Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Osman ULAGAY

Yeni hükümet ilk bir aydaki icraatıyla, küçük ve orta ölçekli sanayiciyi desteklemek için ihracat kredilerine ve ihracat teşviklerine ağırlık vereceğini ortaya koydu. Temmuz ayı içinde yapılan çeşitli düzenlemelerle gündeme getirilen başlıca önlemler şunlar:
* Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik belgelendirme maliyetlerinin desteklenmesi
* Pazar araştırma desteği
* İstihdama yol açma yardımı
* KOBİ'lere ve sektörel dış ticaret şirketlerine yönelik eğitim desteği
* Yurt dışında ofis - mağaza açma, işletme ve marka tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi
* Yurt dışı fuar ve sergilere katılımın desteklenmesi
* AR - GE destekleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz ihracat konusundaki düzenlemelere olumlu bakarak, "Hükümet KOBİ'lerin ihracatını artırmakta istikrarlı davranarak gerekli kaynağı aktarırsa bu kararlar çok yararlı labilir", diye konuştu. Oğuz, bu karara benzer bir kararın 1 Haziran 1995 tarihinde çıktığını ancak kaynak aktarılmadığı için işlemediğine dikkat çekti ve "Bizim ilk görevimiz kaynak aktarılmasını ve düzenlemelerin uygulanmasını takip etmek; KOBİ'leri de bu desteklerden yararlanmaları için yönlendireceğiz", dedi.
Aynı zamanda Eximbank'ın yeni yönetim kurulunda yer alan Okan Oğuz ihracatı desteklemek amacıyla yeni belirlenen hedeflerin başında "banka limitlerinin etkin, yaygın ve özellikle KOBİ'lere kullandırılması" ilkesinin geldiğini belirtti. Oğuz bankanın sermayesinin yükseltildiğine, buna karşın kaynakların yetersiz kaldığına da dikkat çekti.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ise yeni hükümetin ihracat konusunda yaptığı düzenlemelerin yetersiz ve sığ olduğunu, ihracatı önemli ölçüde artırmayacağını öne sürdü ve daha iyi düşünülerek yapısal tedbirler alınması gerektiğini savundu. Çağlayan ekonomiden sorumlu bakanlara yaptığı ziyaretlerle de KOBİ'lere finansman sağlayacak KOBİ AŞ'yi yürürlüğe sokacak kararnamenin bir an önce çıkartılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Halk Bankası'ndan sorumlu Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, 1996 yılında 80 trilyon TL olan Halkbank KOBİ sanayi kredilerinin miktarının 1997 yılı için 142 trilyon TL'ya yükseltildiğini açıkladı. Özkan'ın yaptığı açıklamaya göre KOBİ teşvik kredileri kapsamında açılan kredi miktarı 20.3 trilyon TL'yı buldu. Bu kredilerden yararlanan 1.613 KOBİ'den 435'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yer alıyor. KOBİ teşvik kredilerinin kullanılmasıyla 16.552 kişiye istihdam sağlanıyor.
Devlet Bakanı Özkan, Halkbank kadın girişimci kredisinden yararlanmak için belirlenen 35 yaş sınırının 7 ağustos itibarıyla 45'e yükseltildiğini de açıkladı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), öncelikle küçük ve orta ölçekli üyelerinin Avrupalı şirketlerle işbirliğini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Bu uygulamada İSO üyelerine yardımcı olacak olan Alman Yatırım ve Kalkınma Kuruluşu - DEG Ofisi'ne bağlı danışman Wolfram Gehr 1 ağustos itibarıyla göreve başladı. Uygulamanın ilk haftasında İSO'ya, Avrupalı firmalarla işbirliği kurmak amacıyla 500'ün üzerinde talep geldi.
Alman Teknik Yardım Kuruluşu GTZ ile ortak bir reorganizasyon çalışması içinde bulunan İSO, bu çalışma kapsamında üyelerinin Avrupalı şirketlerle işbirliğini artırmak amacıyla yola çıktı. Buna göre Avrupalı firmalarla işbirliği kurmak isteyen İSO üyeleri, İşbirliği İstek Formu'nu doldurarak odaya başvuracak. İşbirliği talebi odanın sunduğu çerçeveye uyan işletmelerin yetkilileri önce odada yapılacak bir toplantıyla bire bir bilgilendirilecek, daha sonra da oda yetkililerince işyerlerinde ziyaret edilecek. Olası işbirliği çerçevesi kesin olarak saptandıktan sonra, bu çerçeveye uyan yabancı şirket ya da şirketlerle doğrudan temas sağlanacak.
İSO Yatırım Bilgilendirme Ofisi sorumlusu Gonca Ündül şimdiye kadar gelen işbirliği taleplerinin çoğunun yurt dışına mal satmak için pazar araştırması konusunda, bir kısmının ise yabancı bir ortakla teknoloji geliştirme konusunda olduğunu belirtti. İSO - DEG Ofisi ortak çalışmasında ağırlık verilecek hizmetlerin çerçevesi önümüzdeki hafta taleplerin değerlendirileceği bir toplantıyla kesin olarak belirlenecek.
Alman danışman Gehr'in 1.5 yıl süreyle İstanbul Sanayi Odası bünyesinde hizmet vereceği ancak danışmanın hizmet süresinden sonra da odanın üyelerine yabancı işbirliği kurma desteği vermeye devam edeceği bildiriliyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin "Mutlaka görmeniz lazım, bakır ve sacdan hediyelik eşya yapıyor, tüm dünyaya ihraç ediyor", dedikleri Ramart ilk bakışta oldukça şaşırtıcı: Küçük sanayi sitesinin bir köşesinde karanlık, tozlu iki katlı bir atölye. Bu atölyeden nasıl olup da dünyaya satış yapıldığını düşünürken Ramart'ın kurucusu Mehmet Ali Koç açıklamaya başlıyor:
"30 senelik hurdacıyım ben", diyor. "Önceleri topladığım malları ihraç edilmek üzere İstanbul'a satıyordum, doğrudan üretim ya da ihracat yapamıyordum. Sonra işi öğrenince kendi atölyemde üretim yapmaya ve ihracata satmaya başladım. Son olarak oğlanlar da yetişince doğrudan kendi ihracatımızı yapmaya başladık."
Mehmet Ali Koç'un, eski ve yeni bakır maşrapaların, desenli sahanların, cezvelerin, tencerelerin üstümüze yıkılırcasına dizildiği iki katın dışında yan atölyeleri de var. Buraya sığmayan ürünlerin ve makinaların bir kısmı diğer atölyelerde duruyor; 18 milyarlık KOBİ teşvik kredisiyle aldığı büyük pres makinası gibi. Koç, "Allah razı olsun, devlet bize el uzattı", diyor; Halkbank tarafından verilen kredileri basından duyar duymaz Oda'nın kapısına dayanmış, bilgilendirme toplantıları yaptırmış, başta hiç umutlu değilmiş ama çıkmış kredisi. Heyecanla fason çalışanlar dışında 20 işçi bulunan atölyelerini, depolarını biraraya toplayabileceği bir tesis de yaptırmakta olduğunu anlatıyor.
Dünyaya satış yapan Mehmet Ali Koç, istikrarla tek bir alanda çalışmanın, uzmanlaşmanın ve sebat etmenin meyvalarını yiyor: Konusu dar ama başarıları oldukça geniş çaplı. Biraz şansı da yok değil tabii: 3 oğlunun kendi işine ilgi duyması, ABD ile bağlantılar kurmaları ve ihracatı yürütmeleri...
İkinci kuşak ise şimdi yeni atılımlar peşinde: Koç'un oğulları Amerika'dan talep üzerine konfeksiyon ihracatı için bağlantılar kurmuşlar bile. Fason konfeksiyon üretimi yakında başlayacak şekilde planlanmış.
Keyifli bir şaşkınlık içinde atölyeden ayrılırken bir eksiklik hissediyorum: Mehmet Ali Bey hiçbir şikayette bulunmadı...

Yazara Email O.Ulagay@milliyet.com.tr