Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk bankacılık sektörüne damga vuran duayen bankacı Burhan Karaçam, sahalara dönme hazırlığında...
Burhan Karaçam, 1987 - 1999 arasında yaptığı Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü ile özdeşleşen bir isim. Bu dönemde kredi kartından bankamatiğe, call center’dan konut kredisine Türkiye’de pek çok yeniliğe imza atan Karaçam, 2000 - 2003 yılları arasındaki Koç Bank CEO’luğu sonrası bankacılığı bıraktı.
O tarihten sonra ‘Burhan Karaçam Değer Kazandırma’ şirketiyle çeşitli sektörlerde danışmanlık faaliyetini sürdüren Karaçam’ı iki genç finansçı tekrar bankacılığa çekiyor.
Onur Tekinturhan ve Ömer Paksoy adlı genç finansçılar konut kredisi alanında Türkiye’de yeni bir girişim başlatmaya karar verince önce İtalyan bir ortak buldular, ardından da duayen bankacı Burhan Karaçam’ın kapısını çaldılar.

‘Mentor’luk yapacağım’
Sonunda, bu hafta içinde Karaçam, Tekinturhan, Paksoy ve İtalyan konut kredisi şirketi Gruppo MutuiOnline’ın Başkanı Marco Pescarmona ortaklığında ‘Konut Kredisi Com Tr Danışmanlık’ adında bir şirket kuruldu. Burhan Karaçam, gelişmeleri şöyle anlatıyor:
“Onur ve Ömer tanıdığım gençler. Konut kredisi alanında teknolojiyi kullanarak broker’lik yapacaklar. Bu hizmetin Türkiye’de hareketleneceğini düşünüyorlar. Böyle bir işin kurulması için nasıl bir yol izlemeleri lazım, bir büyükleri olarak yardımcı olacağım. Onlara mentor’luk yapıyorum. Benim payım yüz parçada birdir. Maddi bir menfaatim yok.”

Ortak halka açık
Onur Tekinturhan ve Ömer Paksoy daha önce girişim sermayesi Turkven’deki işleriyle biliniyor. Tekinturhan Türkiye’de başlatacakları sistemi şöyle anlatıyor:
“Avrupa’da konut kredisi ağırlıklı olarak broker’ler aracılığı ile yürür. Türkiye’de bu alanda ciddi boşluk var. İtalya’da halka açık Gruppo MutuiOnline ile ortak olduk. Bu şirket senede 2 milyar euro kredi kullandırıyor. İşimiz müşterilere danışmanlık yapıp en iyi krediye ulaşmalarını sağlamak. Ağırlıklı olarak internette olacağız. Hedef ekim bitmeden hizmete girmek. Müşteriden ücret almayacağız. Kredi kullanılırsa bankalar bize hizmet bedeli ödeyecek. Burhan Bey’den uzun zamandır fikir alıyorduk. Konut kredisini Türkiye’ye ilk getiren isimlerden. Kapısını çaldık. Destek verdi. Kendisi yönetim kurulumuzda da olacak.”

Haberin Devamı

‘Şeker’ yatırımcı Metis’le piyasada

Haberin Devamı

Şekerbank’ın ana ortaklarından ‘Şekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’ yatırımcı kimliğiyle piyasaya girdi.
Vakıf, bu hafta 20 milyon lira sermaye ile ‘Metis Yatırım Holding’ adlı bir şirket kurdu. Kuruluş sözleşmesinde şirketin sanayi, ticaret, finans ve enerji gibi alanlarda yeni şirketler kurabileceği ve kurulu şirketlere ortak olabileceği açıklandı. Banka tarafı ise yeni şirketin vakfa ait şirketlerin koordinasyonu ve tek çatı altında toplanması için kurulduğunu belirtiyor.
Adı Zeus’un eşinden
Yeni şirkete ismini veren Metis, eski Yunan mitolojisinden geliyor. Mitolojide Zeus’un en önemli eşlerinden sayılan Metis, kelime olarak da bilgelik ve beceriyi ifade ediyor.
Metis’in başkanlığına Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan getirildi. ‘Şekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’ Şekerbank’ın yüzde 33.98’ine sahip. Yüzde 31.96’sı halka arz edilen bankanın yüzde 33.98’i de Kazak kökenli BTA Securities’e ait.