Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Eski lider Dimitris Hristofyas'ın başkanlığı Nikos Anastasiadis'e bırakmasıyla birlikte Rumların ciddi bir ekonomik sınavla karşı karşıya kalacağı belliydi. Hristofyas, seçim döneminde fazla gündeme gelen açıklamalar yapmadı. "Tufanın geldiğini gördü" ve sessizce görevi Anastasiadis'e emanet etti. Ki Anastasiadis'in AB'nin aldığı kararı halka, "İflas eşiğinde bir ülke devraldığımızı biliyorsunuz" diye açıklaması bundan. Rumların ekonomik krizden kurtulmasının yolunu açacak kararlar önceki gün alındı. Euro Bölgesi'nin bakanları, bir anlamda Rumlara "10 milyar euro bizden, gerisini mevduat sahiplerinden al" dedi. Alınan kararda vergiler ve özelleştirmeye dikkat çekilmesi bankalarda "mevduatları bulunan" Kıbrıslı Rumların "ağır bir ekonomik şartla" karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Ekonomi müdürümüz Şükrü Andaç'ın isteği doğrultusunda iki gündür Rum Kesimi'ndeydim. Manzarayı görmek amacıyla. ATM'ler hiç boş kalmadı. Sürekli bir kuyruk oluştu. Bu sırada bir Rum meslektaşımla sohbet etme imkânım oldu. "Atina bizi batırdı" diye tepkisini ortaya koydu. Rumların, Yunan bankalarında batan paralarına işaret ediyor. Rakam yaklaşık 10 milyar euro!

Haberin Devamı

Rusya'nın kara parası

Bir diğer meslektaşımın yaklaşımı ise çarpıcı. "Benim param yok, parası olan Ruslardı, onların paralarından mevduat kesilecek" Yani diyor ki, "Rus kara parasından alınacak mevduatlar, fakir Rum halkından değil..." İlginç bir yaklaşım gibi gözükse de, "doğruları" barındırıyor bu söylem. Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi Rum tarafına yapılacak yardımın "Rus kara parasına" kullanılacağı endişesi içindeydi. AB de, "10 milyar euro yardımı yaparken" "Rusya'dan da finansal yardım alınması" tavsiyesinde bulundu. Yani "7 milyar euro'luk açık böyle kapatılsın" dedi diyebiliriz. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de, "Kıbrıs bankalarında paraları olanların kurtarmaya katkıda bulunmasını istedikleri" yönündeki açıklaması bunun göstergesi. Merkel bir anlamda; "Rusya'nın kara parasına" işaret ediyor.

Maliye Bakanı yolcu

Haberin Devamı

Rumların mevduatlardan beklediği "kaynak" yaklaşık 6 milyar euro. "Zengin" yani Rusya'nın "kara" parası ile Rum ekonomisinin kurtuluşunun önü açılacak. Rum Maliye Bakanı Sarris de, hafta sonuna doğru Rusya'ya gidecek. 2.5 milyar euro'luk bir kredi talep edecek. Rusya daha önce Rumlara 2,5 milyar euro kredi vermişti.

Anastasiadis'ten doğru adım

Sonuçta; Rum lider Nikos Anastasiadis'in, "iflas" yerine "radikal" bir 'kararlılıkla' AB'nin paketine "evet" demesi doğru bir adım. Rum lider ‘halk yardakçısı’ değil gerçekçi bir yaklaşım koydu ortaya. "En az acı paket" dediği ekonomik dayatmayı kabul etmek zorunda kaldı. Rumların "özveride bulunarak" ekonominin düzeltileceği mesajı verdi. Halka seslenişinde ise, "1974'ten beri en trajedi durumu yaşıyoruz" diyerek "anlaşmanın ciddiyetine" vurgu yaptı. Kararlıklıkla adım atılması gerektiğine işaret etti. Kısacası; ekonomik kriz Kıbrıs sorununun seyrini de değiştirecektir. AB'nin, Rumlara yaklaşımı, Ada'yı 1974'ten sonra ilk kez "ekonomi" sorunu ile baş başa bırakacak cinsten. Rumların ekonomisinin kurtarılmasına yönelik aldığı karar bir müddet "Kıbrıs sorununun buzdolabına" konulacağı anlamına geliyor. Kıbrıs'ı artık, "siyasal" değil "ekonomik" sorunlarla anmaya alışmakta fayda var.

Haberin Devamı

Not: Rumlar ekonomik krizle boğuşurken "Kuzey ne yapıyor?" derseniz, "Kuzey'in aklı fikri gece kulüplerinde..."