Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Evde yemek pişirirken folyo kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız doğru mu kullanıyorsunuz? Peki alüminyum folyolar zararlı mı? Zararsız sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz demektir

ALÜMiNYUMDAKi TEHLiKE

Birkaç haftadır mutfaklardaki teflon tavaları çöpe attırmaya çalışıyorum. Ne yalan söyleyeyim, hiç bu kadar büyük tepki ve katılım olacağını düşünmemiştim. Artık hemen her mutfakta döküm, çelik ya da en güzeli seramik tava kullanılıyor, teflonlaraysa çiçek ektik, onlar balkonda saksı vazifesi görüyor. Şimdi her şey güzel gibi gidiyor değil mi? Ama hayır çünkü moralinizi bozacak bir konu daha var. Hatta bu konu teflon tavadan biraz daha vahim. Alüminyum folyolar!

Haberin Devamı

Hastalığa davetiye
Evde yemek pişirirken folyo kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız doğru mu kullanıyorsunuz? Peki alüminyum folyolar zararlı mı? Eğer mutfakta folyo kullanmıyorsanız sorun yok sanıyorsunuz değil mi? Çıkın dışarı, yemek yediğiniz yerlere, alışveriş ettiğiniz dükkanlara bakın; hemen her yerde alüminyum kaplar içimize kadar girmiş, neredeyse onlardan vazgeçemiyoruz.
Yani anlayacağınız şu günlerdeki takıntım da bu. Bu alüminyumu hayatımızdan nasıl hızlıca çıkartabiliriz? Eğer bu ürünü hayatımızdan çıkartmazsak başta alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği, kanser
gibi birçok hastalığa yakalanma riskimiz artıyor. Ayrıca, besinlerde alüminyum artışı,
vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini azaltıyor.

Huzurla uyumak istiyoruz
Şimdi bunları söyledim diye yarın bir firma bana birtakım raporlar gönderecek; aslında alüminyumun zararsız olduğunu ispatlamaya çalışacaklar. Yok biraz daha üzerine gidersem belki başka yöntemler arayacaklar. Şimdiden söyleyeyim, hiç rahatsız olmasınlar çünkü bundan sonra uzun süre uğraşacağım konu bu. “Peki şefim kaşınıyor musun, neden uğraşıyorsun böyle konularla?” diyenleri de hemen cevaplayayım. Dünya bir tarafa giderken bizim geride kalmamız hatta tersine gitmemize katlanamıyorum. Hepimizin çocuğu var ve akşamları huzur içinde uyumak istiyoruz. Huzurla uyumak istiyorsak, bazı şeyleri görmezden gelemeyiz. Tıpkı bu konu gibi.
Şimdi teflonlardan kurtulduk, alüminyum folyolardan ve saklama kaplarından kurtulmaya geldi sıra. Dedim ya dünya bir yöne giderken biz tersine gitmeyelim, Türkiye’de üretilen ilaçsız doğal ürünler ihraç edilirken bizim tükettiğimiz ürünlerin ne olduğu belli değil ve bu ülkede bunu bile bile akşamları rahat uyuyan insanlar var. Bu hafta onlardan bazılarının uykusunu kaçırdım ama asıl haftaya uykusuz kalacaklar. Tabii, Allah sağlık verirse!