Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

.

Tüm Yazıları

2013 ÖSYS yerleştirme sonuçlarının (ilk yerleştirme) açıklanmasıyla boş kalan üniversite kontenjanları da belli oldu. Bu yıl tam 109 bin üniversite kontenjanı boş kaldı. Her geçen yıl yerleştirme sonrasında dolmayarak boş kalan kontenjan sayısı daha da artıyor. Son yıllarda devlet üniversitelerinde de oldukça fazla ve cazip boş kontenjanlar görmek mümkün. Bu da ilk yerleştirmede etkili tercih yapamayarak boşta kalan üniversite adaylarına önemli fırsatlar sunuyor. Üniversite ve bölümlere göre boş kalan lisans (4 yıllık programlar) kontenjanlarının tam listesine ulaşmak için buraya tıklayınız.

Haberin Devamı

2013 ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre 109 bin kontenjanın 36 bin 183'ü lisans programlarında yer alırken, 73 bin 6'sı da önlisans programlarında oluştu.

Boş kalan 36 bin 183 lisans programı kontenjanının;

14.922'si devlet üniversitelerinde,

11.914'ü vakıf üniersitelerinde,

8.236'sı KKTC üniversitelerinde

ve 1.111'i de diğer ülkelerdeki üniversitelerde yer aldı.

Boş kalan 73 bin 6 önlisans programı kontenjanının;

59.856'sı devlet üniversitelerinde,

11.599'u vakıf üniersitelerinde,

1.543'üı KKTC üniversitelerinde

ve 8'i de diğer ülkelerdeki üniversitelerde yer aldı.

Bu yıl devlet üniversitelerinde 14 bin 992'si lisans ve 59 bin 856'sı önlisans olmak üzere toplamda 74 bin 778 kontenjan boş kaldı. Bu rakam geçen yıl 51 binde kalmıştı.

İlk yerleştirmede dolmayan kontenjanları değerlendirdiğimizde KKTC ve vakıf üniversitelerini de kattığımızda neredeyse her bölümden boş kontenjan görmek mümkün. Sadece devlet üniversiteleri üzrinden gittiğimizde de oldukça fazla hatırı sayılır bölümlerde boş kontenjanlar görülebiliyor. Devlet üniversitelerindeki bölümlerden Sınıf Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Peyzaj Mimarlığı, Mekatronik Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Matematik, İstatistik, İngilizce Biyoloji ve Fizik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, İşletme, İktisat, ve Sanat Tarihi boş kontenjan olarak dikkat çeken programlardan bazıları. Üniversite ve bölümlere göre boş kalan lisans (4 yıllık programlar) kontenjanlarının tam listesine ulaşmak için .

Haberin Devamı

Vakıf ve KKTC üniversitelerinde yer alan boş kontenjanları da dikkate aldığımızda neredeyse hemen her üniversite programından boş kontenjan yer alıyor. Tabii yeni açılan üniversite programları arasında da hayali kurulan üniversite programlarından boş kontenjanlar oluşacaktır.
Özetle üniversite hayali kurup da ilk yerleştirmede yerleşemeyen adaylar için henüz her şey bitmedi. En az 150 bin hatta belki de 200 bin üniversite kontenjanı ek yerleştirmelerde dolmayı bekleyecek...
Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman / Rehberlik Uzmanı