Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Cimboma üç defa ole!
       Önceki akşam Galatasaray'ın Real Mallorca maçını televizyondan izlerken ilk kez futbolda rollerin değiştiğini hissettim. Bugüne dek başarılı sayılan Türk takımlarında görmeye alıştığımız özellikleri daha çok Real Mallorca sergiledi. Gayret, azim, çabukluk yönünden üstün olan taraf İspanyol takımıydı. Özellikle ilk yarıda, sahanın her yerinde rakibinin yoğun presiyle karşılaşan Galatasaray'ın hayli zorlandığı görüldü.
       Buna karşın bugüne dek Avrupa'nın klas takımlarında görmeye alıştığımız bilinç, özgüven ve hüner gibi özelliklerde üstün olan taraf Galatasaray'dı. Galatasaraylı futbolcular, rakibin baskısını en fazla hissettikleri anlarda bile paniğe kapılmadılar ve yakaladıkları pozisyonları büyük bir serinkanlılık içinde gole çevirmeyi başardılar; hüner ve ustalık gerektiren vuruşları, adeta antrenmandaymışçasına gerçekleştirerek takımlarını farklı bir galibiyete taşıdılar.
       Türkiye'de yaşayan hemen herkesin (en azından her erkeğin) kendisini mutlak otorite saydığı bir alanda söz söylemenin, futbol konusunda yorum yapmanın haddimi aştığını bile bile bunları yazamadan edemedim bugün. Galatasaray'ın başarısı, teknik ile kişisel hünerin birleşmesiyle gelen haklı özgüvenin ne kadar etkili bir güç olduğunu gösterdi. "Kendini bir şey sanma"dan tamamen farklı bir şey bu özgüven, temeli olan bir şey. Daha önce de yazdığım gibi, Galatasaray'ın başarısında örnek alınacak birçok şey var gibi geliyor bana.
       Galatasaray maçı sonrasında bunları düşünerek televizyon kanalları arasında dolaşırken İspanyollar için duyduğum üzüntü bir kat daha arttı. Çeşitli kanallarda karşıma çıkan eğlendirici görüntüler, İspanya'nın futboldan sonra bambaşka bir alanda, üstelik kendi simgesi haline gelmiş olan bir alanda da Türkiye'nin gölgesinde kalacağını müjdeliyordu. Kurban Bayramı'nı bir fırsat olarak değerlendiren halkımız, boğa güreşine duyduğu gizli düşkünlüğü bir anda ortaya döküvermişti. Sokaklar ve arsalar birer arenaya dönüşmüş, ipini koparan ve sağa sola saldıran kurbanlık boğalarla amatör boğa güreşçilerimiz arasında seyrine doyum olmayan bir kovalamaca başlamıştı. NTV ve CNN - Türk dahil hemen her kanalda bu gösteriyi izlemek mümkündü. Dama çıkıp intihar şovu yapmanın ya da köprüden atlama girişiminde bulunmanın zamansız bulunduğu Bayram günlerinde ipini koparan boğalar televizyonların gözdesi olmuştu.
       Ayağını denk al İspanya, boğa güreşinde de geliyoruz, ole!


Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr