Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Picasso sergisi kuyruğuna giren sanatseverlerle ayaküstü konuşan bir hanımefendi, yanındaki gençlere, “Agora’ya gittiniz mi?” diye sordu, gençlerin yanıtı, “Gitmedik” oldu. Yeşilova-Tepekule höyüklerini, Arkeoloji, Resim Heykel, Tarih ve Sanat Müzesi’ni sorsaydı, sanırım yine aynı karşılığı alacaktı. İzmir’in tarihi geçmişini belgeleyen müze ve ören yerlerini görmeyen kentli sayısının hayli fazla olduğunu düşünüyorum. Agora, Kadifekale, Antik Tiyatro, Altınpark ve Oteller Sokağı, Arkeolog Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi tarafından kazıldı.

Antik Tiyatro ve Agora kazıları devam ediyor. Ortaya çıkarılan Roma hamamı, Kemeraltı Çarşısı’na adını verdiği düşünülen dev kemer, sarnıçlar, mozaikli zemin, kent meclisi binası, bazilika, esnaf dükkânları ve diğer buluntularla Agora her gün daha da zenginleşiyor.

Antik Tiyatro kazılarından oturma sıraları ve koltukları ortaya çıkarılmış, sahne binası ve figürünler bulunmuştu. Smyrnalıların ‘Asya birincileri’ yazısına “Efesliler onurlandırıyor” karşılığını veren grafitili duvarlar, Agora’da ziyaretçilerini bekliyor. Arkeolog Doç. Dr. Akın Hoca, ekibiyle birlikte bu bölgede yaz kış demeden çalışıyor...

Yeşilova ve Bayraklı

Kentin bir başka köşesinde, Prehistorik dönemin yerleşim alanı Yeşilova Höyüğü, 2003 yılından itibaren Doç. Dr. Zafer Derin başkanlığında kazılıyor.

Çıkan buluntular arasındaki çanak çömlek, kesici aletler, pişmiş topraktan yapılma ayı figürü, dönemin mimarisine ait yapı temelleri, buğday öğütme taşları, serçe başlı biberon ve diğerleri aynı yerde inşa edilen müzede sergileniyor. Tarihçesi 8500 yıl öncesine giden Cilalı Taş Devri’nin canlandırıldığı Yeşilova Höyüğü’nü ziyaret edenlere Arkeolog Doç. Dr. Zafer Derin Hoca bizzat eşlik ediyor, ayrıca müze ziyareti için ücret alınmıyor.

Bayraklı Höyüğü, 1948 yılından itibaren belli aralıklarla Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından kazılmıştı. Şimdi kazı ekibinin başında bir başka değerli Arkeolog Prof. Dr. Cumhur Tanrıver Hoca var.

Ziyaret ederseniz 5 bin yıl öncesinin İzmir’ini, Athena Tapınağı’nı, cadde, çeşme, ev ve sokakları, kullanılan çeşitli eşya ve objeleri göreceksiniz.
Höyüğün yerini Bayraklı’da kime sorarsanız gösterir. Geçen dönemlerde Başkan Aziz Kocaoğlu tarafından desteklenen arkeolojik kazılara, yeni dönemde aynı hızla devam edilmesi sevindirici.

İzmir Hipodromu ve Asklepeion’un nerede olduğu biliniyor. Ortaya çıkarılırsa yerli ve yabancı gezginlerin ilgisini çeker, Picasso sergisi gibi önünde kuyruklar oluşur.