R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Astrolojiyle ilgilenen pek çok kişi sadece doğum haritasının farkında olabilir. Halbuki birden fazla haritaya sahip olduğumuzu söylemeliyim. Zira doğum haritası sadece bir anın haritasıyken, hepimiz aslında daha geniş bir döngünün parçasıyız. İçine doğduğumuz döneme imzasını atan daha büyük döngüler vardır. Dolayısıyla henüz doğmadan, annemizin karnındayken meydana gelen üst döngülere de tabiyiz.

Ay düğümü önemli
Siz doğmadan, en son gerçekleşen Güneş tutulmasının burcuna bakarsanız, hayatınızda ortaya çıkan önemli temaların, nedenlerin ve değişik soru işaretlerinin payını görebilirsiniz.

Tutulma burcumuz (tam olarak tutulma haritamızın tamamı) hayatımızda büyük bir şemsiye görevi görür. Doğum haritamızda dikkat çekici bir durumda olsun ya da olmasın, bu burcun hangi eve düştüğüne bakalım. Aynı zamanda, tutulmanın hangi ay düğümü (kuzey ya da güney ay düğümü) çevresinde gerçekleştiğine de dikkat çekelim. Zira kuzey tutulmaları daha akıcı ve geliştirici şartlar getirirken, güney tutulmaları daha yorucu ve çaba gerektiricidir. Bir benzetme yaparak, kendimizi bu hayata gelmiş bir turist gibi düşünürsek, kuzey tutulması altında doğanlar doğru şehir haritasına sahipken, güney tutulmalarında doğanlarda şehri gösteren haritada önemli hatalar var gibidir.

Doğum öncesi tutulmaların önemini bazı örneklerle açıklamakta fayda var. Örneğin, Oğlak tutulması altında doğanlarda bu burcun sistem, disiplin, sorumluluklar ve tepede olmakla ilişkisi nedeniyle düzen, hesap, strateji ve devlet konularıyla ilişkisi vardır. Bu tutulma altında doğanlara bakacak olursak Alman mühendis Gottlieb Daimler’den, Steve Jobs’a, Kavalalı Mehmed Ali Paşa’dan Mustafa Kemal Atatürk’e kadar şahsiyetler görürüz.

Akrep tutulması tutkular, araştırma, mücadele ve aşırılıklarla ilgilidir. Akrep tutulması altında Fransız romancı Boris Vian, felsefeci Slavoj Zizek, müzik yazarı ve solist Loreena McKennitt, polisiye yazarı Georges Simenon, Charles Darwin gibi figürleri buluruz. Saka burcu bilim, özgürlükler ve özellikle geleceği inşa eden kavramlarla yakından ilişkilidir. Albert Einstein bu tutulma burcu altında doğmuştur. Enzo Ferrari, usta öykü ve oyun yazarı Haldun Taner yine Saka tutulması altında doğmuştur.

Kapsamlı bir konu
Terazi denge, sanat ve ilişkilerle yakından ilgilidir ve Beat kuşağı yazarlarından Jack Kerouac, besteci Maurice Ravel, Mikhail Gorbaçov, 19’uncu yüzyıl Osmanlı edebiyatından Recaizade Mahmud Ekrem, besteci Rossini bu grup içindedir.
Eğer doğum öncesi Güneş tutulmanızı öğrenirseniz, hayatınızı kuşatan temalar hakkında önemli bilgi sahibi olabilirsiniz. Amaç getirmiş olduğunuz tutulma özelliklerinin doğum haritanızda nasıl bir yere oturduğunu, uyum ya da çatışma yaratıp yaratmadığını fark etmektir. Kuşkusuz bu başlı başına kapsamlı bir konudur ve astrolojik incelemelerde dikkat çekici bir öneme sahiptir.