2009’da neler olacak?

Eklenme Tarihi31.12.2008 - 1:10-Güncellenme Tarihi31.12.2008 - 1:12

YILLARDAN beri sürdürdüğümüz “yılbaşı testi”ni yapmak zamanı geldi. 2008 yılını kapatmak üzere olduğumuz şu saatlerde, gelin 2009’da dünyada ve Türkiye’nin dış ilişkilerinde neler olabileceği konusunda bir “fikir egzersizi” yapalım.
Buna başlamadan, 2008 ile ilgili tahminlerimizin bir bilançosunu çıkaralım.
Benim “skor”um şöyle: “Genel Dünya” ile ilgili 10 sorudan sadece 6’sını doğru bilebildim. Açıkçası, benim açımdan zayıf bir sonuç... “Dış Politika” ile ilgili 5 sorudan doğru tahmin edebildiklerimin sayısı ise 4. Bu iyi bir sonuç...
Ya sizin “skor”unuz nasıl? Eğer 2008 kupürünü bulamıyorsanız, canınız sağ olsun! Şimdikini herhalde daha iyi saklarsınız...
*  *  *
İŞTE 2009 yılına dair sorular:

GENEL DÜNYA
1- Gazze’de ne olacak?
a) Hamas devrilecek.
b) İsrail işgal edecek.
c) Kargaşa sürecek.

2- Irak’taki durum nasıl gelişecek?
a) İç savaş çıkacak.
b) İşgal son bulacak.
c) İstikrarsızlık devam edecek. 

3- İran ne yapacak?
a) Nükleer programını sürdürecek.
b) Bu programdan vazgeçecek.
c) İsrail saldıracak.

4- Arap-İsrail uyuşmazlığında ne beklenir?
a) Suriye ile barış.
b) Yeni bir savaş.
c) Çözümsüzlüğün devamı.

5- Afganistan’ın hali ne olacak?
a) Taliban yönetimi ele geçirecek.
b) İç savaş devam edecek.
c) NATO çekilecek.

6- Yeni ABD yönetimi nasıl davranacak?
a) Bush’un politikasını değiştirecek.
b) Hiçbir şey değiştirmeyecek.
c) İçine kapanacak.

7- Batı-Rusya ilişkileri ne yön alacak?
a) Soğuk Savaş’a dönüş.
b) Bölgesel çatışmalar.
c) Zaman zaman gergin.

8- Küresel ekonomik kriz nasıl gelişecek?
a) Çok ülkede, ciddi boyutlar alacak.
b) ABD’de depresyona dönüşecek.
c) Asya’da son bulacak.

9- Yunanistan’da ne beklenir?
a) Karamanlis’in istifası.
b) Erken seçim.
c) Gösteriler, çatışmalar.

10- Gürcistan’ın geleceği ne olacak?
a) G. Osetya’yı geri alacak.
b) NATO’ya girecek.
c) Saakaşvili çekilecek.

DIŞ POLİTİKA
1- AB ile ilişkiler ne yön alacak?
a) Müzakereler kesilecek.
b) İlişkiler askıya alınacak.
c) Süreç öyle devam edecek.
2- ABD ile ilişkilerden ne beklenir?
a) Ermeni sorunu yüzünden kriz.
b) Yeni stratejik işbirliği.
c) Birçok konuda uyuşmazlık.
3- Kuzey Irak politikası nasıl olacak?
a) Yerel yönetimle daha sıkı ilişki.
b) Askeri harekât.
c) Sürekli gerginlik.
4-Kıbrıs sorunu nasıl gelişecek?
a) Anlaşma olacak.
b) Müzakereler kesilecek.
c) Çatışmalar çıkacak.
5- Ermenistan’la ne olacak?
a) Normal ilişki kurulacak.
b) Temaslar kesilecek.
c) Diyaspora yüzünden gerginlik yaşanacak.
*  *  *

ŞİMDİ tahminlerinizi işaretleyin ve kupürü 2009’un sonuna kadar (iyi) saklayın!
Ben tahminlerimi şimdiden açıklayayım:

GENEL DÜNYA:
1-c, 2-c, 3-a, 4-c, 5-b, 6-a, 7-c, 8-a, 9-b, 10-c...

DIŞ POLİTİKA:
1-c, 2-a, 3-a, 4-b, 5-a...
Bu tahminlerin sonuçlarını 2009’un sonunda birlikte değerlendirmek umuduyla, hepinize SAĞLIKLI, BAŞARILI, MUTLU BİR YIL dilerim.

Etiketler