Amerika'da mutlaka görülmesi gereken 7 ulusal park

23 Kasım 2020

Amerika’nın toplamda 62 milli parkı var. 2019’da 327.5 Milyon kişi tarafından ziyaret edilen milli parklardan en ünlülerini sıraladım. Kelimelerin yeniden anlam kazandığı, doğa harikası bu bölgeler gezegenimizin güzelliklerini hatırlatmaya yetiyor. Amerika gezilerimi ve doğa fotoğraflarımı Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz (@selensozcan). Eğer bu gezi rehberi yazısını beğenirseniz detaylı seyahat yazılarım için Milliyet Gazetesi için yazdığım diğer yazıları bana ayrılan köşede okuyabilirsiniz.

1. Yellowstone Ulusal Parkı, Wyoming

Dünyanın ilk ve en eski milli parkı olarak bilinen Yellowstone, Amerika’nın üç farklı eyaleti (Wyoming, Montana ve Idaho) üzerine kurulu. Yellowstone Süper Volkanı ile de tanınan bölge her sene milyonlarca ziyaretçiye kapılarını açıyor. Bu parkın içinde doğanın bin bir rengini görebilir, bizonlar araba trafiğini durdururken onların Hayden Vadisi’nden geçişini izleyebilirsiniz. Yellowstone Ulusal Parkı detaylı gezi yazımı okumak için Milliyet Gazetesi'nin bana ayırdığı köşeyi ziyaret edin.

2. Yosemite Ulusal Parkı,

Yazının Devamı

Evden Sanal Müze Gezisi

26 Mayıs 2020

COVID-19 salgını ile hayat düzenimizin ve normalimizin değiştiği bugünlerde sağlıklı ve güvende kalabilmek için evde çok daha uzun zaman geçiriyoruz. İzolasyon ve evde kal günlerinde evden gezebileceğimiz yaklaşık 2500 müze ücretsiz olarak gezme fırsatını bizlere sağlıyor.

İşte koltuğunuzdan kalkmadan ücretsiz gezebileceğiniz dünyaca ünlü sanat müzeleri...

Louvre Müzesi, Paris

Dünyanın en büyük sanat müzesi olarak kayıtlara geçen Louvre Müzesi, 2019’da 9 Milyondan fazla ziyaretçiye kapılarını açarak dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi ünvanını aldı. 227 sene önce açılan Louvre Müzesi, bizler için hazırladığı ücretsiz online müze gezisi ile evlerimize geliyor. Link: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

British Müzesi, Londra

1753’te kurulan ve kapılarını ziyaretçilerine 1759’da açan British Müzesi yılda ortalama 6 Milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Koronavirüs salgını sebebiyle kapılarını geçici olarak ziyaretçilerine kapatan British Müzesi, bizleri sanatsız bırakmamak adına ücretsiz gezebileceğimiz sanal müze turu ile evlerimize geliyor. 267 sene önce açılan bu müzeyi sanal ortamda evlerinizden bugün ücretsiz gezmek mümkün. Link:

Yazının Devamı

Yellowstone Ulusal Parkı - ABD

25 Ocak 2020

Her sene ortalama 4 Milyon ziyaretçiyi ağırlayan, Amerika Birleşik Devletleri’nin 3 farklı eyaleti üzerine kurulu olan, Dünya’nın ve ABD’nin ilk ulusal parkı Yellowstone 1872 senesinde ABD başkanı General Grant tarafından ulusal park ilan edilip koruma altına alındı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1978 senesinde ilk sıradan kabul edildi.

Yellowstone Ulusal Parkı'nda Neler Yapılır?

Bakterilerin oluşturduğu gökkuşağı havuzunu görün

Yellowstone Ulusal Parkı'nın 4 farklı kapısı var. Ben batı kapısından girdikten sonra parkın görkemli manzarası eşliğinde Güney'e doğru araba kullandım. İlk durak dünyaca ünlü Büyük Prizmatik Kaplıcaları (Grand Prısmatic Spring), bir başka deyişle Gökkuşağı Havuzu. Parkın bu bölgesi Orta Gayzer Bölgesi olarak da bilinir.

Gökkuşağının büyüleyici mavisine, sarısına ve turuncusuna bürünen Gradn Prismatic, renklerini sıcağı seven bakterilerin kaplıca sularının içinde yaşamasından alıyor. İşte tam burada durmuş, bakterilerin oluşturduğu renkleri gözlemlerken aklınıza birden Dünya'nın en büyük aktif

Yazının Devamı

Büyüleyici güzellik: Sedona

2 Ekim 2019

Ölmeden önce görülmesi gereken kasaba: Sedona, Arizona

Ölmeden önce görülmesi gereken yerler listenizde Sedona henüz yerini almadıysa kızıl kayalar ile çevrili bu kasabayı listenize eklemenizi tavsiye ederim.

İspanyolların Sedona’yı keşfi

Sedona, Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde yer alan ve kızıl kaya oluşumları ile kaplı bir kasaba. İlk Avrupalı’lar, İspanyollar, Sedona kasabasını 1583 senesinde keşfetmiş. 1876 senesine kadar kasabada yerleşik hayat görülmemiş. Kasabaya hangi ismi verelim diye düşünürken ilk yerleşik hayata geçen Theodore Schnebly eşinin ismini, Sedona Schnebly, kasabaya vererek aşkını bir kez daha ilan etmiş.

Avrupalılar Sedona’yı keşfetmeden önce

Sedona kasabasına ayak basan ilk insanların 15,000 yıl önce yaşadığı yazılıyor. 11. Yüzyılın başında Kızılderili kabilelerin Alaska’dan ve Kanada’dan göç ederek ABD’nin güneybatısına yerleştiği düşünülüyor. Arizona, yerlilerin ABD sınırları içinde ilk yerleştiği alanlardan bir tanesi. Sedona ve Grand Canyon

Yazının Devamı

Keşfedilmeyi Bekleyen Gizli Sahil: La Push

7 Eylül 2019

Seyahatlerim sırasında bana en çok keyif veren ABD'nin koruma altında olan özel bölgeleri, eyalet parkları ve milli parkları olmuştur. Ünlü şehirlerini, binalarını ve müzelerini gezmeyi, Hollywood filmlerini aratmayan sokaklarını keşfetmeyi sevsem de aklım doğada kaldığı için kendimi hep ormanın derinliklerinde bulmuşumdur. Kuzey Amerika'nın dünyaca ünlü milli parklarını keşfetmek, sırt çantamı takıp kendimi doğanın içine bırakmak ve saçlarım kamp ateşi kokana kadar eve dönmemek huzur veriyor.

Washington eyaletinin milli parkları

ABD’nin kuzey batısında yer alan ve Pasifik Kuzeybatı olarak da adlandırılan bölgede, Washington eyaletinde yaşıyorum. Seattle şehrinin dört bir yanı Kuzey Amerika’nın en çok ziyaret edilen ulusal parkları ile kaplı. Parklar çok büyük alanların üzerine kurulu olduğu için bir haftasonu seyahati ile bitmiyor. Olympic Ulusal Parkı bu parkların arasında en özellerinden. Parkın batı yakası Pasifik Okyanusu kenarında yer alırken, doğu yakası Olympic Yarımadası’nın yüksek dağları ile kaplı. Dağlar gizlenmeyi

Yazının Devamı

Amerika'nın Renkli Sakız Duvarı

25 Ağustos 2019

Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletinde, Seattle şehrinde yaşıyorum. Boş zamanlarımda ve tatillerimde Amerika’nın şehirlerini ve dünyaca ünlü milli parklarını geziyorum. Geçtiğimiz haftasonu alışveriş yapmak için Pike Place Market’e gittim ve evime marketin ünlü çiçekçilerinden taze çiçek aldım. Arabama yürümeden önce marketin hemen bir sokak altında bulunun Seattle’ın ünlü Sakız Duvarı’na uğradım.

Seattle şehrinin Sakız Duvarı’nın farklı bir hikayesi var. 1993 senesinde Pike Place Market Tiyatrosu’na gelen seyirciler bilet alırken ve sırada beklerken çiğnedikleri sakızları tiyatronun hemen dışındaki duvarlara yapıştırarak bir akım başlatmış. Sakızları çiğnedikten sonra duvara yapıştıran seyirciler Amerika’nın en ünlü duvarlarından birini oluşturmuş.

Çiğnenmiş renkli sakızlar ile kaplı olan Post Alley duvarları sokağa girer girmez sizi şeker kokusu ile karşılıyor. Dar bir sokak olan Post Alley günün her saati kalabalık. Sakız çiğneyip duvara yapıştırmak isteyen veya duvar ile

Yazının Devamı