Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

Psikolojik Danışman, Pedagog Sinan Çağıran

.

Tüm Yazıları

Milyonlarca öğrencinin beklediği Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanması ile birlikte üniversite adaylarını da tercih telaşesi sardı. Üniversite adaylarının 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapacağı tercihler, büyük ölçüde hayatlarının bundan sonraki bölümünü belirleyecek. (Tercihlerle ilgili sorularınızı buraya tıklayarak Sinan Çağıran'a sorabilirsiniz)

Hiç kuşkusuz böylesine önemli bir tercih, adaylarda ciddi kaygılar oluşturuyor. Kimi adaylar bir an önce bu stresten kurtulmak için yeterli araştırmayı yapmadan ivedilikle tercihlerini bildirmeye yönelirken kimileri de bu ağır sorumluluğu almamak adına tercih kararını kendi adına taşıyacak kişiler araştırıyor!

Haberin Devamı

Önemli Olan Hızlı Tercih Değil, Doğru Tercihtir!

Henüz tercih bildirimi başlamamışken adaylara tercihlerin aceleye getirilemeyecek öneme sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Önemli olan tercihlerinizi en kısa sürede yapmak değil, kendi gerçeklerinize ve verilerinize en uygun şekilde yapmaktır. Odaklanmamız gereken tercih yapmak değil, doğru tercih yapmaktır.

Uzmanlardan Mutlaka Destek Alınız!

Doğru tercih, elimizdeki verileri iyi okumayı ve seçeneklerimizi gerçekçi bir yaklaşımla iyice araştırmak ve incelemekle mümkün olacaktır. Bu süreçte işin profesyonellerinden destek almak hadiseye farklı açılardan bakmanıza yardımcı olacaktır. Her rehberlik ve tercih danışma uzmanının yaklaşımlarının farklı olması muhtemeldir. Zaten aynı olması sizlere zenginlik katmayacaktır. Birden fazla uzman görüşü almanız konuyu daha etraflıca görebilmenizi sağlayacaktır. Bu anlamda hem sıralama ve puanlarınızın doğru okunmasını hem de geçen yılki verilerin doğru anlamlandırılması için ulaşabildiğiniz birden çok uzmandan fikir almalısınız.

Tabii ki birden fazla görüş alın derken her önünüze çıkandan fikir alın demek istemiyoruz. Bu süreçte bazı adaylar, mahallenin bakkalından kasabına kadar konu ile ilgili ilgisiz herkesten fikir alma eğiliminde olabiliyor. Unutmayınız ki konu ile ilgisi güçlü olmayanlardan alacağınız görüşler kafanızı daha da fazla karıştırabilir. Bu nedenle istişare ettiğiniz kişilerin konu ile ilgileri önemlidir.

Haberin Devamı

Meslek Elemanları İle Görüşün

Bununla birlikte mümkünse ve yakınsa tercih etmeyi düşündüğünüz üniversiteyi ziyaret etmeniz karar sürecinize katkı sağlayabilir (özellikle vakıf/özel üniversite tercih edecek adaylar). Tercih etmeyi düşündüğünüz programlarla ilgili o mesleği yapanların fikirlerini almaksa oldukça önemlidir. Bunun için tanıdık bulmanıza gerek yok. Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin icra edildiği ortamlara giderek birkaç dakika müsade alarak "Ben üniversite tercihi yapacağım ve bu meslekle ilgili bir program tercih etmeyi düşünüyorum. Mesleğinizle ilgili göüşlerinize ihtiyacım var. Bana yardımcı olabilir misiniz?" tarzı bir yaklaşımla yapılan ricaya "Hayır" deneceğine pek ihtimal vermiyorum. Bu konuda da birkaç fikir almak kararlarınızı daha güçlü almanıza yardımcı olacaktır.

Özetle tercih sorumluluğunuzu üzerinize alın ve bunun için iyi bir araştırma yapın. Birçok fikir alın ama kararı da siz verin. Haa unutmadan, acele etmeyin dediysek, son güne de bırakmayın :)

Haberin Devamı

(Yazarın tercihlerle ilgili açıklamalarını facebook sayfasından takip etmek için buraya tıklayarak sayfayı beğenebilirsiniz)

Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran