Prof. Dr. Metin Taş

Prof. Dr. Metin Taş

ymmmetintas@gmail.com

Tüm Yazıları

Bazı okurlarımız şirket kurmak istediklerini ifade ederek hangi tür şirket kurmalarının daha yararlı olacağına ilişkin görüşlerimizi soruyorlar. Yeri gelmişken, ülkemizdeki şirketlerin büyük bir kısmının limitet şirket olduğunu belirtelim. Kıyaslamayı limitet şirket ve anonim şirket arasında yapacağız.

Ne farkları var?

Anonim şirketlerde “düz ortağın” (yönetim kurulu üyesi olmayan) şirketin vergi ve SSK primi gibi kamusal borçlarından dolayı bir kuruş sorumluluğu yok. Limitet şirketlerde ise, düz ortaklar şirketteki hisseleri oranında bu borçlardan sorumlu tutulabiliyor.

Haberin Devamı

Anonim şirket, finansman sağlamak amacıyla halka açılabiliyor. Limitet şirket için böyle bir olanak söz konusu değil.

Anonim şirket hamiline veya nama pay senedi çıkartabiliyor. Payların devrinde herhangi bir sınırlama söz konusu değil. Bunlardan daha da önemlisi, anonim şirket hissesi iki tam yıl geçtikten sonra satılırsa elde edilen kazanç, tutarı ne olursa olsun vergilendirilmiyor. (İki yıllık süre hisse senedi veya geçici ilmühaber bastırıldığı tarihten geçerli)

Limitet şirketlerde ise devir 100 yıl sonra da yapılsa aradaki fark “değer artışı kazancı” olarak gelir vergisine tabi tutuluyor. Şirketler arası farklar özetle bunlar. Kararı siz verin...

SORU-CEVAP

Birlikte iş yapmak amacıyla bir adi ortaklık kurduk. İşlerimiz iyi gitmiyor, adi ortaklıktaki payımızı diğer ortağa devrederek ortaklıktan çıkmak istiyoruz. Alacağımız devir bedeli için fatura kesecek miyiz? Bu işlemde KDV var mı? (Candaş T.)

Ticari faaliyet çerçevesinde bir mal veya hizmetin ya da bir hakkın devri halinde fatura düzenlenmesi ve bedel üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir. Buna göre, adi ortaklıktaki hissenizi bir bedel karşılığı devrettiğinizde fatura kesmeniz ve bedel üzerinden KDV hesaplamanız gerekiyor.

***

Firmamızda beyaz eşya alım-satım işi yapıyoruz. İşyerimizde irsaliyeli fatura kullanıyoruz. Bazı müşterilerimiz malın kendi adresleri dışında başka bir yere teslim edilmesini istiyor. Fatura üzerinde hem müşteri adresi hem de teslimat adresi kullanabilir miyiz? Bunun için izin almak gerekiyor mu? (Cabir K.)

Haberin Devamı

Vergi Usul Kanunu’nda faturada bulunması gereken “asgari bilgiler” sayılmıştır. İrsaliyeli faturanızda VUK’un 230. maddesinde sayılan asgari bilgiler bulundurulmak koşuluyla, müşterinin adresinden ayrı olarak teslim adresine de yer verilmesi mümkün. Bunun için ayrıca izin alınmasına gerek yok.

Otomobil uçar gider...

“Ayranı yok içmeye” diye başlayan sözü bilirsiniz. Bu söz makam aracı saltanatı açısından bizim durumumuza uyuyor. Devlet yetkililerinin “Kamuda taşıt saltanatına son verilecek” demelerine rağmen araç sayısında bir azalma yok. Tersine, kiralanan araçlar da hesaba katıldığında artış var.

Ülkemizde kamuya ait 96.501 taşıt var (Kaynak: Mehmet Şimşek). Diğer ülkeleri soracak olursanız; onlar bizden fakir oldukları için sayı daha az. Kamu taşıtı sayısı Portekiz’de 20.000, Yunanistan’da 25.000, Japonya’da 26.000, İspanya’da 40.000, Almanya ve İngiltere’de 55.000, Fransa’da 62.000 ve ABD’de 75.000 (Kaynak: The Economist). Yorumu, sözleri Vecdi Bingöl’e, müziği Münir Nurettin Selçuk’a ait mahur makamındaki eserine bırakalım:

Haberin Devamı

“Otomobil uçar gider

Ömrüm gibi geçer gider

Ben talihin peşindeyim

Talih benden kaçar gider...”

UNUTMAYIN!!! Defterlerin tasdik zamanı geldi

Öteden beri işe devam etmekte olan mükelleflerin 2017 yılında kullanacakları defterleri içinde bulunduğumuz 2016 Aralık ayında tasdik ettirmeleri gerekiyor. Yasaya göre tasdiki zorunlu defterlerin tasdik edilmemesi halinde TTK hükümlerine göre para cezası kesiliyor.

Ayrıca VUK hükümlerine göre birinci derece usulsüzlük cezası 2 kat olarak kesiliyor. Tutulması mecburi olan defterlerin tutulmamış veya tasdik ettirilmemiş olması re’sen takdir sebebi sayıldığından, bu cezalar iki kat olarak uygulanıyor. Bizden hatırlatması...

Akşamcı vergisi

Akşamcıların kamuya katkısı giderek artıyor. Bunun nedeni, alkollü içkilerden toplanan vergilerin önceki yıllara göre kıyaslandığında sürekli bir artış göstermesi. Buna rağmen alkollü içkilerde ÖTV artışına devam edildiği hepimizin malumu.

Vergilerdeki bu artış, kaçak üretim ve kayıt dışı satışa neden oluyor. Sonrasında kaçak içkiden zehirlenerek ölen vatandaşlar ve turistler... Vergi yüksekliği aynı zamanda kaçakçılığı da davetiye çıkartıyor. Bir noktadan sonra vergideki artış beklenen gelir artışını sağlamıyor. Fransız ekonomist Paul Leroy Beaulieu’nün dediği gibi, “Fazla vergi vergiyi öldürüyor”.

Bize özgü durumlar...

Hiç beyzbol oynanmadığı halde dünyada en çok beyzbol sopası satılan dördüncü ülkeyiz.

Elektronik eşyalar bozulduğunda sertçe vurarak düzelmesini bekleriz.

Ev gezmelerinde sırayla herkesin birbirine “Nasılsınız, iyi misiniz” diye hatır sorma ritüeli sadece bizde var.

Yeni arabanın naylonlarının yırtılana kadar çıkartılmaması da bize özgü.

Ve final: “Bir Tenor Aranıyor” isimli operanın afişini iş ilanı sananların iş başvurusunda bulunması da bize özgü...

TEBESSÜM

ABD’de yaşayan sarışın bir kadın, özel dedektiflik bürosuna iş başvurusu yapar. Görüşmede birkaç basit sorunun ardından Abraham Lincoln’ü kimin öldürdüğü sorulur. Sarışın bilmediğini söyleyince, görüşmeyi yapan kişi “Şimdi eve git iyice araştır, haftaya geldiğinde cevaplarsın” diyerek sarışının başından savar.

Telaşla eve dönmekte olan sarışın yolda durumu bilen komşusuyla karşılaşır. Komşusu sorar:

Özel dedektiflik bürosundaki görüşme nasıl geçti?

Sarışın heyecanla cevaplar:

İşe alındım. Daha ilk günden bir cinayeti çözme görevi verdiler...

GÜNÜN SÖZÜ

Dostunun üzüntüsüne acı duymak kolaydır ama dostunun başarısına sevinebilmek sağlam bir karakter gerektirir.