Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


PARİS


       Önce bir iyi haber: Sosyalist Enternasyonel'in bu yılki toplantısı için Paris'te bulunan Prof. Erdal İnönü, toplantı öncesinde çeşitli Avrupa ülkelerinin Sosyalist Liderleriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylığı konusunda olumlu sinyaller aldığını söyledi. Daha önce ki yıllardaki havaya göre çok daha olumlu bir hava estiğini belirten Sayın İnönü, buna karşın Helsinki'den çıkacak olumlu sonuca şimdiden kesin gözüyle bakmanın doğru olmadığını da ekliyor.
       Üç yılda bir toplanan Sosyalist Enternasyonel, bu yılki kongresinde "küreselleşme" konusunu tartışıyor. İspanya eski başkanı Felipe Gonzales'in "Küresel Gelişme" komitesinin başkanı olarak tartışmaya açılmasını önerdiği konu başlıkları, sosyalistlerin küreselleşme konusuna çok boyutlu yaklaşabileceklerini gösteriyor. Gonzales'in yaklaşımı, küreselleşme olgusunu anlamaya bile çalışmadan lanetleyen bağnaz anlayışın sosyalistlere hiçbir şey kazandırmayacağı biçiminde bir yaklaşım.
       Gonzales'in tartışmaya sunduğu noktalar, dünyanın çok boyutlu ve çok hızlı bir değişim yaşamakta olduğu gerçeğinden hareket ediyor ve bu süreçte sosyalistlerin nasıl bir tavır alması gerektiğini gündeme getiriyor. Bu çok boyutlu ve karmaşık süreçte ortaya çıkan risklerle doğan fırsatları doğru değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Gonzales öncelikle şu noktalar üzerinde durulmasını öneriyor:
       * Teknolojideki devrim ve etkileri
       * Ekonominin küreselleşmesi ve etkileri
       * Finans sisteminin küreselleşmesi ve etkileri
       * Devletin küreselleşmesinin gerekleri göz önüne alınarak yeniden yapılanması
       * Vatandaşlık haklarının evrensel nitelik kazandığı bir dünyada siyasetin işlevinin yeniden tanımlanması
       * Tüm dünyayı ilgilendiren sorunlarla uğraşmak üzere bir küresel yönetim düzeninin geliştirilmesi
       * Üretim sürecinin ve 'iş'in niteliğinin tamamen değiştiği, kollektif etkinliklerin yerini bireysel etkinliklerin aldığı bir dünyada sosyalistlerin "eşitlik" ve "dayanışma" ilkelerini hayata geçirmesinin zorluklarını Gonzales de kabul ediyor ama çarenin küreselleşmeyi reddetmek olmadığını vurguluyor.
       Dünyanın yeni gerçeklerini kavramak zorunda olan sosyalistlerin çabalarını şu alanlarda yoğunlaştırmaları öneriliyor:
       * Piyasa güçleri karşısında bir karşı ağırlık oluşturmak
       * Eğitime öncelik vererek bilgi toplumuna uyum sağlayacak kitleyi genişletmek
       * Demokrasinin sınırlarını genişletmek
       Dünyanın dört bir yanından gelen sosyalistler Paris'te işte bu konuları tartışıyorlar.



Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr