Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’ye sistematik şekilde ateş püsküren son konuşmalarında, kavganın Türk hükümetiyle olduğunu, buna karşılık Türk halkını dost saydığını sık sık tekrarlıyor.

Bu sözler ne kadar samimidir ve gerçekten devlet düşmanlığı körüklerken, halk düzeyinde dostluğun devam etmesi mümkün mü?

Rus uçağının düşürülmesi olayından itibaren Putin’in Türkiye ile krizi tırmandırma politikasını nasıl sürdürdüğü malum. Moskova bu talihsiz olayı Ortadoğu’da askeri varlığını göstermek ve siyasi nüfuzunu artırmak için bir fırsat olarak kullanırken, Türkiye’yi de köşeye sürmeye yönelik her türlü adımı atıyor.

Haberin Devamı

Ankara ile Moskova’yı karşı karşıya getiren bu devlet politikası çerçevesinde Putin’in yapmaya çalıştığı bir başka şey de Türkiye’yi ekonomik alanda bir takım müeyyidelerle hırpalamaktır. Örneğin Rus turistlerinin Türkiye’ye gitmelerini engellemek, Türk ihracat ürünlerine yasak koymak, Türk nakliyecilerine yolu tıkamak, Türk işadamlarını devre dışı bırakmak, ayrıca kültürel alanda da Türk öğrencileri Rusya’dan çıkarmak, ortak eğitim programlarını iptal etmek gibi...

Zararı kime?

Bu şartlar altında, halklar arası dostluğun devam etmesi mümkün mü?

Siz hükümeti cezalandırmak adına, halkın canını acıtacak bir dizi tedbir alacaksınız, ondan sonra bu halkın size dost kalmasını bekleyeceksiniz...

Bu arada Rus medyası her gün Türkiye aleyhinde kin ve nefret kusacak, Rus halkı da bunun etkisiyle “Türko-fobi” emareleri gösterecek, örneğin Moskova’daki okullarda Türk-Rus evliliklerin çocukları arkadaşlarının kötü davranışlarıyla karşılaşacak...

Güven kalır mı?

Türkiye gerek devlet politikası, gerekse halkın genel eğilimi bakımından, uçak krizinin diyalogla halledilmesinden ve ilişkilerin normale dönmesinden yana. Ama Moskova’nın tavrı çok farklı ve yakın gelecekte bir uzlaşmaya varılacağına dair en ufak bir işaret yok.

Şu anda Türk halkının Rusya ve Rus halkı hakkındaki dostça duyguları devam ediyor. Ama karşı tarafın düşmanca davranışları devam ederse, özellikle bundan direkt etkilenen kesimler başta olmak üzere, Türk halkının aynı dostluk hislerini koruması beklenebilir mi?

Haberin Devamı

Unutmayalım ki Türk ve Rus halklarının karşılıklı güvene dayalı bir dostluk kurması ancak son yıllarda harcanan büyük çabalar sayesinde gerçekleşebilmiştir. Tarih boyunca süregelen düşmanlıktan ve soğukluktan sonra, böyle bir güven ve sempatinin sağlanmış olması, büyük bir kazanım.

Ne yazık ki şimdi bu kazanım tehlikede...