Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

20 yıldan fazla oluyor Şans ile tanışmam. İlk gidişim, çok değerli ağabeyim, Türk ilaç endüstrisinin duayeni, büyük koleksiyoncu Kaya Turgut’la olmuştu. Kıbrıs’ta iken bir süre ara verdim. Fakat o, müdavimliğinden ödün vermedi. Geçtiğimiz hafta sevgili dostum Niso Adato’nun, 25’inci yıl kutlamasında gözümün önünden bunlar geçti. Nereden nereye…

‘ŞANS’LI RESTORAN

İstanbul’da aynı isimde, aynı adreste ve aynı çizgide kalabilmek, hakikaten çok büyük bir olay. Ne krizler geçti, ne sıkıntılar yaşandı yiyecek-içecek sektöründe.

Haberin Devamı

Niso Adato’yu ve babasını çok iyi tanırım. Kendisi, çok iyi eğitim almış bir ekonomisttir. Dünyanın en eski ve köklü gurme kuruluşu Chaine des Rotisseurs’e girdiği günü hatırlıyorum. Daha sonra olağanüstü şarap menülerinden birine sahip olmasından dolayı özel bir ödülü, 2012 yılında aldı. O gece İstanbul’un tüm iyi yemek ve yüksek seviyede servis seven kişileri oradaydı. En çok da bu konu konuşuluyordu. Geçmiş yıllarda yazdığım bir yazıda, “20 yıl aynı kadroyu eksiksiz korumak da ayrı bir başarıydı” demişim. Şu anda da bir tek efsanevi şef Ali Sarıgül ayrılmış, yerine Okan Öztürk gelmiş. İnşallah o da 25 yıl görevini sürdürür.

‘ŞANS’LI RESTORAN

Yılların eskitemediği tatlar

Menüde klasikler muhafaza edilmiş, yeni yemekler girmiş. Bu arada tüm güzel tabakların servisiyle operasyonun yönetici kahramanı, aynı zamanda şirketin de ortağı olan Sait Can’ı unutmamak gerek. Salatalarında enteresan gelen kinoa, kuzu kulağı, parmesan sufle ve kuru kayısı marmelatı sosu çok başarılı. Çorbalarında her zamanki tercihim balık çorbaları oldu.

Başlangıçlarda iki tat öne çıkıyor: zeyinyağlı enginar ve kabak çiçeği dolması. Akdeniz mutfağından avokado, kişniş soslu limonlu levrek seviçe, kömür ızgarada ahtapot pancar ve yılların unutulmayan lezzeti nane soslu zeytinyağlı fava da oldukça iddialı.

Makarnalarda deniz mahsüllü linguini, limonlu ve karidesli risotto, başarılı spesiyaller. Balıklarda kızgın tavada az pişmiş Ege orkinosu bence rakipsiz; tabii ki pembe balık seviyorsanız.

Et menüsü çok zengin. Bana sorarsanız limonlu risotto ve nar ekşisi sosla sunulan dana kaburga, bir klasik. Şans’ın olmazsa olmazları arasında; Cafe de Paris Bonfile, kendine özgü patatesleri, köftesi ve pazı dolması da yer alıyor. Kadim dostlar, barıyla, bahçesiyle, salonuyla ve de en önemlisi papağanı ile çok sevilen ‘Şans’la birlikte inşallah uzun yıllar yaşarlar.