Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


LONDRA


       Galatasaray'ın zaferini izleyen gün İngiltere'ye gelince, Arsenal - Galatasaray maçı öncesinde ve sonrasında taraflar arasında yaşanan olayların burada ve İngiliz basınında nasıl değerlendirildiğini görme fırsatını elde ettim. Gözlemlerim özetle şöyle:
       * İngiltere'de çok satan "tabloid" gazetelerin olayları ele alış biçimiyle ciddi, "kalite" gazetelerin ele alış biçimi arasında büyük farklar var.
       * "Tabloid" türü, ucuz duygu sömürüsü peşindeki gazeteler, genellikle savaş deyimleri kullanarak ve öncelikle Türk taraftarları suçlayarak Kopenhag'daki olayları manşetlere taşıdılar. "Türkler öldürmek için gelmişlerdi", "Türkleri cehenneme göndermeli" gibi manşetlere ve yazı başlıklarına yer verildi bu gazetelerde. Olayları anlatan haberlere de, sanki bir savaş anlatılıyormuşçaşına, "taze kuvvetler", "Takviye birlikleri", "sürpriz baskın" gibi deyimler kullanıldı.
       * İngiltere'de "kalite gazeteler" olarak tanımlanan gazeteler ise genellikle çok farklı yaklaştılar olaya. Bu gazetelerde yer alan haber ve yorumlarda Kopenhag'daki olayları İngiliz holiganlarının başlattığını itiraf ediyor ve çok yönlü değerlendirmelere yer veriliyordu. Bizim medyanın zaman zaman bütünüyle "tobloidleşme" eğilimine girmesine neden tepki duyduğumu, "kalite" İngiliz gazetelerindeki bu değerlendirmeleri okurken daha iyi anladım.
       Örneğin dünkü The Times gazetesinde Simon Jenkins Kopenhag'daki olaylarla ilgili olarak şöyle yazıyordu: "İngiliz futbol taraftarı diye geçinen, sarhoş, saldırgan, ağzı bozuk serseri takımının gene kendinden bekleneni yaptığı ve her zamanki gibi kargaşaya yol açtığı anlaşılıyor.
       Önümüzdeki ay bu serseriler Avrupa şampiyonası için Belçika ve Hollanda'ya gidecek ve benzer davranışları sergileyecekler."
       Simon Jenkins'in değindiği bu olasılık, İngiliz polisinin istatistiki kayıtlarına göre de yeniden arttığı belirtilen "holiganizm"in İngiltere'de yarattığı kaygılardan biri. Bu arada eski kuşak holiganlardan farklı olarak yeni holiganların demir çubuklar ve bıçaklarla donanmış daha tehlikeli bir grup olduğu da belirtiliyor. Gelecek ay yapılacak Avrupa şampiyonasına İngiltere'nin yanı sıra Türkiye'nin katılacak olması da kaygıları artırıyor. Avrupa şampiyonasının ötesinde ise, İngiliz holiganların davranışlarının 2006'da İngiltere'nin ev sahipliğinde yapılması öngörülen Dünya Kupası'na gölge düşürmesinden kaygı duyanlar da bir hayli fazla.


Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr