R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Saka burcundakiler önceliği mantığa verir. Çok fazla duygularını gösterme eğiliminde değildir. Çoğu zaman mesafeli olarak algılanırlar. Ancak son derece arkadaş canlısıdırlar

Saka burcu elindeki bir amforadan sular dökülen genç bir adam olarak betimlenir. Oğlak burcunun uzun kış gecelerinden sonra, şubat ayında gündüzlerin yavaş yavaş uzamaya başlaması ve artan ışık adeta Saka burcunun getirdiği geleceğe umutla bakabilme gücünü yansıtır. Eski çağlarda bu dönemde Nil Nehri’nin taşması da gelecek için bir verimlilik beklentisi olarak görülürdü. Saka bir insan figürü olarak insani konuları, insana ait temaları, aklı ve sezgi sahibi olmayı anlatır. Astrolojik haritalarında Saka burcu yükselenler de insancıllık, objektiflik, bağımsızlık ve ilke sahibi olmak özellikleri dikkat çeker. Saka hava elementinden bir burç olduğu için düşüncelerin yayılması, iletişim, mantık ve entelektüel çalışmalarla yakından ilgilidir.
Yükselen burç, doğum anından itibaren nasıl bir çevresel atmosferle bağlantı kurduğumuzu anlatması bakımından kişiliğin gelişimi ile yakından ilişkilidir. Yükselen burcu Saka olan kişilerin daha çocukluk yaşlarından itibaren kendi özgünlüklerini geliştirebilecekleri, onları düşünsel bakımdan özgür bırakan bir atmosfer içinde büyüdüklerini görebiliriz. Eğer yükselen burçta kısıtlayıcı koşullar yoksa yükseleni Saka olanlar kendilerini geliştiren, duygusal bağlardan daha uzak bir karakter çizgisi izlerler. Bu onların duygusuz oldukları anlamına gelmez. Ancak Saka önceliği mantığa ve akılca yaklaşımlara verir. Çok fazla kucaklaşma ve duygularını gösterme eğiliminde değildir. Hatta bu nedenden ötürü çoğu zaman soğuk ve mesafeli olarak algılanırlar. Ancak Saka ortak düşünceler çerçevesinde son derece arkadaş canlısı ve vefalıdır. Yükselenleri Saka olanlar erken yaşta kazandıkları bu bağımsızlık duygusunu güçlü partnerlerde ve bu ilişkilerin getirebileceği yaratıcı alanlarda görmek isterler. Genel olarak eğitimde başarılı, sosyal konulara meraklı, içerisinde geleceğe yönelik bir reform ve yenilik içeren konulara, dolayısıyla teknolojik konulara da meraklıdırlar. Erken yaşta bir ölçüde aileden kopuk olabilmeleri kendi bağımsızlıklarını koruma isteğine işaret eder. Ancak yükselen burçta Mars gibi daha ben merkezci bir gezegen varsa bu kopukluk duygusu aşırı uçlara giderek kişinin ilişkilerine zarar da verebilir. Bir haritada yükselen burcun Saka olduğunu gördüğümüzde bu kişinin orijinal yaklaşımları olan ama aynı zamanda sabit, ilkeli, düşüncelerinden kolayca caymayan, akılcı ve kendi görüşlerini önemseyen birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Yükselen Saka ve diğer burçlar

Eğer kendi burcunuz Koç ve yükseleniniz Saka ise bu sizin bağımsız ve yaratıcı düşünen, biraz sert karakterli, yenilikçi ve lider ruhlu birisi olduğunuzu anlatır. Bu konumda yakın çevre, kardeşler ve iletişim kişinin hayatında önemli bir rol oynar. (Jacques Brel) Boğa’lar için yükselen Saka daha muhafazakar, kararlı, istikrarlı, nuh deyip peygamber demeyen, ailesine, köklerine önem veren bir kimliğe işaret eder. Bu kişiler hayatlarında sert ve ani değişiklikler yaşamaya eğilimlidir. (Immanuel Kant) İkizler için yükselen Saka çok daha şakacı, sosyal, hafif, sadece düşünce dünyasından gezegen, renkli ve baştan çıkaran bir zekaya işaret eder. Yaratıcı konular, sahne bu kişiler için önemlidir. (Henri Rousseau) Yükselen burcu Saka olan Yengeç’ler kendi duygularını anlatma yönünde zorlanabilirler ve bunu daha çok yaptıkları işe yöneltirler. Daha karmaşık ve duygusal açıdan beklenmedik tepkiler veren kişiler olabilirler. Bu kişiler için hizmet ve iş hayatı önemlidir. (Edgar Degas) Aslan’lar için bu kombinasyon güçlü, yaratıcı bir kimliğe ve aynı zamanda ortaklıklara, evliliklere işaret eder. Bu kişilerin hayatında başkalarının etkisi çok güçlüdür. Ancak aşırı gurur ve kişilik çatışmalarından uzak kalmaları gerekir. (Barack Obama) Başak’lar için bu kombinasyon son derece zeki, düşünsel konularda başarılı ancak duyguları ifade etmekte zorlanabilen, daha endişeli bir yapıya işaret eder. Bu kişilerin başkalarının para konuları ve finansla ilgilenmeleri mümkündür. (Gustave Holst)
Yükselenleri Saka olan Terazi’ler objektif, akılcı, entelektüel ve akademik konularda başarılı olabilirler. Dengeli bir akılcılıkları vardır, sosyal yönden canlı, renkli ve girişkendirler. (F. Scott Fitzgerald) Akrep’ler için bu kombinasyon güçlü irade, zeka, sezgi ve kararlı bir kimlik getirir. Bu kişilerin toplum önünde sert bir yapıları olabilir. İş hayatlarında sürekli bir değişim ve kriz söz konusudur. (Marsilio Ficino) Yükseleni Saka olan Yay’lar özgürülüklerine fazlasıyla düşkün, sosyal konularda lider, gruplar içerisinde başarılı, öğrenmeye, kendilerini geliştirmeye meraklı kişilerdir. (Kirk Douglas) Oğlak için bu kombinasyon, erken dönemde daha kısıtlayıcı şartlar ardından kendi kişiliklerini ve özgürlüklerini kazanmalarına yol açar. Diğerlerine oranla daha kontrollü ve muhafazakar olabilirler. (Tycho Brahe) Yükselenleri de Saka olan Saka’lar kararlı, kendi kişiliklerini ortaya koyan ancak yine de yaratıcılıklarını ifade etme konusunda bazı kısıtlar yaşayabilen, özgürlükçü, yenilikçi, duygusal açıdan bağımsız karakterlerdir. Babaları kişilikleri üzerinde önemli bir role sahip olabilir. (Kim Novak) Balık’lar için bu durum, hem duyarlı hem de farklı, orijinal, daha hassas bir kimliğe işaret eder. Bu kişiler ancak kendi yaratıcılıklarını ve hayallerini kullanarak iş hayatında daha başarılı olabilirler. (Nina Simone) n