Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yiyecek içecek sektörünün duayeni Vedat Başaran’ın İstanbul’da büyük ilgi gören mekanı Peyderpey’i tanıtacağım size bu yazımda. Vedat Başaran isminin geçtiği mekanda mutlaka; başarılı hizmet, yüksek kalite ve iyi servis ibareleri yer alır. En başarılı hizmeti sergileyen önemli kuruluşlardan Çırağan Palace Ottoman Restaurant, Ortaköy Feriye Lokantası ve Eminönü Surplus da imzası vardı. Aynı zamanda Türk Hava Yolları’na verdiği danışmanlık çalışmalarını da unutmamak gerek. Fırtına öncesi sessizlik misali uzun süre sesi soluğu çıkmadı. Biraz dinlenmek istedi herhalde diye düşünürken Peyderpey İstanbul’la patladı.

Haberin Devamı

LEZZETİN ADRESİ; PEYDERPEY

Peyderpey, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde titizlikle restore edilerek turizme kazandırılmış bir binada yer alıyor. Menüsü yine enteresan tatlarla dolu. Başlangıçlarda öne çıkanlar; kılıç, ahtapot, levrek, karides, elle dövülmeden oluşan balık marinataları, misket limon kabuğu, mayhoş sosla deniz börülcesi salatası, somon, orkinos balığı lakerdası, tarama sosla arapsaçı salatası, asma yaprağında pastırma, sıcak humus, kavrulmuş çam fıstığı ve isot yağı. Tekir, hamsi ve istavrit lalangası, kabak çiçeği zencefilli tarator, seyhan yağı ve taze enginar çanağında baharatlı peynir karışımı değişik birer tat.

Tavuk sevenler için ana yemeklerde üzüm pekmezinde çektirilmiş domates, mantar, ıspanak kökü ve çerkez sosuyla sunulan tavuk sarması. Tadına baktıklarım arasında gecenin favorisi obruk peynirli taze baharatlı kaçamak ve mantar, ağır ateşte pişmiş, yaban mersini, incir sosla sunulan ördek. Vedat’ın spesiyali ayva ve firik pilavıyla mürdüm eriği sosunda, nar ekşisinde fırınlanmış kuzu tarak tandır ise oldukça leziz.

Yine değişik ve orijinal bir tat da kebap sevenler için hazırlanan süt dana kemiğinde kuzu kebap. Sunumu ise közlenmiş patlıcan üzerinde sıcak gavurdağı ve firik pilavıyla yapılıyor.

Uzun soluklu olmalı

Tatlılarda ise hakikaten fark yaratılmış. Kestane unuyla hazırlanıp keçi boynuzu pekmeziyle sunulan revan - ı hünkar, müthiş bir tatlı. Yine, badem gevreğinde kırmızı gelincik sos ve yaban mersiniyle sunulan yoğurt donması da. Nar suyunda ve akide şekerinde çektirilmiş armut tatlısı, incir uyutması ise diğer iddialı lezzetlerden. Sizlere tavsiyem ana yemek ve tatlı için önceden plan yapmanız. Yoksa bu seçenek bolluğunda zorlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aslında önemli olan bir husus da Peyderpey’in kadrosu. Maestro belli ama bunun altında mutfaktan sorumlu Eyüp Polat, servis ve salondan sorumlu Hasan Kıvrak, bardan sorumlu Doğukan Ubay’ı da unutmamak lazım. Servis konusu bu tarz mekanlarda çok önemli... Bir diğer önemli konuda, mekana malı gibi sahip olmak. Yani iki koltuğuna altı karpuz sıkıştıran mekan sahibinin, Peyderpey’in başarısı için bu durumu düşünüp değerlendirmesi gerekir. Benim tek arzum, bir süredir kısa kısa ataklar yapan Vedat Başaran’ın bu sefer uzun soluklu bir yolda hayalindeki mutfak sanatları okulunu kurup, Peyderpey’i tatbikat merkezi yapması. Gönlüm o mutfaklarda pırıl pırıl idealist gençlerimizin çalışmaları ve gastronomi uzmanı olmaları.