Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir alelade aldatmak vardır, bir de alttan alttan yengeç gibi ilerlemek. Hah, işte mikro aldatma tam olarak budur!

Bugünkü konu başlığımız mikro aldatma. Normal şartlar altında size derdim ki “Büyük düşünüp büyük resme bakın”. Ancak konumuz bağlamında şunu diyorum, “Küçük düşünüp küçük resme bakın!” Aldatmanın makrosu, mikrosu olur mu? Olur. Ekonominin bile makrosu, mikrosu var, aldatmanın neden olmasın? Hepimiz insanız. Beğenilmek, arzulanmak, heyecan duymak, flörtleşmek istiyoruz. Kimileri bir ilişkisi devam ederken partnerini aleni şekilde aldatıp tüm bu saydığım duyguları tatmin etmeye çalışıyor. Yakayı ele veriyor ya da vermiyor, fakat günün sonunda bir çuval inciri berbat ediyor. Bir de alttan alttan yengeç gibi ilerleyenler var. Hah, işte mikro aldatma tam olarak budur!

Haberin Devamı

Ben yürümedim, onlar yürüdü!

Bir örnekle anlatayım. Yakın bir arkadaşım bir çocukla çıkıyordu, gayet de güzel gidiyordu ilişkileri. Arkadaşım telefon karıştırmaz, sosyal medya hesaplarına sızmaz, kimler like’lamış, kimler fav’lamış bakmaz. Yaradılışı bu. Çocuk da halim selim, kendi halinde bir genç. Sokakta yürürken yanımızdan yıkılan bir kız geçse o bakmaz, biz kıza baykuş gibi bakarız, o derece. Allah iyi insanın önüne çıkartıyor bir şekilde, bir gün bizim kız tesadüfen çocuğun telefonunda bir mesaj görüyor (gerçekten tesadüfen). Mesajlar çocuğun karşı cinsten bir iş arkadaşından gelmiş fakat maşallah iş dışında her şeyi konuşmuşlar. Bu noktadan bir kibrit çakıyor, olay Instagram’lara, Facebook’lara ve hatta Linkedin’lere geliyor ve ortaya çıkıyor ki çocuk, balkonlarına konan dişi güvercin dahil olmak üzere her karşı cinsle gizli bir flörtleşme halinde. Sevgilisiyle arasında geçen tüm özel konuşmaları, sırları el alemin kızlarına noktasına virgülüne dokunmadan online aktarmış. “Vallahi ben kızlara yürümedim, kızlar bana yürüdü” yeminlerini takiben (tabe canım, hep öyle olur zaten, herkes size âşık) ilişki patlıyor tabii. Arkasından el salla.

Mikro aldatma antolojisi
KURBAN SİZ OLURSUNUZ

Flörtleşme uzmanı Melanie Schilling, bu mikro aldatma illetini deşmiş, altını üstüne getirmiş ve şunları söylemiş: “Mikro aldatmanın en önemli belirtisi gizliliktir. Flört etmeyi herkes sever fakat önemli olan bunun arkasındaki niyettir. Mikro aldatmaya izin vermek sizi, ilişkinizde ikincil pozisyona düşürür. Ve zamanla kendi ilişkinizin kurbanı siz olursunuz.” Ne mikro hesaplar yapan ne de makro fenalıklar düşünen insanlar olsun hayatımızda. Hayatımızda şeffaf, iyi kalpli, vicdanlı insanlar olsun. Çünkü biz buna değeriz!

Haberin Devamı

Mikro aldatma nasıl anlaşılır?

*Yanına geldiğinizde telefonda aniden kapanan online sohbetler
*Sosyal medyada raydan çıkmış bir stalklama hali
*Doğum gününü kutlamak için gizli gizli aranan eski sevgililer
*İş görüşmesi adı altında gerçekleşen gizli buluşmalar
*İlişkinize dair sırları ve duyguları sizin haberiniz olmadan başkalarıyla paylaşma
*Flörtleştiği kişinin ismini telefona başka bir isim altında
kaydetme