Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “Le Monde” gazetesindeki demecinde Türkiye’yi AB’den dışlayan tavrında bir yenilik yok. Fransız liderinin bu mülakatta söyledikleri daha önceki beyanlarını tekrarlıyor, yani Türkiye ile ilgili saplantılarını bir kez daha gözler önüne seriyor.
Bu demecin yeni tarafı, AB Zirvesi’nin hemen sonrasında yapılmış olmasıdır. Brüksel’deki tarihi toplantının sonuçlarından memnun olan Sarkozy, şimdi “iki Avrupa”dan, yani öteden beri savunduğu “iki vitesli bir AB”den söz ediyor.
Yeni Avrupa ister iki, ister çok vitesli olsun, Sarkozy’ye göre Türkiye’nin böyle bir “Avrupa ailesi”nde yeri yok ve olamaz da... Nedeni de -örneğin üyeliğini garantileyen Hırvatistan’ın ve müzakere sürecine girmeye hazırlanan Sırbistan’ın aksine- Türkiye’nin Avrupa’da değil, Asya’da (onun deyişiyle “küçük Asya’da”) olmasıdır...
“Sarko” böylece Türkiye’ye AB kapılarını kapattıktan sonra, Ankara’ya bir nasihatte bulunuyor ve “iki taraf (yani Asya ile Avrupa) arasında köprü rolünü oynamanız çıkarlarınıza daha uygun olur” diyor!
“Le Monde” muhabirinin sorularını sorarken, Türkiye’nin ekonomik ve siyasal yükselişine değinmesi, Sarkozy’yi pek etkilemişe benzemiyor. Anlaşılan Zirve’de kazandığı “zafer” onu eskisinden daha fazla kibirli, mağrur ve inatçı yapıyor.
Bu bakımdan Sarkozy için “umutsuz vaka” demekten başka çaremiz yok...
* * *
Bu kanaati güçlendiren bir başka olay da var şu sırada...
“Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran” bir yasa tasarısı Fransız Milli Meclisi’nin Yasalar Komisyonu’ndan geçti, haftaya da meclis genel kuruluna gelmesi bekleniyor.
Mecliste kabul görürse senatoya gidecek ve orada da onaylanırsa, yasa olarak yürürlüğe girecek.
Bu tasarı “Ermeni soykırımını inkâr edenlere” bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngörüyor. Fransa’da meclis daha önce de (2006’da) benzer bir inkâr yasası taslağını kabul etmişti.
Ancak o zaman yönetim bir tavır ortaya koydu ve senato konuyu ele almaktan çekindi.
Bu kez durum farklı. Ceza öngören tasarının Sarkozy’nin Ulusal Hareket Partisi (UNP)’nin desteğiyle geçmesi olasılığı yüksek. Senato’da Sosyalist Parti çoğunluğunun ne yapacağı henüz belli değil. Ama bu kez önemli olan Sarkozy’nin bu girişime destek vermesidir.
Fransız lideri geçen ekim ayında Ermenistan ziyaretinde Türkiye soykırımı kabul etmediği takdirde meclisin inkâr yasasını çıkaracağını öne sürmüştü.
Gerçekten Sarkozy bu konuda meclise yeşil ışığı yakar mı? Böyle bir olasılık var. Sarkozy yaklaşan seçimler öncesinde oy toplamak amacıyla bunu yapabilir.
Ankara bundan ciddi şekilde endişe duyduğu için, şimdiden gereken girişimleri ve uyarıları yapıyor.
* * *
Aslında son haftalarda Türk-Fransız ilişkilerinde bazı olumlu gelişmeler olmuştu. Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin geçen ay Ankara ziyareti oldukça başarılı geçmişti. İki ülke gerek bölgesel sorunlar üzerinde, gerekse ikili ilişkiler bazında işbirliğini artıracak adımlar atmaya başlıyordu...
Tam bu sırada Sarkozy’nin AB ve Ermeni meselesindeki çıkışları, ilişkilerin geleceği açısından bir talihsizlik oldu.
Bu, Sarkozy bu mevkide olduğu sürece Paris’in tutumunda fazla bir değişiklik olamayacağı kanısını güçlendiriyor.