Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Palet Okulları, tamamı burslu öğrencilerden oluşacak bir müzik ilkokulu kurmaya hazırlanıyor.

Müzik söz konusu olduğunda çoğu kişinin aklına ilk gelen söz Sokrates’in “Müzik ruhun gıdasıdır” vecizesidir. Peki hangi müzik? Tabii ki klasik anlamdaki müzik. Bugünün popüler kültürünün müziği değil, hatta ‘60’ların rock müziği de değil.

Son zamanlarda müzikle alakalı en çok konuşalan hadise hiç şüphesiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fazıl Say’ın “Truva Sonatı”nı dinlemek üzere konsere gitmesiydi. Bilmeyenler için olayı kısaca özetlemek gerekirse; muhalif ve eleştirel tavrıyla bilinen Fazıl Say’ın annesi vefat edince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taziye telefonu açtı, buradaki samimiyeti gören Fazıl Say Cumhurbaşkanı’nı konserine davet etti, Erdoğan da bu davete icabet ederek konsere katıldı. Bunun üzerine özellikle sosyal medyada Fazıl Say’ı “davasına” ihanet etmekle suçlayanlar da oldu, “Fazıl, artık senin adın Necip Fazıl” olsun diye espri yapanlar da. Hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı’nın, dünya çapında tanınan, konser biletleri satışa çıkar çıkmaz tükenen, ülkemizi yurtdışında layıkıyla temsil eden bir sanatçının yanında olması son derece önemli. Bu desteğin diğer uluslarası bilinirliği olan sanatçılara da olacağına inancım tam.

Haberin Devamı

MUSİKİNİN ÖNEMİ

Müzik konusunda bir diğer önemli olay da önümüzdeki yıl ilk kez eğitim hayatına başlayacak olan Müzik İlkokulu. Kurulduğu 2012 yılından beri eğitim alanında son derece önemli adımlar atan Palet Okulları, tamamı burslu öğrencilerden oluşacak bir müzik ilkokulu kuruyor. Ülkemizi uluslarası alanda temsil edebilecek uzmanlıkta virtüözlerin yetişmesi için uzun yıllar boyunca eğitim almaları ve bu eğitime çok küçük yaşta başlamaları gerekiyor. İşte Palet bu eksikliğin farkına varıp tamamen Türk müziği temelli bir eğitim modelini uygulayacak. Palet Müzik Okulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilkokul müfredatına ilaveten ud, kanun, keman, ney, tanbur, klâsik kemençe, ritm sazlar (kudüm / bendir / daire), bağlama gibi enstrümanların yer alacağı meslek sazı dersleri, müziğin ilmî detaylarını bulacakları solfej nazariyat, usûl (ritm) uygulama dersleri, ses eğitimi repertuvar, oyunlu müzik tarihi, çocuklar için klâsik sanatlar, müzik edebiyatı derslerinin yer alması planlanıyor. Bugün bu adım atılırsa onyıllar sonra bunun meyvesi toplanabilecek, bu kadar uzun vadeli hedefler koyan Palet Okulları’nı tebrik etmek gerekiyor. Okulun müfredatı belirlenirken ve danışma kurulu oluşturulurken Türk musikisi alanındaki yaşayan hemen hemen tüm müzik üstadlarıyla görüşüldüğünü son derece kapsamlı bir liste oluşturulduğunu da belirtmem gerek.

Haberin Devamı

İstanbul’da yaşamak için nedenler

Geçtiğimiz günlerde Financial Times’ta İstanbul’da yaşamak için beş neden başlıklı bir yazı yayımlandı. Listede global finans hedefleri, sokak lezzetleri, keyif, mimari ihtişam ve çağdaş sanat merkezi yer alıyor. Jessie Williams imzasını taşıyan haberde çağdaş sanata da yer ayrılması sevindirici. Renzo Piano imzalı yeni İstanbul Modern ve İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Bienali’nin yer alması dikkate değer. Jessie Williams tahminimce eylül ayında açılması planlanan ARTER’in farkında değil. Arter’in İstanbul’un küresel çağdaş sanat merkezlerinden biri haline gelmesinde büyük katkısı olacağına inanıyorum.