Özge Ökten

Özge Ökten

-

Tüm Yazıları

Emek Sahnesi’nin yeni projesi ‘Öteki Vagon’, geçen ay seyircisiyle buluştu. Yoğun ve disiplinli bir prova sürecinden sonra, nihayet sezon sonuna yetişen oyun, beden tiyatrosunun başarılı örneklerinden biri. ‘Öteki Vagon’, adından da anlaşılacağı üzere, ötekileştirme üzerine sözü olan ve koreografisiyle de bu izlekte sahneye taşınan farklı bir tiyatro örneği...
Oyunun yazarı, yönetmeni ve koreografı Arda Alpkıray. Oyunda, öteki olmanın aykırı görüldüğü, hatta kimi zaman bir suç olarak kabul edildiği toplumların varlıklarına göndermeler var. Kültürleri, dinleri, yaşam algıları birbirinden farklı olan insanlar arasındaki fiziksel ve ruhsal şiddetin boyutlarını da bedensel devinimlerle gözler önüne seriyor.

‘Yolun Bittiği Yer’
Oyunda anlatılan ve birbirlerini hiç tanımayan, farklı zaman dilimlerinden gelerek bir trenin vagonunda buluşan insanların ‘diğer olmanın ağırlığını taşımak’ gibi bir ortak noktaları vardır.
Onlar ‘Öteki Vagon’da, aynı kader birliği içinde, adeta bir sürgüne mahkum edilmişçesine ve olan bitenden habersiz, uzun bir yolculuktadırlar.
Bindikleri bu trenin nereye gittiği hakkında bir fikirleri olmasa da, yaptıkları bu yolculuk onlara, hayatlarına dair pek çok şeyi sorgulama fırsatı sunacak ve belki de her şeye yeniden başlama şansını verecektir.
Önemli olanın varacakları yerden çok yolculuğun kendisi olduğunu anlayan bu insanlar, ‘Öteki Vagon’da kendi hikayelerini yeniden yazarlar.
Basil Abdunnur, Cem Okan Yılmaz, Ferhat Akgün, Gülşah Uçar, Uğur Gül ve Sevi Yılmaz’ın rol aldığı ‘Öteki Vagon’, 9 - 16 Mayıs tarihlerinde Emek Sahnesi’nde izlenebilir.

Haberin Devamı

Kahramanlar ve Kurbanlar

Aleks Sierz’in tanımıyla, nasıl hissettiğimizi keşfetmek ve nasıl yaşadığımızı sorgulamak adına yeni bir akım kabul edilen ‘Suratına Tiyatro’nun nitelikli örneklerinden biri olan Kesim, ‘Tiyatro Kalyente’ tarafından sahnelenmeye mayıs ayında da devam ediyor. Bu tiyatro akımının öncü kalemlerinden biri kabul edilen ‘Ravenhill‘in yazdığı oyunda, ‘Kesim Rejimi’ adı verilen karanlık ve totaliter düzende varlık gösteren Paul karakterinin, sistemin kahramanıyken zamanla nasıl bir kurbana dönüştüğü anlatılıyor.
Farklı bir sözü olan, seyircisini çok başka noktalardan yakalayan Burç Demir’in yönettiği ‘Kesim’de, Murat Yatman, Şenay Kösem, Tolga Kurt, Burç Demir ve Pınar Arabacı ve Mehtap Keskin rol alıyor.
Hepimiz sistemin bir parçasıyız. Rollerimizi kendimiz mi seçiyoruz yoksa bizim için seçilen rolleri almak zorunda mı kalıyoruz? Sistemin bize dayattıkları karşısında ne kadar güçlüyüz? Kurban mıyız kahraman mı? Cevaplar ‘Kesim’de; ‘Kesim’ mayıs ayında da sahnede…

Halkın oyunu
De Yapım İstanbul Çağdaş Sahne, ‘Halkın Oyunu’yla bu akşam ‘Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde ilk kez seyircisiyle buluşuyor. Metin Bilgin’in yazdığı ve Turgut Uğur Apaydın’ın yönettiği, müzikli apolitik komedi ‘Halkın Oyunu’, ‘seçim’ denen demokratik gerçekliğin, yöneten ve yönetilenlerle seçen ve seçilenler tarafından nasıl kullanıldığına dikkat çekiyor. Yer yer trajikomik sahneler de içeren ‘Halkın Oyunu’, günümüz Türkiye’sinin sosyal ve politik durumuna yönelik gerçek göndermeler de içeriyor.
De’li oyuncuların rol aldığı ‘Halkın Oyunu’, bu akşam ve 27 Mayıs’ta, Ortaköy Kültür Merkezi, Afife Jale Sahnesi’nde…