Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen ağustosta Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yılın ikinci erken seçimine karar verdiğinde kendine göre bir gerekçesi ve umudu vardı.

Gerekçe şuydu: Çipras çetin müzakerelerden sonra, kreditör güçlerle (AB ve IMF ile) daha önceki vaatlerine ters düşen bir “kurtarma paketi”ni kabul etmek zorunda kalmıştı. Bu anlaşmayla, Yunan halkının kemerleri daha da sıkması gerekecekti.

Çipras’ın başında bulunduğu SYRİZA partisinde ciddi bir çatlak oluşmuş, bir kısım milletvekillerinin istifası sonucunda iktidar Meclis’teki çoğunluğunu kaybetmişti.

Haberin Devamı

Bu durumda Çipras’ın gene bir erken seçimle halktan “yola devam” yetkisini istemesi, aslında demokratik -ve etik- bir davranıştı. Ama bu, aynı zamanda riskli bir kumardı da. Halk SYRİZA’ya yeterli oy vermediği takdirde, bu Çipras’ın siyasi kariyerinin de sonu demek olacaktı... Ama Çipras bu riski göze almayı uygun gördü.


Kumarı kazandı

Çipras’ın umudu da şuydu: Yunanlılar çektikleri büyük sıkıntıya rağmen, ekonomik durumun ancak kreditör ülkelerle anlaşarak ve bazı ağır şartları yerine getirerek düzelebileceğinin farkındalar. Yani başka bir alternatif olmadığının bilincindeler. Dolayısıyla, Çipras, SYRİZA’nın -geçen ocak ayında olduğu gibi- bu kez de sandıktan birinci parti olarak çıkacağı beklentisini taşıyordu.

Seçim sonucu Çipras’ın böyle düşünmekte haklı olduğunu gösterdi. Genç lider oynadığı siyasi kumarı kazandı.

Mevcut şartlarda ve hele bölünen haliyle SYRİZA’nın geçen ocak ayındakine benzer bir sonuç elde etmesi küçümsenemeyecek bir başarıdır.


Kriz bitmedi

Sandıktan çıkan sonuca göre Çipras gene aynı şekilde geçen ocak ayındakine benzer bir koalisyon hükümeti kurabilir. Örneğin, sağcı olmakla beraber, kriz konusunda SYRİZA’nın görüşlerini paylaşan Bağımsızlar Partisi ile eski ortaklığını sürdürebilir.

Çipras’ın bu konudaki kesin kararı bu hafta belli olacak. Her halükârda, yeni bir koalisyon kurmak pek zor olmayacağına göre, Yunanistan’da “siyasi kriz” ortamı önlenmiş, bir ölçüde istikrar sağlanmış oluyor.

Ama “ekonomik kriz” ülkenin üzerinde bir Damokles kılıcı gibi duruyor. Yunan halkı, milyarlarca euro’luk borç dilimlerini ödemek için daha çok zorlanacak, iktidar bir yandan AB ve IMF ile anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışırken, diğer yandan da halka verdiği değişim ve rahatlama sözünü hayata geçirmeye gayret edecek.

Haberin Devamı

Halk pazar günkü seçimlerle Çipras’a güvenini tekrarladı, ona bu zor şartlarda yeni bir şans verdi. Bakalım bu ne kadar sürecek...