Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz salı günü startups.watch tarafından Türkiye Girişim Ekosistemi 2018/2 etkinliği düzenlendi. Etkinlikte 2. çeyrekte girişimlere yapılan yatırımlar, satın almalar ve kurumsal yatırımcılık gibi bir çok konu konuşuldu. Aldığım notlar ve gözlemlerimi sizler için kaleme aldım.

2. Çeyrekte 16 girişime 8.5 Milyon $ yatırım

Blockchain Soru Cevap Köşesi

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Bilişim Vakfı liderliğinde Bankalararası Kart Merkezi’nin de katılımıyla Blockchain derneği kurulmuştu. Bu konuyla ilgili BKM Genel Müdürü Soner Canko etkinlikte sahne aldı. Soner Canko blockchain konusunda hem farkındalığın artması hem blockchain çözümü sunan firmaların artması için çağrıda bulundu. Girişimciler için böyle platformlar olması oldukça güzel. Girişimcilere duyurulur.

Haberin Devamı

2. Çeyrek Nasıl Geçti?

Core Strateji kurucusu İhsan Elgin’in aktardığı bölümde Earlybird yatırım fonunun yaptığı iki büyük yatırıma rağmen 16 girişim toplamda 8.5 milyon dolar yatırım toplayabildi. Bu tutar son yılların en kötü çeyreği anlamına geliyor. Tabi burada geçen seneki fonların bazılarının olmayışı, yeni kurulan fonların henüz yatırıma başlamaması en büyük etken.

İlk yarı yarı yıla baktığımızda ise toplamda 34 girişim 27.5 milyon dolar yatırım almış. Sene sonu toplam tutar beklentisi ise 70 milyon dolar civarında. Yani 2015’teki tutar civarında. Yatırımların 2 ileri 1 geri gitmesinin ana sebebi dediğim gibi fon sayıları. Bu konuda da Albaraka Türk’ün, Borsa İstanbul’un, Kuveyt Türk’ün ve TİKAD Yatırımın fon kurması/ yatırım yapmaya başlayacak olması sevindirici. İş Bankasının da girişim fonunun detaylarını yakında açıklayacağını düşünürsek önümüzdeki 6 ay bir önceki 6 aya göre daha iyi geçecek diyebiliriz. (İlk çeyrekte de Türk Telekom ve Fibabanka’nın Finberg fonu açıklanmıştı)

2. Çeyrekte 16 girişime 8.5 Milyon $ yatırım


Kurumların fon yapısı kurmadan da yatırım yaptığını düşünürsek kurumların bu konuda ilgisinin arttığına dair de etkinlikte bir grafik paylaşıldı. Buna göre bu sene ilk yarı yılda yatırımların miktar olarak %16’sını kurumlar yapmış.

Diğer ülkelerle kıyaslandığında ikinci çeyrekte bir alt lige düşmüşüz. Avrupa’da Portekiz ve İzlanda ile rekabet ediyoruz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise Mısır ve Sudi Arabistan’ın altına düşmüşüz. Güney Doğu Avrupa’nın halen en büyük girişim ekosistemiyiz ama artık bir üst ligde yerimizi sabitlememizin zamandı geldi ve geçiyor. Bu konuda Tech-InvesTR TÜBİTAK yeni 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı bir katalizör etkisi yapabilir.

Haberin Devamı

İkincil işlem (mevcut hissenin satın alınması, el değiştirmesi) ve çıkış “exit” konusunda ise ikinci çeyrek süper geçti. Alibaba - Trendyol satışı zaten son 10 yılın en büyük olayı. Onun dışında Gram Games, eşarj, Advancity, Fofomo, GDYS, Gripati, Segmentify gibi ikincil işlemler ve çıkışlar hem ekosistemin sağlıklı işleyişi hem de moral açısından girişim ekosisteminin en güzel çeyreği olarak yerini aldı.

Kurumsal Yatırımcılık

Albaraka Türk genel müdür yardımcısı Mustafa Çetin, Fibabanka genel müdürü Ömer Mert, Türkiye İş Bankası genel müdür yardımcısı Yalçın Sezen’in katıldığı panelde en dikkat çekici notlarım şunlar oldu. Kurumlar girişimcileri sevdi, onlara daha çok destek olmak için artık yatırım da yapıyorlar. Bu kurumsal yatırım firmalarının daha çok girişimciye ihtiyacı var. Daha çok finans teknoloji, sigortacılık teknolojisi gibi konularda girişimciye ihtiyaç var. Önümüzdeki dönem daha çok banka “Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” kuracak. Girişimciler için tabiki en önemlisi artık bu kurumlara da gidip yatırım arayabilirsiniz. Yeterki büyüyen bir girişiminiz olsun.

Haberin Devamı

2. Çeyrekte 16 girişime 8.5 Milyon $ yatırım

Girişimler

Etkinliğin son bölümünde altı girişim yatırımcılara ve basına girişimlerini anlattı. Bu girişimlerle ilgili notlarım ise şu şekilde ;

Hangiüniversitehangibölüm: İş Bankası Workup desteğiyle sahne alan girişim, üniversiteye giden gönüllü öğrencilerle röportaj yapıyor ve üniversite adayı öğrenciler o röportajlara göre tercih yapıyorlar veya kararlarını değiştiriyorlar.

Reminis: Türk Telekom Pilot desteğiyle sahne alan girişim, sizin yüzünüzü tanıyarak tüm bulunduğunuz etkinliklerde (konferans, maraton, parti, festival) fotoğrafınızı otomatik buluyor. Bu sayede fotoğrafı çekenden ücreti karşılığında fotoğrafınızı satın alabiliyorsunuz.

Techsign: Albaraka Türk desteğiyle sahne alan girişim biyometrik imza konusunda çözüm sunuyor, planları arasında kimlik doğrulara ve dijital dönüşüm gibi konular da var.

Sensgreen: Google desteğiyle sahne alan girişim binaların enerji tüketimini azaltmaya yönelik çözüm sunuyor.

Alya 3D Printer: Turkcell desteğiyle sahne alan girişim 3D yazıcı olarak başladığı hayatına sonrasında çocuklar için toplam çözüm sunan bir girişime dönüşmüş. Yani çocuğunuz uygulama üzerinden bir elektrik motoru da olan bir oyuncak yapabiliyor, 3D yazıcının yapamayacağı kısımları Alya 3D Printer tedarik edip gönderiyor. Yani toplam çözüm sunarak çocuğun hem “maker” hareketine katılmasına da destek oluyor.

Twentify: Netaş desteğiyle sahne alan girişim Bouty uygulaması ile insanların oturduğu yerden para kazanmasını sağlıyor. Siz bilgilerinizi girerek markaların yaptığı araştırmalara katılabiliyorsunuz. Şu anda da 500 binden fazla kullanıcı Bounty’i kullanıyor.

Özetlersek; Yatırımlar azaldı fakat yeni kurumsal yatırımcılar geliyor, 1514 yatırımcı ekosistemini hareketlendirebilir. Hem blockchain, hem fintech, hem de insurtech konularında daha çok girişimciye ihtiyaç var. Girişimcilerin başvurabileceği yatırımcı sayısı artmaya devam ediyor.