Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Futbol sahalarında yaşanan bir tartışma, gözleri yine şişmanlığa ve bunun dile getiriliş

OBEZLER  İÇİN SİHİRLİ  CÜMLELER
şekline çevirdi. ABD ve Avrupa genelinde bir çok ülkede şişman ya da bilimsel adıyla obezlerin ayrımcılığa uğradığı ve bu konuda davalar açıldığı biliniyor. Açılan davalarda her zaman ayrımcılığa uğradığını söyleyenlerin lehine bitiyor ama biz o noktadan çok uzağız.
Eğer kilonuz yüzünden ayrımcılığa uğruyorsanız, 1-2 cümleyle, bu ayrımcılığı yapanları utandırabilirsiniz.

Örnek mi:
- Ben kilo verebilirim ama sen bu halinden daha zeki (kibar ya da hoşgörülü de kullanılabilir) olamazsın.

- Kilomun sadece bana zararı var ama nezaketsizliğin hepimize zarar veriyor.

- Şişman olmamla bu kadar ilgilenmenin sebebi karakter zayıflığın olabilir mi?

Haberin Devamı

Don Kişot’un kadın versiyonu

OBEZLER  İÇİN SİHİRLİ  CÜMLELER


Ata Demirer ve Tarkan, Türk sanat musikisi eserleri okuduğunda çok mutlu olanlardanım... Niye diyeceksiniz çünkü gençleri pek bilmedikleri, ilgilenmedikleri bir dünyanın kapısından içeri
sokuyorlar da ondan. 1995
yılında tanıdım Aylin
Şengün Taşcı’yı.
O zamanlar ki adı Radyo Klüp olan şimdiki Radyo D’de müthiş bir Türk sanat musikisi programı yapıyordu. O dönemde radyolar, aynı 100 şarkıyı döndürüp duran yerler değildi, insanın ruhuna ve zekasına da hitap ediyordu. Şimdi öyle radyoların sayısı giderek azalıyor maalesef. Siyasal Bilgiler mezunu ama TRT İstanbul Radyosu Çocuk Korosu’ndan beri hep müzikle birlikte geçen bir ömür. Son günlerde Doğan Hızlan’dan Ahmet Hakan’a birçok isim Aylin’in eserleri yorumlamasından söz ediyor, ben de zevkle okuyorum. Ama yazılanlar eksik. Aylin’in hem Türkiye’nin hem de dünyanın dört yanına gidip Türk sanat musikisine yeni hayranlar kazandırdığını da yazmak lazım. Popüler kültür hayatın tüm alanlarını kontrol altına alırken, Don Kişot’un kadın versiyonu gibi Aylin Şengün Taşcı.
Durmuyor, savaşmaya devam ediyor ve çok da iyi yapıyor.

Bilim para eder mi?

Codie Leicester dünyanın en pahalı kitabı, fiyatı tam 30 milyon 800 bin dolar.İçinde ne var derseniz, Leonardo Da Vinci’nin 30 civarında bilimsel makalesi var.Hidrolik, suyun hareketi, jeoloji gibi farklı alanlarda yazılmış makaleler bunlar. Tarih kitaplarından öğrendiğimiz ve İngiltere Kralı John tarafından yazılan Magna Carta Anlaşması’nın ancak 21 milyon dolar ettiği bir dünyada kimse ‘bilim para etmez’ deme hakkına sahip değil.

Haberin Devamı

Uzaylılar için önemli not

Çocukların kurşunla öldürülmesini, soludukları havayla öldürülmesinden daha insani bulur hale geldiğimiz bir gezegen burası.
Ben sizin yerinizde olsam gelmezdim. Hatta bu güneş sisteminden bile geçmezdim doğrusu...

BOOKING.com ve madalyonun öteki yüzü

Turizm sektörü, Booking.com’a erişim engelini tartışmaya devam ediyor. Elbette sektör konuyu kendi açısından tartışacaktır ama işin bir de vatandaş boyutu var. Biz yıllardır neden en ucuz oda fiyatını o internet sitesinden bulabildik?
Aynı odayı daha ucuza alma imkanı olan tüketici, vergi ya da haksız rekabet meselesine mi bakar, cebinden çıkacak paraya mı?
Sonra Booking.com aleyhine dava açmak işin bir tarafı, o dava açılırken günün birinde bu sonucun çıkacağı düşünülerek sektörün tüm tarafları niye birlikte bir alternatif hazırlamadı? Bu işin en büyük zararını şu an Türkiye’deki tüketiciler çekiyor sonra da butik otellerin sahipleri.
İki yıl süren dava sürecinde neden biz vatandaşları ve sektörün kılcal damarları olan küçük otel sahiplerini koruyacak tek bir önlem alınmadı?
Kusura bakmasınlar ama TURSAB’ı anlamak mümkün değil.
Otel sahipleri fiyat baskısından kurtuldukları için mutlu diyorlar, mutsuz olduğunu söyleyen çok otel sahibi var “Mutluyum, çok iyi oldu” diyen tek bir otel sahibi görmedim daha...

Haberin Devamı

Ateşli sahneler ilişki bitirir mi?

OBEZLER  İÇİN SİHİRLİ  CÜMLELER


Gazete başlıklarına bakacak olursak, Gökçe Bahadır’ın beş aylık ilişkisi, rol aldığı filmdeki ateşli sahneler yüzünden bitmiş. Fazla iddialı ve gerçekten uzak bulurum böyle başlıkları.
Hatta ateşli sahne fotoğraflarını tekrar kullanmak için medya adına gerekçe yapıldığına bile inanabilirim. Niye diyeceksiniz, çünkü ilişkiyi saygı, saygıyı da güven üzerine kurar insan. Bir oyuncunun rol gereği sevişme sahneleri çekmesiyle, bir dönercinin tüm gün et kesmesi arasında fark yoktur aslında. Sonuçta her ikisi de işini yapıyordur. Buna rağmen, durum gerçekten söylendiği gibiyse de, daha fazla alışkanlık kazanmadan ilişkinin bitmiş olmasına sevinmek lazım.