Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Osman ULAGAY

YILLARDIR yapılamayan yapısal reformları gerçekleştirmek ve Türkiye'yi enflasyon belasından kurtarmak için yola çıkan Yılmaz hükümeti son adımlarıyla tam bir çıkmazın içine sürükleniyor. Yapısal reformların istenilen şekilde gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığı bir ortamda petrol ve KİT fiyatlarını dondurarak enflasyonu düşürmeye kalkışmak, eğer bir baskın seçimin hazırlığı değilse tam bir basiretsizlik örneği. Hedefe giden ana caddede yol alamayan hükümet şimdi tıknefes atın önüne arabayı koyarak ve yan yollara saparak enflasyonu düşürmeye çalışıyor. Aklı başında birinin ve tabii IMF'nin bu kararlara bakarak enflasyonla mücadelenin başarıya ulaşacağına inanması ne yazık ki pek mümkün değil.
Pek çok ülkenin deneyimli, fiyat dondurma yönetiminin ancak sağlam temellere oturtulmuş bir enflasyonla mücadele programının tamamlayıcı parçası olarak sonuç verdiğini gösteriyor. Sağlam temellerin başında ise kamu açıklarının kapatılması geliyor. Kamu açıklarının kalıcı olarak kapatılmasının sosyal güvenlik ve vergi reformuyla yakından ilişkili olduğu, ayrıca çok disiplinli bir bütçe uygulaması gerektirdiği de artık hemen herkesin kabul ettiği bir olgu. Hükümet, programında öngördüğü yapısal reformları gerçekleştirme konusunda olumlu adımlar atıp uygulanacak enflasyonla mücadele programı konusunda IMF ile mutabık kalmış olsaydı, bu programın bir unsuru olarak düşünülen "sürüklenen döviz kuru çıpası"na paralel biçimde petrol fiyatlarında da yeni bir fiyat politikası izlenebilirdi.
Şimdi yapılan tam tersi. Ortada kabul görmüş bir program yok, yapısal reformlar sallantıda, bazı bakanların keyfi beyanları hükümetin inandırıcılığını iyice törpülemiş durumda ve bu ortamda kamunun kontrol ettiği fiyatları dondurarak enflasyonu düşüreceğinizi söylüyorsunuz. Bu yönetimin kalıcı bir başarı sağlama şansı sıfır, kaos yaratma ve sonunda enflasyonu daha yüksek bir platoya sıçratma şansı yüksek.
Hemen belirtelim ki bu yöntemle aylık fiyat artışlarında birkaç ay milleti avutacak göreceli bir yavaşlama yaşanabilir. Hükümetin niyeti kısa vadede bir baskın seçime gitmekse bu yöntemle göz boyayabilir. Ancak daha sonra makyaj dökülür ve ardından bugünkünü bilearatacak bir çirkinlik çıkar. Bu tür temelsiz ve keyfi uygulamalarla düşecek olan enflasyon ise ancak bazılarının bilgisayarındaki enflasyon olabilir.


Yazara Email O.Ulagay@milliyet.com.tr