Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

Fed ‘parmak uçlarında’ geliyor

Fed Başkanı Janet Yellen

Bu hafta gözler ABD Merkez Bankası Fed’in toplantısındaydı. Toplantı sonrasında önemli bazı ipuçları edindik. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
1) Fed petrol fiyatlarındaki düşüşün geçici olduğuna inanıyor. Bu nedenle enflasyon üzerinde oluşacak baskının da geçici olacağı düşünüldüğünden daha önce verilmiş olan yol haritasında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Son iki haftadır gündemde birinci maddeye yerleşen petrol fiyatları konusunda Fed’in görüşünü öğrenmek piyasaları rahatlattı. İşte bu nedenledir ki normalde Fed’in “Faiz artırımları geliyor” mesajı olumsuz bir haber olarak algılansa da bunun altında yatan “Petrol fiyatları düşecek” ve “ABD ekonomisi toparlanıyor” mesajları olumlu haber olarak baskın çıktı. Toplantı sonrası borsalar yükseldi, içeride kur geriledi. Piyasaların sevinmesinde tabii Fed’in üslubunun da önemi vardı. Fed bir yandan “geliyorum” derken bir yandan da piyasaları korkutmamak konusunda o kadar dikkatliydi ki adeta parmak uçlarında yaklaştığını söyleyebiliriz.

Petrol fiyatları damga vurur
2) Toplantı sonrasında açıklanan, Fed üyelerinin makroekonomik tahminlerine baktığımızda 2015 yılı için enflasyon tahmininin ciddi bir şekilde düşürülerek yüzde 1-1.5 aralığına çekildiğini görüyoruz. Buradan petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerinin 2015 yılı boyunca görüleceğine inanıldığı sonucunu çıkarabiliriz. Bu noktada Başkan Yellen’in faiz artırımlarına başlandığı noktada mevcut enflasyon değerinin değil “enflasyon beklentilerinin” hedefle örtüşeceği vurgusunu yapması dikkat çekiciydi. Yani 2015 yılında enflasyonda düşüş devam etse de enflasyon beklentilerinin yüzde 2’lere doğru yükseldiğini görmek Fed’in faiz artırımına başlaması için yeterli olacak.
Yukarıdaki şekilde beş yıllık hazine kâğıtlarından elde edilmiş enflasyon beklentileri görülüyor. 2014 başında Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyelerinde olan enflasyon beklentileri sene içinde sürekli azalarak yüzde 1.2’ler seviyelerine geriledi. Bu gerilemede şüphesiz petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisi var. Önümüzdeki aylarda dikkatle izlenecek olan bu serideki yukarı yönlü hareketler Fed’in faiz artırım takviminin şekillenmesinde önemli rol oynayacak.
3) Faizler ne zaman artacak sorusuna cevaben Başkan Yellen önceden hazırlanmış olan konuşmasında faizleri artırmak için “en az birkaç toplantı” olduğunu dile getirdi. Fed’in bu tür açıklamalarda seçtiği cümlelerde ne kadar titiz olduğu düşünülürse ifadeye özellikle belirsizlik katıldığını güvenle söyleyebilirim. Bu açıklamaya Fed üyelerinin faiz tahminlerini ve enflasyon beklentilerindeki zayıflığı eklersek mevcut şartlarda 2015 ortalarına kadar bir faiz artırımı gelmeyeceğini söyleyebiliriz. Tabii unutmamak lazım ki Yellen kesin bir takvim olmadığının ve gelecek veri akışının karar mekanizmasında birincil önem taşıdığının altını çizdi. Bu durumda marttaki toplantıda gelecek ikinci bir habere kadar beklemede olacağız.

Haberin Devamı

Fed ‘parmak uçlarında’ geliyor