Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

ABD Merkez Bankası Fed’in iki gün süren toplantısı dün sona erdi. Bu satırları yazdığım sırada henüz toplantı sonuçlanmamıştı. Fed toplantıda faiz artırımına gitmeyeceğini zaten önceden söylemişti. Bununla birlikte piyasalar politika metnindeki değişiklikleri mercek altına yatırarak faiz artırım takvimine dair ipuçları arayacaklar. Özellikle de mart ayından bu yana ekonomik gelişmelerin özetlendiği ilk paragraf dikkatle incelenecek. Eğer Fed ekonomik aktivitede son ay görülen zayıflama emarelerini sert geçen kış gibi geçici bir sebebe bağlarsa bu durum piyasalarca “tam yol ileri” mesajı olarak yorumlanarak dolarda güçlenme trendinin devamını getirecektir. Aynı şekilde, petrol fiyatlarındaki yükselişe ya da bunun enflasyon beklentileri üzerindeki pozitif etkilerine yapılacak bir gönderme Fed’in “şahinleşmesi” şeklinde yorumlanır. Buna karşılık, eğer Fed istihdam piyasasından gelen zayıflama sinyallerine dair endişeli bir tonlamaya giderse o zaman piyasalar coşar ve gelişmekte olan ülke para birimleri biraz soluklanır.
Bernanke der ki...
Yakın bir süre önce blog yazmaya başlayan eski Fed başkanı Bernanke son yazısında yine oldukça ilginç ve eğitici bir konuyu ele almış. Para politikasının önceden belirlenmiş basit bir kuralla yönetilemeyeceğini ve bu tür basit kuralların genel bir referans olmanın ötesine geçemeyeceğini vurgulayan Bernanke, Fed’deki karar mekanizması hakkında da önemli ipuçları vermiş. Bernanke yazısında her ne kadar Fed manşet PCE enflasyonunu hedeflese de politika kararlarında çekirdekteki değişimin göz önünde bulundurulduğunu, çünkü çekirdek enflasyondaki değişimlerin uzun vadeli enflasyon trendi hakkında daha sağlıklı bilgi verdiğini dile getirmiş.
Bu noktada mart ayındaki basın toplantısında Başkan Yellen’in enflasyon hakkında söylediklerini hatırlayalım. Yellen Fed’in faiz artırımlarına başladığı noktada mevcut enflasyona değil enflasyon beklentilerindeki trende bakacaklarını ve mevcut enflasyon yüzde 2’lik hedefin altında olsa da eğer beklentiler yükselmeye başladıysa faiz artırımına başlayacaklarını söylemişti.
Şimdi bu iki ipucunu bir araya koyalım: Yellen faiz artırımından önce enflasyon beklentileri yükselmeli derken Bernanke enflasyon beklentilerini ölçmek için çekirdek enflasyona bakın diyor. O zaman hemen bakalım:
Şekilde mavi çizgi ABD için manşet enflasyon rakamını gösterirken kırmızı çizgi çekirdek enflasyonu gösteriyor. Manşet enflsayon her ne kadar yüzde 0.33 ile Fed’in hedefinin çok altında olsa da Fed bizi bu değere çok takılmamak konusunda uyarıyor. Önemli olan kırmızı çizginin izleyeceği trend. Henüz çekirdek enflasyona bakıp yükseliş trendine girdiğini söylemek için çok erken. Dolayısı ile Fed faiz artırımı kararı öncesinde daha çok veri toplamaya devam edecek. Ne zaman ki Fed bu çizginin sağlam bir trend yakaladığından emin olur, o zaman faiz ilk faiz artışı gelir.

Haberin Devamı

Fed ne zaman faiz artırır