Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

Hafta içinde yayım-lanan enflasyon raporunda 2017 yılı enflasyon tahmini yüzde 8’e revize edildi.

Şekilde açık enflasyon hedeflemesine geçilen 2006 sonrası dönem için TCMB’nin sene başında duyurduğu enflasyon tahmini (mavi sütunlar) ve sene sonunda gerçekleşen enflasyon (kırmızı çizgi) ve yer alıyor.

Şekilde dikkat çeken birkaç husus var.

1Her senenin başında Merkez enflasyon hedefine oldukça yakın bir sene sonu tahmininde bulunsa da sene sonunda gerçekleşen enflasyon bu tahminden oldukça yüksek kalıyor.

Haberin Devamı

2Yukarıdaki gözlemi bozan üç sene 2009, 2010, ve 2012 yılları. Bu yıllarda hem Merkez sene başında daha yüksek enflasyon tahmini belirlemiş hem de enflasyon tarihsel ortalamaların altında ciddi düşüş göstermiş.

3Murat Çetinkaya döneminde sene başı tahminleri önceki senelere göre ciddi olarak yüksek tutulmuş.

Enflasyon tahmininin daha gerçekçi bir seviyeye yükseltilmesinde olumlu ve olumsuz taraflar var. Önce olumlu bulduğum noktadan başlayayım. Kredibilite açısından bir merkez bankasının söylediği sözü tutması çok önemli. O nedenle, Merkez’in Çetinkaya döneminde daha gerçekçi tahminlerde bulunma yolunu seçmesi yerinde bir adım. Olumsuz tarafı ise daha yüksek bir sene başı tahmininin daha çok rehavet ve daha güvercin bir merkez bankası sinyali vermesi. Genel bir çıkarım yapmak için erken olmakla birlikte salt 2016 yılına baktığımızda seneyi kapattığımız yüzde 8.5’lik enflasyon son on yılın ortalaması olan 8.2’ye oldukça yakın olduğunu görüyoruz. Yani Merkez’in geçmişe kıyasla seneye daha yüksek bir enflasyon tahminiyle başlaması, sene sonunu geçmişe göre yüksek bir rakamla kapatması anlamına gelmemiş. Fakat petrol fiyatlarının yükselişe geçtiği 2017 senesinde eskisi kadar şanslı olur muyuz, şüpheli.

Bundan sonrası...

Para politikasında “geçicilik” ancak ekonomik gelişmelerin enflasyonu hedeften saptırmasının beklenmediği durumlarda söz konusu olabilir. Çünkü ancak o zaman merkez bankası “Kalıcı bir adım atmıyorum çünkü zaten hiçbir şey yapmadan da kanunla belirlenmiş hedefe ulaşacağım” gerekçesini gösterebilir. Eğer sene sonu enflasyonunun hedefin üç puan üzerinde olması bekleniyorsa, Merkez’in enflasyonu düşürmek için “kalıcı” bir adım atmaması ve aldığı önlemleri “geçici” olarak tanımlamasını anlayabilmek çok zor. Burada verilen sinyal hedefe erişmek konusunda bir samimiyet ve çaba olmadığıdır.

Haberin Devamı

Ağrınız varsa bir ağrı kesici almanız geçici bir önlemdir. Ancak bir taraftan vücudunuzda büyümekte olan uru gösterip bir taraftan da bunu ağrı kesiciyle geçiştirmeye çalışmanız tutarlı değildir.