Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Pazartesi akşamı aralık ayı enflasyon rakamlarını görünce önce bir tuhaf oldum, bir kez daha "biz bu filmi görmüştük", duygusuna kapıldım. Uykumu kaçıracak sorular üşüştü kafama. Toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE)de aralık ayı artışı % 6.8, 12 aylık artış % 62.9, 2000 yılında 12 aylık artış hedefi % 20. Tüketici fiyatlarında aralık ayı artışı % 5.9, 12 aylık artış % 68.8, 2000 yılı hedefi % 25. Nasıl tutacak bu hedefler? Birden bir mucize mi olacak da enflasyon "küüt" diye düşecek aşağılara? Ekonomimizin % 5 - 6 mertebesinde küçüldüğünün tahmin edildiği bir yılda enflasyonun direnmesi, hatta TEFE'de 8.5 puanlık bir artış olması neyin göstergesi? Yoksa başta döviz kuru olmak üzere bazı fiyatları belirlenen hedeflere endeksleyerek enflasyonu hızla aşağı çekmek pek öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değil mi?
       Baktım uykum falan kaçacak, kendimi bu karamsar sorulardan kurtarmak için televizyonda tele - vole tipi programlara bakmaya başladım. Bu gerçekten de iyi oldu, rakamlar aleminden çıkıp "yıldızlar alemi"ne dalarak uyumaya hazır bir kıvama gelebildim.
       Ertesi sabah kalkıp da gazetelere baktığımda akşam duyduğum kaygıların ne kadar yersiz olduğunu anladım. Milliyet dışındaki gazetelerin çoğu "enflasyonun sonu"nu müjdeliyordu. Yirmi küsur yıldır Türkiye'yi terk etmeyen enflasyon belası ya da popüler deyimle "enflasyon canavarı" 1999 yılı kapanırken son bir "cilve" daha yaparak bizlere veda ediyordu. O bizi ürküten, sarsan, süründüren "canavar" adeta uysal ve sevimli bir kedi gibi bizi terk etmeye karar vermişti. Yıllar önce Radyo Tiyatrosu saatinde dinlediğim "Kediler Gibi" adlı piyes geldi aklıma, ağlayacak gibi oldum. Öleceğini anlayan kedi sessizce ortadan kaybolur ve bir daha kimse onu göremezmiş. Şimdi bizim "enflasyon canavarı" da böyle bir akıbete mi sürükleniyordu acaba? "Terk etme bizi enflasyon" diye yalvaracağım neredeyse.
       Gelgelelim herkes benim gibi duygusal değil, "enflasyon canavarı"nın bizi terk etmeye karar verdiği anlaşılınca salı günü piyasalarda tam bir bayram şenliği yaşanmış. Hazine'nin borçlanma faizi 72 puan birden düşmüş, borsamız % 15 sıçramış. Elektriğe yapılan aylık zam da bakan talimatıyla % 5'ten % 2.1'e düşürülmüş ve mutluluk tablosu tamamlanmış.
       Herkesin böyle bir dalgaya kapılıp sürüklendiği durumlarda içimden hep tersini yapmak ya da savunmak gelir; şimdi enflasyonun sonunu ilan edip erken bayram edenlere bakınca da böyle oluyor. Umarım onlar haklı çıkar, ben de "canavar"ın bizi terk edişinin yarattığı hüzünle baş başa kalırım.



Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr