Yazarlar "Paper Moon'da" 87 Milyona Yemek

"Paper Moon'da" 87 Milyona Yemek

07.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Paper Moon'da" 87 Milyona Yemek

Paper Moonda 87 Milyona Yemek

Yalçın DOĞAN

MASADA oturan dört kişi gözlerine inanamıyor. Bir yemek sonrasında gelen hesap "tam 87 milyon lira!.." Dört kişilik yemek tutarı "Paper Moon" adındaki lokantada 87 milyon lira.
"Paper Moon" Etiler'de revaçta bir lokanta. İtalyan yemekleriyle ünlü. Akşamları öyle kalabalık ki, iki seans yapıyor. Ya 20.30 ya 22.30 için yer ayrılıyor. 20.30'da yemeğe gidenlerin gözlerine garsonlar saat 22'de bakmaya başlıyor, "masada oturanlar bir an önce kalksın" ve ikinci servise geçilsin diye!.. Kendine göre bir adeti var. Sigara dumanları arasında loş barda bir içki, hafif müzik, masanın hazırlanışı, sonra masaya geçmek. Her çeşit İtalyan makarnası ve pizza, Fransız ve İtalyan şarapları, ayrıca et, balık, tatlılar yine İtalyan usulü.
Geçenlerde dört kişi "Paper Moon'a" gidiyor. Önce birer kadeh viski içiliyor, masaya geçince herkes pizza istiyor, yani dört pizza ve iki şişe şarap daha. Yenilen, içilen bu. Gelen hesap ise, "87 milyon" lira.
"Dört kişinin Paper Moon'da tek bir yemekte ödediği 87 milyon lira, şu anda yüzbinlerce memurun, yüzbinlerce işçinin, yüzbinlerce çalışanın bir aylık ücreti. Aileler dikkate alındığında, Türkiye'de milyonlarca insanın bir aylık geçimi."
Bu hesap Türkiye'deki gelir uçurumunun aynası. Ama aynı zamanda buraya gidip, böyle bir kazığı yemeye hevesli o kadar çok insan var ki, burası her akşam tıklım tıklım dolu!..

Hayır, öyle değil. İstanbul'da bu tür yerlere giden insan sayısı "en çok yüz bin kişi." Hemen hep aynı insanlar. DİE'nin 1994 verilerine dayanarak, çıkarttığı "Hane Halkı Gelir Dağılımı Anket Sonuçları" bunun kanıtı. Bu araştırmaya göre:
"İstanbul'da on milyon insan yaşıyor ve toplam 20 milyar dolar gelir elde ediyor. Ancak, nüfusun yüzde biri, gelirin yüzde otuzunu alıyor. Yani, yüz bin kişi yılda 6 milyar dolar gelir elde ediyor. Kalan dokuz milyon dokuzyüz bin kişi ise, 14 milyar doları paylaşıyor."
Yine DİE'ye göre, bu yüzde birin elde ettiği 6 milyar doların 2 milyar doları üstelik "rant geliri." Yani, üretken bir faaliyet sonucu değil, havadan. 6 milyar dolar elde eden yüz bin kişi "nerede kazıklanacak?.." İşte, bu gibi yerlerde.
Dört kişi bir yemekte Allahın dört hamur parçasına 87 milyon lira öderken, yüzbinlerce insan "ekmek fiyatı yirmi bin lira mı olsun, otuz bin lira mı olsun" kavgasında ve ekmek kuyruğunda!..
Ve bir soru: "Acaba Paper Moon yılda ne kadar vergi veriyor?.." Amaan, bu da soru mu, ne kadar ödüyorsa ödüyor, size ne?.. Açın şimdi bir Fransız şarabı ve efkar dağıtın!.. Yok, yok en iyisi şimdi hep birlikte "Paper Moon'a" gidelim ve orada kafa çekelim!..



Yazara Email Y.Dogan@milliyet.com.tr