Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Bu başarımızla ne kadar övünebiliriz bilmiyorum, ama binyılın son büyük direnişi Türkiye'de yaşanıyor. Türkiye'nin 21. yüzyıla geçmesini önlemeye ant içmiş insanların oluşturduğu bir büyük koalisyon, elinden geleni ardına koymuyor. Bunlar, Türkiye'nin 2000'li yıllara sıçramasının o kadar büyük bir felaket olacağına inanmışlar ki, mümkün olsa takvimleri değiştirip bunu önlemeye çalışacaklar. "Mezbuhane gayretlerine" (son umutla gösterilen büyük çabalara) karşın Türkiye'nin 21. yüzyıla sıçrama olasılığı artarsa bunu önlemek için darbe kışkırtıcılığı yapmaya bile yeltenebilir bu takım.
       Aslında Türkiye'nin gelişimini 1999 yılında dondurmak da tatmin etmeyebilir bu takımı, zaman içinde geriye doğru bir yolculuk yapıp 1930'lara falan dönülebilse herhalde daha da mutlu olacaklar. Hayallerinde, köylünün köyünde oturduğu, herkesin haddini bildiği, ayakların baş olmaya kalkışmadığı, sivil toplum kuruluşu gibi ucubelerin ortaya çıkmadığı, memleketin Ankara'daki tek bir merkezden gül gibi idare edildiği bir Türkiye var.
       Ne yapıp edip Türkiye'nin 21. yüzyıla geçmesini önlemeye çalışanlara göre "hayati tehlike" oluşturan ve Türkiye'yi felakete sürükleme potansiyeli bulunan "tehditlerin" başlıcaları şunlar:
       * Türkiye'de Avrupa normlarına uygun bir demokrasinin tüm kurumlarıyla kurulması, düşünce ve fikir özgürlüğünün sağlanması.
       * Türkiye'yi Avrupa Birliği (AB) ile bütünleşmeye götürecek yolun açılması.
       * Türkiye'nin "bütün dünya bize düşman" fobisinden kurtulması.
       * Türkiye'de kalıcı bir iç barış ortamının sağlanması.
       * Türkiye'de güç (iktidar) dağılımını belirleyen hiyerarşinin kırılması.
       * Türkiye'de rekabetçi bir piyasa ekonomisinin tüm kurumlarıyla yerleşmesi ve kronik enflasyonun önlenmesi.
       * Türkiye'de yaratıcılığa ve girişimciliğe prim veren bir ortamın oluşması.
       * Türkiye'de 21. yüzyıla damga vuracak teknolojilerin gelişmesine elverişli bir ortamın doğması.
       * Türkiye'de iletişimin ve internetin hızla gelişmesi, toplumun çok geniş bir kesiminin bilgiye ulaşma olanağına kavuşması.
       Bütün bunlar gerçekleşirse Türkiye'nin büyük bir sıçrama yaparak 21. yüzyılda başarılı olma potansiyeli var. Türkiye'ye dışardan bakanlar "bunları yaparsanız sizi kimse tutamaz" diyorlar, ama bunların yapılmasına karşı Türkiye'deki büyük direniş sürüyor. Bu yeni Türkiye'de otoritelerinin kalmayacağını, tekellerinin kırılacağını, borularının ötmeyeceğini, itibar balonlarının söneceğini hissedenler bu büyük direnişin "mümessilleri" olarak "mezbuhane gayretler" harcamaya devam ediyorlar.



Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr