Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, yeni filmiyle çok konuşulan ‘Şirinler’i Türklere, İstanbul’u ise Avustralyalılara satmaya hazırlanıyor. Son dönemde yaptığı uydu ve enerji yatırımlarıyla dikkati çeken Çağlar, yeni girişimiyle ‘baba mesleği’ tekstile döndü.
İbrahim Çağlar, dün ‘Ozi Lisanslı Tekstil Ürünleri’ adlı bir şirket kurdu. Çağlar yeni işte Avustralya’da yaşayan Türk işkadını Mihriban Barlak ile ortak...
2008’de Avustralya’da ‘Yılın Yerel Girişimcileri’ arasına girerek ödül kazanan Mihriban Barlak, kardeşi Neslihan Barlak ile birlikte ‘Zaruff’ markasıyla ürettikleri tasarım işi takılarla tanınıyor.

Sidney’de 9 mağaza
Barlak kardeşlerin, 2001’de kurduğu Zaruff sadece Sidney kentinde 9 mağazada satış yapıyor. Markanın Avrupa’ya yayılma planı da var.
İspanya’nın Barcelona kentinde tekstil makinesi bakarken konuştuğumuz İbrahim Çağlar, bir ortaklarının da tıp doktoru Erdoğan Aydoğan olduğunu söylüyor.
Aileden tekstilci olan Erdoğan Aydoğan ise hedeflerinin büyük olduğunu ve doktorluğu bırakarak tamamen bu işe kanalize olduğunu anlatıyor.
Yeni şirket dünyanın ünlü lisanslı karakterlerini kullanarak tekstil ve hediyelik eşya üretimi yapacak.
Türkiye’ye has karakterleri de dünyaya pazarlayacak. Bu tekstil ürünleri ve hediyelik eşyalarda kullanılacak temaların başında İstanbul geliyor. İstanbul temalı ürünlerin başta Avustralya olmak üzere dış pazarlara açılması için tasarımlar hazırlanmaya başlanmış. Yeni şirketin anlaştığı yabancı karakterler arasında ise Batman ve Şirinler var. Pixar ve Walt Disney karakterleri için görüşmeler sürüyor.


Başbakan’ın gezisinde tanıştı
İbrahim Çağlar ile Mihriban Barlak’ın tanışması ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2005 yılındaki Avustralya ve Yeni Zelanda seyahati sırasında gerçekleşmiş. Barlak yeni şirketin yurtdışı ayağını koordine edecek.
Tekstil işleriyle büyüyen İbrahim Çağlar, enerji ve uydu sistemlerine yaptığı yatırımların ardından Körfez ülkelerinden Türkiye’ye hasta getirmek için bir şirket kurmuş, ardında da ‘Bizel Elektrik’ adlı bir şirket kurarak ‘elektrik tüccarlığı’na başlamıştı.

Sütaş’ın inekleri elektrik üretecek
Sütaş’ın patronu Muharrem Yılmaz, yenilenebilir enerji konusunda ilginç bir yatırıma imza atıyor. Yılmaz, üretim sürecindeki tarımsal ve hayvansal atıklardan elektrik üretmek için kolları sıvadı.
Bu hafta ‘Enfaş Enerji Elektrik Üretim’ adlı bir şirket kuran Yılmaz, “İki yıldır bu işin Ar-Ge çalışmalarını yapıyoruz. Karacabey’de kurduğumuz pilot tesiste şu an 350 kilovat elektrik üretiyoruz. Enerji üretimimiz giderek arttığı için Sütaş bünyesinden çıkarıp kendi şirketine kavuşturduk. Yeni şirket bünyesinde üreteceğimiz elektrik ihtiyacımızı aşacak. Fazlasını satacağız” diyor.
1 milyon lira sermayeli Enfaş’ın yenilenebilir enerji konusunda örnek olmasını istediklerini anlatan Yılmaz şunları söylüyor:
“Bizim işimiz süt. Toprak, güneş ve suyla büyüyen bitkileri ineklerimiz tüketiyor ve süt üretiyor. Biz ise karşılığında toprağa gübre sağlıyoruz, suyu da arıtarak geri kazanıyoruz. Şimdi de güneşten gelen enerjinin karşılığını atıktan elde ettiğimiz elektrikle vereceğiz.”
250 milyon TL yatırım
Geçen yıl 800 milyon lira civarı ciro elde eden Sütaş, 2012 sonuna kadar çalışan sayısını ikiye katlayıp 5 bine çıkarmayı hedefliyor. 35 yıldan uzun süredir Bursa Karacabey’de üretim yapan Sütaş, geçen yıl 100 milyon dolar yatırımla Aksaray’da ikinci entegre tesisini kurdu.
Muharrem Yılmaz 2012 sonuna kadar 250 milyon lira daha yatırım yaparak entegre tesis sayısını 4’e çıkarmayı planlıyor.