birçoğu hastalarına ameliyattan sonra seslerinin değişebileceğini söylemezler. Bu ses değişikliği, normal insanlarda fark edilmez ama ses sanatçılarında kötü sonuçlar doğurabilir.

‘KAFA SESLER’ BOZULUYOR
Ameliyattan en çok kafa sesleri zarar görür. Yüksek tonlar bir daha çıkmaz. Kısık sesle ve hissi bir ifadeyle söylenen alçak sesler, burun ameliyatı sonrası söylenemez olur.
Senelerce önce Almanya’da yaşarken sevgili Timur Selçuk ile bir turne esnasında beraber olabilmiştik ve bize kafa seslerinin önemini anlatmıştı.
Kafa sesi, şarkı söylerken göğüs sesini kullanmadan çıkartılan sestir. Erkekler bunu kullanarak soprano taklidi bile yapabilir, hatta ünlü BeeGees topluluğu bütün şarkılarını kafa sesi ile söylemiştir.

ŞARKICININ MESLEği TEHLİKEYE GİREBİLİR
Kafa sesleri, bir şarkının tiz notalı bir bölümünü söylerken; kafanızın ön kısmında, sinüs boşluklarında ve burnun içinde oluşan seslerdir. Bu boşluklar, ameliyatla ufaldığında eski frekans ve genişlemelerine ulaşamazlar.
Bu, evinizde banyoda şarkı söylerken ve hamamda söylediğiniz şarkının ses kalitesi gibi birbirinden farklıdır. Sonuçta ses sanatçılarının burnu ameliyat edilmemeli; meslek hayatları tehlikeye girebilir.

SONUCU SÖYLEMEYEN DOKTOR CEZA ALABİLİR
Burun estetiği sonrası oluşan ses farklılığını sadece ses sanatçıları değil normal insanlar da kendilerinde fark ederler.
Amerika’da burun cerrahının hastasına sesinin değişeceğini söylemediği için cezalandırıldığı vakalar var. Bazı vakalarda ameliyat sonrası hastalar, nezle olmadıkları halde nezleli gibi genizden konuşurlar ama bu geçicidir.
Bilinen opera sanatçılarından Maria Callas, Geraldine Farrar, Mario del Monaco ve gelmiş geçmiş en iyi 'Madame Butterfly' performansçısı Anna Moffo seslerini burun ameliyatı veya sinüs iltihapları sonucu erkenden kaybetti.

BİRÇOK SANATÇI AMELİYATI ERTELİYOR
Burun estetiği sonrası sesi değişen veya sesi değişmesin diye ameliyat olmayan birçok ünlü var.
Soprano Maria Callas, yaptırdığı burun ufaltma ameliyatı sonucu o efsanevi sesini kaybetmiş ve ancak uzun bir aradan sonra tekrar ünlü 'Scala' operasında sahne almıştır.
Yapılan bir söyleşide ünlü oyuncu ve ses yıldızı Barbara Streisand, burnunu beğenmediğini ancak sesi değişecek diye ameliyat olamadığını söylemişti (CNN LarryKing Show, 1981).
Ünlü ses sanatçısı Liza Minelli de (Kabare müzikali) burnunu sesi gidecek diye ancak sahne hayatını bitirdikten sonra, 60 yaşlarında ameliyat ettirdi.

JACKSON İNKAR ETTİ...
Burun ameliyatı sonrası sesi değişen diğer bir ünlü de Michael Jackson. Önceleri daha kalın bir sesi olan sanatçının sesi burnunda meydana gelen değişikliklerle beraber inceldi. Kendisi hayatı boyunca estetik ameliyatı olduğunu inkar etti ve başka nedenlerle aldığı narkoz esnasında yuttuğu hortumun ses tellerine zarar verdiğini öne sürdü. Gerçekten de Jackson’ın 1990’larda olduğu bir bademcik ameliyatı var.
Ünlülerin ses doktoru Beverly Hills’ten Dr. Gupta’ya göre, bademcik ameliyatı veya hatalı intubasyon esnasında gerçekten ses telleri zarar görebilir.