Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Barışın sağ- lanması için yapılacak fedakârlıklar, müzakerelerde harcanan tüm gayretlere değer”...

Bu sözleri geçen gün CNN’de Christiane Amanpour’un sunduğu röportajda, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos söylüyordu.

Kolombiya lideri bu değerlendirmeyi, geçen hafta ülkesini 51 yıldır kasıp kavuran ve kısaca FARC diye bilinen “Devrimci Silahlı Güçler” adlı terör örgütüyle gerçekleştirdiği barış anlaşması vesilesiyle yaptı.

Santos, Amanpour’un “Hiç olmayacak sanılan böyle bir sonucu nasıl elde ettiniz?” şeklindeki sorusuna verdiği yanıtta, kararlılık ve sebatla en karmaşık sorunların çözümlenebileceğini, bu son Kolombiya örneğinin de açıkça gösterdiğini söyledi...

Haberin Devamı

Kanlı bilanço

Kolombiya teröre en uzun süre sahne olan, 47 milyon nüfuslu bir Latin Amerika ülkesi. Rejimi silah yoluyla devirmeyi amaçlayan Marksist örgütün eylemleri şimdiye kadar 200 bin kişinin (yüzde 80’i sivil) ölmesine, 7 milyon kişinin evlerini terk etmesine yol açtı.

Yıllar önce Kolombiya’ya uluslararası bir konferans vesilesiyle gittiğim dönemde FARC’ın giriştiği kanlı saldırılar hayatı adeta felce uğratıyordu. Halk bezgin ve umutsuzdu. Her ne kadar devlet askeri gücüyle teröristleri ortadan kaldıracağını söylüyor idiyse de sokaktaki adam buna pek inanmıyordu.

Nitekim bu karamsarlık yıllar sürdü. Ta ki 2012 başlarında hükümet ile FARC arasında ilk temaslar ve ardından kesiksiz bir çözüm süreci başlayıncaya kadar...

Küba lideri Raul Castro’nun aracılığıyla gerçekleşen bu uzun ve çetin sürecin son aşamasında Başkan Santos pazarlığı bizzat FARC’ın başındaki Timochenko ile yürüttü.Bu görüşmeler nihayet bir mutabakatla sonuçlandı.

Barış koşulları

Bu mutabakat FARC’ın 60 gün içinde silahları bırakmasını, esas anlaşma metninin de 6 ay sonra imzalanmasını öngörüyor. Örgüt sonra legal siyasi bir grup olabilecek,cürüm işlememiş olan üyeler topluma entegre edilecek.Suçlu olanlar ise, kurulacak özel bir mahkemedeyargılanıp cezalandırılacak.Hükümet de toprak reformu, kırsal bölgelerin dönüşümü, sosyal adalet gibi (FARC’ın uğrunda mücadele ettiği) konuları ele alacak...

Haberin Devamı

Çözüm yolu

Bu anlaşma ile Kolombiya, terör sorununu çözebilen ülkelerarasına giriyor. Son yıllarda bu beladan kurtulan, İngiltere’den İspanya’ya, Sri Lanka’dan Doğu Timor’a kadar birçok ülke var.

Tabii terör sorununun ülkelere göre farklı özellikleri nedeniyle çözüm formülleri de farklıdır. Ancak ortak yanı, çözüme giden yolun müzakereden ve karşılıklı kararlılık ve fedakârlıktan geçmesidir.Kolombiya örneğinde Santos’un dediği gibi...