Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz haftalarda Düsseldorf bölgesinde harikalar yaratan bir Türk iş insanından bahsetmiştim. Bu restoranlar ve grubun birçok mekanı, şehrin en işlek caddesi Königsalle’deki Seven Homes of Saturn adlı alışveriş merkezinin içinde yer alıyor. Aslında caddenin tarihi çok enteresan... Eskiden Kestane Bulvarı (Kastanienallee) adını taşırken, 1848’de dönemin Prusya Kralı şehri ziyaret ediyor ve buradan geçiyor. Devrimcilerin şiddetine maruz kalınca da, bu caddenin adını ‘Kral Bulvarı’ anlamına gelen ‘Köningsalle’ koyuyor. Düsseldorf’un meşhur bulvarı, sadece şehrin değil;
aynı zamanda Almanya’nın da bir aynası...

Haberin Devamı

DÜSSELDORF’TA TÜRK İMZASI

Şu anda burası özellikle moda konusunda barındırdığı markalarla, neredeyse Paris’le yarışıyor. Cadde boyunca kafe, restoran ve ünlü markaları görebiliyorsunuz. İşte bu iddialı platformda Ali Erdoğan küçük ve hepsi değişik temalı olan birçok restoran, kafe, dondurmacı ve içki tadım noktaları açmış. Biz de bulvarı dolaşırken bir nefes almak için Alice Premium Döner’e uğradık.    

Alice Premium farkı...

Bu enteresan ve başarılı zincirin mazisi çok eski değil; yedi senelik. Şube sayısı ise Almanya’da 10’a çıkmış durumda...
Menü hepsinde ayrı, dekorasyon ise farklı yapılmış. Köningsalle’dekini ünlü İtalyan iç mimar Carlo Filippi imzalamış.

Benim en enteresan bulduğum, özel araçlarla getirilip, yerlerine konan masalar oldu. Veneto bölgesindeki neredeyse asırlık zeytin ağacı kerestesinden yapılmış, fırınlanmış ve değişik bir tarzda lake edilmiş masalar ve sandalyeler hakikaten çok hoştu. Duvarlar ise akrilik-cam karışımıydı. Yine göze çarpan bir detay da artistik tarzda yapılmış bir panoda hem premium döner şubelerinin yerleri hem de İstanbul’un semtlerinin adının olmasıydı. Belki de Ali’nin böyle bir hayali vardır.

DÜSSELDORF’TA TÜRK İMZASI

Cuma günlerine özel...

Şimdi geçelim menüye...
En çarpıcı olan yalnız cumaları öğle yemeğinde servis edilen ve ‘de luxe’ diye tabir ettikleri döner... Amerika’nın Nebraska eyaletinde yetişen süt danalarının etinden yapılıyor. Özel bir sunumla misafire tattırılıyor.

Haberin Devamı

Menüde yalnız döner yok; her gün değişik bir çorba, Türkiye’nin çeşitli yörelerinin mezeleri, dürümler, lahmacun cinsleri, İskender kebabı ile Almanya’da çok sevilen döner ve salata ikilisi de var. Çeşitli köfteler, tavuk ve et sotelerle başarılı bulduğum çoban kavurma ve güveç de
beğenilen tatlar arasında...

DÜSSELDORF’TA TÜRK İMZASI

Bu güzel lezzetlerin sonunda ince belli bardaklarla Rize çayı geliyor masaya, tabii bir de isteyenlere Kurukahveci Mehmet Efendi’nin otantik fincanlarla kahvesi sunuluyor.

DÜSSELDORF’TA TÜRK İMZASI

Kimdir Ali Erdoğan?

Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğmuş, mütevazı çok çocuklu bir ailenin evladı. Liseye kadar Gaziantep’te okumuş, burada ilk ticaret hayatına pazarda su ve mısır satarak başlamış. 1987’de imkan bulup, Almanya’ya gitmiş, orada ekonomi konusunda tahsil görmüş bir Anadolu iş insanı. Mesleğe dondurmacı dükkanı açarak başlamış, bugün onlarca değişik tarzda mekanın da sahibi olmuş.
Türk insanı müteşebbis ve çalışkandır. Taşın bile suyunu sıkar çıkarır. Azimli ve çalışkan gençlerimizin kıymetini bilip, onlara her türlü imkanı ve eğitimi sunmayı bir borç bilmeliyiz diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

DÜSSELDORF’TA TÜRK İMZASI

Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Mücadelemizin kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nızı kutluyorum.