Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Çoğumuzun bankacı olarak tanıdığı Erol Aksoy, aynı zamanda Türk resminin önde gelen koleksiyonerlerinden biridir. Erol Bey'in yakın arkadaşı, işadamı Mustafa Taviloğlu'nun ve rahmetli Ali Koçman'ın da zengin koleksiyonları olduğunu bilen ve bu koleksiyonlardaki resimlerin sergilenmesi için bir şeyler yapılması gerektiğini düşünen biri olarak sevindim, Erol Aksoy Vakfı'nın yeni bir sanat galerisi açmasına.
       Galerinin açılışı vesilesiyle düzenlenen davete gittim ve davetlileri karşılayan Erol Aksoy'u kutlarken "Herhalde bu mekan sayesinde koleksiyonunuzu görme fırsatını bulacağız" dedim. Erol Bey, üç ayda bir yinelenecek sergilerle bu olanağı sağlamayı hedeflediğini belirtti ve "Aslında bugünün ortamında böyle bir şey için yatırım yapmak belki delilik ama bu da benim deliliğim" dedi. Galerinin açılış sergisi için yayımlanan kataloğa yazdığı önsözde de şöyle diyor Erol Aksoy: Bu müze - galeride belki de hiçbirimizin beklemediği şaşırtıcı sanat olguları bizi karşılayabilir. Sanat benim için her zaman düş kurmanın ve güzelliğin kaynağı oldu..."
       İşte bu düş ve güzellik ortamında, Türk soyut resminin en önemli ressamlarından biri olan Fahrelnissa Zeid'in görkemli tuvalleriyle çevrelenmiş olarak dostlarla sohbet ederken bir kameraman ordusunun üzerimize doğru geldiğini fark ettik. "Gene hangi devletlü geldi" sorusunu sorarak kenara çekildiğimizde kameraman ordusunun yakından izlediği çifti görme olanağını elde ettik. Ekonomi dahil her alanda söz sahibi olan büyük yıldızımız Hülya Avşar Hanımefendi sergiyi onurlandırmıştı ve Erol Aksoy Bey de kendilerine kameralar eşliğinde bir sergi turu yaptırıyordu.
       Ne yazık ki biz sergiden ayrıldıktan sonra, İbrahim Tatlıses Bey de sergiyi onurlandırmış ve kendileri de Erol Aksoy Bey'in özel ilgisine mazhar olmuş. Gecenin en ilginç olayı ise gazeteciler Hülya Hanım'ı sarı - kırmızı renklerin öne çıktığı bir tablonun önünde fotoğraflamak isteyince yaşanmış. Hülya Hanım, "Ben koyu Beşiktaşlıyım, sarı - kırmızı renklerin önünde poz vermem" diyerek resme ve renklere karşı beslediği derin duyguları ortaya koyunca orada bulunan Türk resminin yaşayan ustalarından Prof. Andan Çoker öfkelenmiş ve aralarında bir tartışma yaşanmış. Gazetemizdeki habere göre tartışma büyüyünce Erol Aksoy, Prof. Çoker'den galeriyi terk etmesini istemiş.
       Koyu Galatasaraylı olan Erol Aksoy'u, Beşiktaşlı Hülya Avşar'ı, hem de tam Galatasaray - Beşiktaş maçı öncesinde, büyük bir centilmenlik örneği göstererek, hangi takımı tuttuğunu bilmediğimiz Adnan Çoker'den kurtardığı için bir kez daha kutlarız(!).


Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr