Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs'ta iktidar Ulusal Birli Partisi'nde (UBP) parti içi birlik bir türlü sağlanmış değil. Kurultayda Başbakan İrsen Küçük'ün karşısına aday çıkan Ahmet Kaşif kanadı, "Başbakan'ın görevinin sonunun geldiği" iddiasında. Uzun zamandır Başbakan Küçük ile Ahmet Kaşif arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da Kaşif'ten tarafta olduğunu belirtelim. UBP'de en son kavga Genel Sekreterlik seçimlerinde patlak verdi. Başbakan ile görüşen "muhalif kanadın" lideri Kaşif, genel sekreterlik koltuğunun "uzlaşma" sağlanan bir vekile verilmesi gerektiği üzerinde durdu. Yani, "bizim istediğimiz bir aday genel sekreter olsun" denildi. Başbakan da "konsensüsün sağlanabileceği" yönünde mesajlar verdi. Seçimde ise muhaliflerin adayı değil, Başbakan'ın adayı seçimi kazandı. Muhalif kanadı oluşturan 10 milletvekili, "(...) Kazanan yoktur. UBP kaybetmektedir. Ve bu anlayış devam ettiği sürece her geçen gün de kaybetmeye devam edecektir(...) ifadelerinin yer aldığı bir bildiri yayımladı.

Haberin Devamı

'Hükümeti düşüreceğiz'
Muhalif kanattan bir vekille konuşuyorum... "Başbakan bizleri yok sayıyor. Artık vazo kırılmıştır. Bundan sonra Meclis'te Başbakan'a, başbakanlık yaptırmayacağız. Hükümeti düşürmek dâhil tüm yollar denenecek..." diyor. 50 sandalyeli Meclis'te 30 milletvekiline sahip UBP’de, 10 vekil Meclis'e girmezse, Meclis'in toplanması için gerekli 26 vekil bulunamaz. Eğer muhalefet UBP iktidarına destek vermezse, sayı tamamlanamaz. Verilecek bir güvensizlik önergesi ile de hükümet düşer, sonuç seçimin kapısını açar. Bu demek oluyor ki, ülkede bir erken seçim yaşanabilir. Normal seçimler Nisan 2014'te yapılacak. Bu tarih Eylül veya Ekim ayına çekilebilir.

Eroğlu'na sert gönderme
Eroğlu da, genel sekreterlik seçimleri öncesinde "(...) Kanımca, kurultay artık geride kalmıştır. Artık partide birlik beraberliğin sağlanması lazımdır(...) diye bir açıklama yaptı. Başbakan Küçük de seçimlerin ardından sert bir karşılık verdi Eroğlu'na. "UBP’nin halkın partisi olduğunu, zümre partisi olmadığını kanıtladığını ve demokrasi içinde genel sekreterini seçtiğini" söyleyen Küçük'ün, "UBP zümre partisi olmadığını kanıtladı" cümlesi Cumhurbaşkanı Eroğlu'na yönelik bir gönderme. Küçük, Eroğlu'nun UBP'yi "aile partisi" olarak gördüğü eleştirisi yapıyor. Başbakan İrsen Küçük dün ABD'ye gitti. Türk yürüyüşüne katılacak. Ancak ülkeye döndüğü zaman, erken seçim adımının atıldığı veya atılacağı bir 'siyasi manzara' ile karşı karşıya kalabilir. Muhalif kanat ne kadar tutarlı veya Küçük ne kadar güçlü bunu önümüzdeki iki hafta gösterecek! İzleyip göreceğiz.

Haberin Devamı

Destek politikalara olur
2. Cumhurbaşkanı Talat, 2010 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, “Eğer seçimi kaybedersem, dolaylı olarak da olsa Ak Parti politikası kaybetmiş olacak” demişti. Bunun üzerine dönemin hükümet sözcüsü Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanlığı, Talat'a, "Türkiye’nin desteği 'şahıslara değil sürdürülen politikalarıdır" diye tepki göstermişti. Kuzey Kıbrıs'ta bunu hala "algılamayanların" olduğunu görüyoruz. Ankara'yı her tartışmanın her olayın içerisine çekmek doğru değil. Ankara ile "iyi ilişkileri" suiistimal etmemekte fayda var.