Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Fintech kavramından daha önceden bahsetmiştim, finans dünyasını teknoloji ile baştan yenilemeye yönelik girişimlere fintech girişimleri deniyor.

2017 yılında startups.watch’a göre tüm dünyada fintech girişimlerine 14 milyar dolara yakın erken aşama yatırım yapılmıştı. 2018’de bu tutar 24.5 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın içindeki JD Digits, Lufax, OneConnect, CGTZ gibi büyük bir firmanın kurumsal girişimi olanları çıkardığımızda bile tutar 20.1 milyara düşüyor ki bu tutar bile 2017 tutarının çok üstünde.

Haberin Devamı

Geç aşama yatırımlarda ise yani startup aşamasını geçmiş firmalara yapılan yatırımlarda ise durum çok farklı değil, 2017’de fintech girişimleri geç aşamada 7 milyar dolara yakın yatırım alırken, 2018’de bu tutar 26 milyar doları geçmiş. Bu tutardan Ant Financial, IndiaFirst gibi arkasında büyük kurumların olduğu fintech girişimlerini çıkarırsak 3.4 milyar dolara düşüyor. Yani 2018 yılında geç aşamada yatırımların bu kadar büyük çıkmasının sebebi, Ant Financial gibi Alibaba girişimlerinin aldığı yatırımların toplam tutarları şişirmesi.

Yine erken aşama fintech yatırımlarına dönersek, 2018 yatırım anlamında fintech girişimlerinin en çok ilgi gördüğü yıl diyebiliriz. Erken aşamada en çok yatırım alan 5 fintech girişimi ise şöyle :

Robinhood

Komisyon ödemeden borsada yatırım yapmanızı sağlayan girişim, en son kripto para konusunda da komisyonsuz dönemi başlatmıştı. Bu girişim 2018’de 363 milyon dolar yatırım aldı.

Coinbase

Belki de en bilinen kripto para cüzdanı olan Coinbase, 2018 yılı kripto paralar için çok iyi geçmese de 2018 yılında 321 milyon dolar yatırım aldı.

Plaid

Plaid ile uygulama geliştiriciler kullanıcıların banka hesaplarını uygulamalara entegre edebiliyorlar. Yani bunu facebook ile bağlandığınız uygulamalar gibi düşünebilirsiniz. Bir uygulamanın içinden banka hesabınızı bağlıyorsunuz, bu sayede o uygulamanın içinde gerekli bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Plaid girişimi de 2018’de 250 milyon dolar yatırım aldı.

Revolut

Uluslararası para transferi hizmeti sunan girişimde komisyon ödemiyorsunuz. Bu girişim de 2018 yılında 250 milyon dolar yatırım aldı. Bu girişim de 250 milyon dolar yatırım aldı.

Haberin Devamı

Cadre

Akredite yatırımcıların emlak yatırımı yapmasını kolaylaştıran bir yatırım platformu. Bu girişim de 250 milyon dolar yatırım aldı.

Peki fintech girişimleri bu kadar yatırım alırken bankalar ne yapmış diyebilirsiniz. Bankalar ve finans kuruluşları 179 tane fintech girişimine yatırım yapmış. Bankaların satın aldığı girişim sayısı ise 19. Tabi burada bir hatırlatma yapmam gerekiyor, bankalar sadece fintech girişimi satın almıyor, her sektörden satın alma yapıyorlar.

Fintech girişimlerini bankalar dışında kimler satın alıyor derseniz, 2018 yılında 421 fintech girişimi (startup aşamasını geçmiş olanlar da dahil olmak üzere) satın alınmış.

Finans dünyasında ezber bozmak kolay değil, kuralları değiştirmek, müşteri deneyimini değiştirmek kolay değil, hatta bu kadar regüle bir pazarda oyuncu olmak bile kolay değil. Buna rağmen fintech alanı 2018 yılında yukarıda anlattığım üzere yatırımların, satın almaların, bankaların aksiyonlarının havada uçuştuğu bir yıl olmuş. Global fintech girişimlerinin Türkiye pazarına girmesini beklemek yerine yerel pazardaki fintech girişimlerimizin, bankaların, regülatörlerin kafasını biraz daha kaldırıp bu global dalgayı yakalaması, hatta önüne geçmesi gerekiyor ki takip eden değil, takip edilen olalım. Yoksa bugün telefonda kullandığımız uygulamaların neredeyse tamamı yabancı bir girişimse finans dünyasında da aynı duruma düşeriz.